Živahan grad mediteranskog duha

Živahan grad mediteranskog duha

Nudi beskrajnu obalu, čisto more, bijeli pijesak i neograničen broj aktivnosti…

Tekst i foto: Ana Velimirović

Valensija ima prosječne temperature od 19 stepeni tokom cijele godine i samo 46 dana u godini kada je vjerovatno da ćete vidjeti kišu, što je čini savršenom destinacijom za istraživanje u bilo koje doba godine.

Živahan grad mediteranskog duha, koji vam nudi beskrajnu obalu, čisto more, bijeli pijesak i neograničen broj aktivnosti, te sadržaja.

Naša prva stanica bila je gradska vijećnica, gdje su nam ispričali sve o poznatom gradskom festivalu poznatom kao Las Fallas Valensije. Godišnja manifestacija se održava u martu. To je drevna tradicija – koja najavljuje početak proljeća kada bi stolari palili komade drveta koji su služili za podupiranje njihovih svjetala tokom zime.

Festival se sada razvio i postao je ogromna godišnja manifestacija na kojoj nastaju ogromna umjetnička djela, a djeca i žene se oblače u narodne nošnje i paradiraju ulicama, a skulpture Fallasa se pale uz vatromet. Dok smo lutali ulicama razgovarajući o prizorima i zvucima ovog prekrasnog grada, teško je bilo ne primijetiti nevjerovatan izbor kada je u pitanju hrana i piće. Dakle, ako ste ljubitelj svježih proizvoda, posjeta centralnoj gradskoj tržnici je obavezna!

Valensija je prepuna divnih malih restorana poznatih po dinamičnim i ukusnim tradicionalnim jelima. Naš izbor bio je restoranu po imenu La Raspa, smještenom u jednoj od gradskih sporednih ulica gdje smo uživali u raznovrsnim tapasima. Svježi morski plodovi, izvrsna vina i kolači samo su mali dio njihove raznolike ponude.

Naravno, nijedna posjeta Valensiji ne bi bila potpuna bez kušanja najpoznatijeg gradskog jela, Paelle. Jelo od riže u koje se dodaju morski plodovi, meso ili povrće, a priprema se u plitkoj posudi. Riži se dodaje šafran koji joj daje žutu boju, a umak alioli, nešto poput majoneza, je ono što Valensijanci prosto vole.

Bonus stvar u vezi s odmorom u Valensiji za mene je bila činjenica da možete kombinovati razgledanje grada i opušteno putovanje na plažu sve u jednom. Prekrasne plaže udaljene su samo 15 minuta vožnje od centra, tako da zaista možete imati najbolje od oba svijeta.

Gradska plaža duga je pet kilometar, podijeljena je na nekoliko manjih, a najpopularnija od njih je La Malvarrosa.

Naša sljedeća destinacija bila je Grad nauke i umjetnosti, kompleks sastavljen od pet objekata koji predstavljaju pravo remek-djelo moderne arhitekture. Iako su tokom gradnje mnogi stanovnici Valensije bili protiv gradnje ovog kompleksa s obzirom na to koliki je novac utrošen, grad nauke i umjetnosti postao je jedno od najposjećenijih mjesta u cijeloj Španiji!

Glavni arhitekta i kreator bio je čuveni Santijago Kalatrava koji je u jednom do tada priličnom pustom dijelu Valensije uz korito rijeke Turije smjestio Okeanografski muzej, Muzej umjetnosti, Palatu lijepih umjetnosti i posebno kino sa planetarijumom i stereokinotatrom.