Japandi – stil koji će te voljeti

Foto: Pinterest

Japandi stil napreduje posljednjih godina i ne pokazuje znakove usporavanja. Spajajući skladan spoj funkcionalnosti i stila, Japandi dizajn enterijera stvara miran dom za kojim svi žudimo. Ali, šta je tačno Japandi i kako možete biti sigurni da ćete to učiniti kako treba?

PHOTOGRAPHY: RACHEL WHITING / STYLING: AMY NEASON

 

Japandi je, kao što ime govori, mješavina japanskog i skandinavskog stila. Pod utjecajem je drevne japanske filozofije wabi-sabi, načina života koji cijeni sporost, zadovoljstvo i jednostavnost, kao i skandinavske prakse hyggea, koja obuhvaća komociju, udobnost i blagostanje.

Japandi spaja glatke, moderne linije skandinavskog dizajna s elegantnom, funkcionalnom, elegancijom japanske estetike. Minimalistički je, ali gostoljubiv, a radi se o korištenju neutralnih tonova, puno tekstura i prirodnih materijala. Do sada, ovaj trend je izdržao test vremena, a njegova dugotrajnost ovisi o vašem raspoloženju.

Kada je riječ o odabiru boja, odlučite se za neutralne, prigušene tonove. Razmislite o bež, pješčanoj, krem,… Izbjegavajte sve previše bijelo ili svijetlo. Ništa se ne smije isticati ili dominirati. Nastojite stvoriti mirnu, skladnu atmosferu.

Ako smatrate da su ove nijanse blijede, možete dodati kontrastnu boju. Za to odaberite nježne skandinavske nijanse – blijedo ružičastu, plavu, zelenu ili sivu – ili dodajte malo bogatstva tamnijim akcentom boje, poput crne ili antracit sive. Prirodna vlakna svijetlih boja i održivi materijali – poput ratana, bambusa, pamuka, konoplje i papira – ključna su komponenta Japandi stila. Za vizualni doživljaj, možete dodati i neke boje metala prema vlastitom odabiru.

Uz bambus i ratan, drvo je očigledan izbor za namještaj. Skandinavski komadi obično imaju čiste, jednostavne linije. U Japanu je uobičajenije obojeno drvo i namještaj zakrivljenog oblika. Nemojte se bojati miješati i slagati ova dva stila kako biste povećali vizualni efekat.

Provjerite jesu li komadi koje odaberete vrhunske kvalitete. Da li se mogu kombinirati različite boje drveta? Na to pitanje ćete dobiti različite odgovore, ali pokušajte da boja vašeg drveta bude što je moguće više usklađena, kako biste imali savršen japandi stil. Ovo stvarno pomaže u enterijeru i stvara moderan, skladan ugođaj.

Neka i dodaci za enterijer  budu minimalani. Japandi je stil u kojem nema nereda. Manje je više! Uložite u nekoliko zadivljujućih komada koje volite i koji će izdržati test vremena. Pažljivo odabrana ogledala, okviri za slike, umjetnine, zidne zavjese, stolne svjetiljke, vaze i tepisi mogu transformirati dojam sobe tako da bude udobnija bez dodavanja nereda.

Biljke su izvrstan, prirodan dodatak za ukrašavanje. One su važan element Japandijevog dizajna i jednostavan način za prenošenje prirode u zatvorene prostore. Osjećat će te se ugodno i omekšat će minimalističke enterijere. Dodatna prednost je što poboljšavaju kvalitetu zraka – savršeno za oponašanje zdravog skandinavskog zraka. Ako želite više japanskog utjecaja, možete probati uzgojiti bonsai drvo.

Najbolji način da dodate malo topline i zanimljivosti svom Japandi enterijeru je korištenje različitih tekstura i tkanina. Japanci su poznati po korištenju izvrsnih uzoraka. Investirajte u svoje jastuke, zavjese, pokrivače i posuđe. Ugodne teksture pomoći će stvoriti hygge, a uzorci će dodati živost. Ovo je način na koji stil činite ugodnim, a ne hladnim.

Tepisi su iznimno važni. Pronađite veliki, udoban tepih sa suptilnim uzorkom izrađen od prirodnih materijala koji ćete položiti pokraj svog kreveta za onaj trenutak kada ujutro počinjete dan. Pobrinite se da i vaš krevet bude raskošno udoban dodavanjem navlaka od miješane vune i pamuka.

Savršena nadopuna vašem minimalističkom enterijeru je elegantna i lijepa rasvjeta. Baš kao što svaki dodatak ili komad namještaja treba pažljivo birati zbog funkcionalnosti i ljepote, tako treba birati i rasvjetu. Pobrinite se da su  vaše sobe blago osvijetljene kako biste potaknuli osjećaj mira.

Ugradite industrijsku rasvjetu kako biste dodali skandinavski ugođaj tamnijoj šemi boja nadahnutoj Japanom. Ili unesite neke ručno izrađene, retro elemente u kositrenim ili bakrenim bojama kako biste dodali kontrast, toplinu i eleganciju.

Nadam se da će vam ovaj tekst dati dosta motivacije i hrabrosti da i sami pokušate svoj dom urediti u prekrasnom Japandi stilu.