Kako urediti sobu za školarca?

Kako urediti sobu za školarca?

Projektiranje prostora za djecu se veoma razlikuje od projektiranja za odrasle. Zbog toga su dječije sobe oduvijek bile izazov za arhitekte. S današnjim mogućnostima savremenih materijala i modernih mašina za oblikovanje istih, taj posao postaje pravi izazov

Dijete svoju sobu koristi za igranje, odmaranje, druženje, maštanje. Svaki roditelj se suočava s problemom opremanja dječije sobe ukoliko ima sreću da stambena jedinica ima odvojen i namijenjen prostor za dječiju sobu. U današnje vrijeme najčešće se radi o sobi standardnih 12-16 m² ili polusobi od cca 9 m². Zavisno od uzrasta djeteta I namještaj je raznolik. Ako uzmemo u obzir da naše formalno obrazovanje traje minimalno 13 godina, složit ćete se da je veliki izazov upravo soba za školarca!

Foto: Freepik

Multifunkcionalnost prije svega

Bilo da vaše dijete tek kreće u školu ili je već u višim razredima, potrebno je da ima svoj radni prostor, funkcionalan, praktičan i što je najvažnije da se sviđa vašem djetetu.

Ako je moguće, razgovarajte s djetetom o uređenju buduće sobe. Tako ćete saznati koje su mu omiljene boje i kako misli da soba treba da izgleda. Djeca koriste svoj proctor za razne svrhe. Zbog toga se odlučite za multifunkcionalan namještaj: krevet s prostorom za odlaganje, police s lampom za čitanje, kutije za odlaganje igračaka I slično. Sigurnost djeteta je prioritet. Ivice namještaja neka budu zaobljene. Ako na namještaju postoje stepenice, obavezno postavite ogradu. Koristite svijetle boje. Bijela boja namještaja s detaljima u drugoj boji je najpraktičnije rješenje.

Vodite računa da se boje detalja mijenjaju kroz par godina, kako djeca rastu. S ladicom i dušekom ispod kreveta uvijek ćete biti spremni za iznenadnu posjetu najboljih drugova. Samim tim potičete svoje dijete da iskoristi tu mogućnost druženja s prijateljima.

Dodaci za dekoraciju

Radni stolovi bi trebali da budu trendy i lijep komad namještaja i da se dobro uklapaju s enterijerom tinejdžerske sobe. Dosadni i klasični stolovi ne dolaze u obzir u sobama tinejdžera, jer se ne uklapaju u njihov nemiran duh.

Osim radnih stolova, ovaj namještaj treba da ima i dosta prostora za odlaganje knjiga, svesaka i elektronskih spravica. Radni sto koji je na jednoj strani oslonjen na policu i konzolno pričvršćen za zid je dobro i nesvakidašnje rješenje za tinejdžerske sobe. Nogicu radnog stola može „glumiti“ i otvorena polica za odlaganje stvari što je veoma praktično rješenje.

Kako bi se uklopio s ostatkom namještaja material koji se koristi za izradu radnog stola treba da se pojavi na još nekom elementu u sobi. To može biti ploča iza uzglavlja kreveta ili neka polica iznad ili pored radnog stola. Ovo je prednost kod pravljenja namještaja po mjeri, jer možete savršeno uklopiti materijale različitih komada. Svjetlo možete ugraditi u policu iznad radnog stola što će zamijeniti radnu lampu, a pritom će izgledati dobro. Ovo je naročito pogodno rješenje ako je radni sto manjih dimenzija.

Kombinacija više boja u tinejdžerskoj sobi može biti zanimljivo rješenje, ali vodite računa da jedna boja bude osnovna, a da se ostale boje pojavljuju na manjem broju elemenata kako bi se izbjeglo šarenilo. Osnovna boja lako se može kombinirati i s nekim detaljima u drvenom dekoru, svjetlije nijanse. Koristite dodatke da dekorirate dječiju sobu poput zidnih stikera s porukama, tapete s printom karte svijeta i sl.

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh. “BIRO 387” Sarajevo