Slušate li muziku dok radite?

Foto: Freepik

Od davnina je poznato da je muzika veliki dio našeg života i često naš glavni pokretač, užitak i motivator. Ono što je još važnije jeste da su naučnici nedavno otkrili na koji način muzika oplemenjuje i naš profesionalni život

Kada više ne možete da izdržite u kancelariji muzika često može da vam donese veliko olakšanje. Prije nego što pritisnete “play” treba da znate kako vam muzika može najbolje koristiti, navodi Inc. Takođe, treba da znate i kada je vrijeme za “stop”.

Učenje = Stop

Kada učite potrebno vam je da vaš mozak analizira i pamti činjenice i informacije. Kada je muzika uključena vaš mozak automatski percipira audio sadržaj kao prioritet. Zbog ovog multitaskinga mozak može ponekad da napravi greške pri pamćenju i reprodukovanju naučenog. Može se desiti da pomiješa šta treba da prisvoji. Dakle, ukoliko nešto treba da naučite na poslu, najbolje bi bilo da isključite muziku, naročito ukoliko ona sadrži riječi, a ne samo melodiju.

Buka = Play

Ukoliko je na vašem poslu bučno, vaš mozak će pokušati zapamtiti dijelove podataka koje čujete iz buke. Ti podaci vam oduzimaju energiju koju treba da usmjerite na posao koji morate završiti. To također podiže nivo lučenja hormona stresa, i podiže nivo dopamina što loše utiče na prefrontalni korteks narušavajući funkcionalnost. Vaša produktivnost može opasti čak i ukoliko vaš zadatak nije učenje. U ovakvom scenariju muzika zaista može da pomogne, da vas smiri i zaštiti od gomile sadržaja oko vas.

Repetitivne radnje = Play

Nekoliko studija je pokazalo da ljudi koji slušaju muziku tokom izvršavanja repetitivnih radnji obavljaju posao mnogo brže i sa manje grešaka. Ovo je slučaj zato što muzika emituje transmitere dobrog osjećaja, odnosno, sretniji smo kada slušamo muziku, a posao koji radimo nije zahtjevan. Kada ste opušteni i sretni vaš fokus je bolji. I hirurzi slušaju muziku prilikom rutinskih operacija jer ona oslobađa od stresa koji bi mogao uticati na njihov fokus i performanse. Ovo lijepo raspoloženje prenijeće se i na vaš odnos sa kolegama i poboljšati timski rad.

Nova muzika = Stop

Kada slušate muziku koju do sada niste čuli aktiviraju se vaša čula i javlja se element iznenađenja i novosti. Vaše tijelo oslobađa dopamin kako bi reagovalo na novosti, čineći da osjetite određeni nivo zadovoljstva. Zato muzika lako može da zavede um i da premjesti vaš fokus na novu melodiju i odvede vas sa posla, piše BizLife.