Lejla Hadžijamaković: NewLife – mjesto gdje život počinje

Lejla Hadžijamaković: NewLife – mjesto gdje život počinje

 „Biti na čelu jedne ustanove kao što je PZU NewLife za mene je kruna dosadašnje karijere, koja se ogleda u više od 22 godine radnog staža, 18 godina u bankarstvu i ostatak poslovne karijere u medijima. Nedavno sam konstatirala s mojom porodicom da je mojih 40 i my new life

„Cilj nam je da budemo prepoznatljivi u regionu, ali i šire“

Razgovarala: Indira Delić; Foto: Ladies In

„Svoje iskustvo stečeno u bankarskom sektoru, a i medijima prenijela sam i na rad u PZU NewLife“

Lejla Hadžijamaković uspješna je bh. poduzetnica s dugogodišnjom karijerom. Iza nje je 18 godina rada u bankarskom sektoru, ali i bogato iskustvo koje je stekla u medijima – okušavši se u različitim novinarskim sferama. No, kako život piše nove priče, nedavno je odlučila prihvatiti novi poslovni izazov, pa sada uspješno obnaša odgovornu funkciju izvršne direktorice poliklinike NewLife. Za prave lidere, kakva je i sama, to je bila prilika koja se ne propušta. Za ovu poziciju kaže da predstavlja krunu njene profesionalne karijere.

Posvećena je i odgovorna, a uz sve obaveze ne zaboravlja se radovati novim poslovnim izazovima i, kako kaže, pred njom je još mnogo planova za učenje i profesionalno usavršavanje…

 Nedavno ste imenovani za izvršnu direktoricu poliklinike NewLife. Koliku odgovornost, ali i izazov Vam je donijela nova funkcija?

– Biti na čelu jedne ustanove kao što je PZU NewLife za mene je kruna dosadašnje karijere, koja se ogleda u više od 22 godine radnog staža, 18 godina u bankarstvu i ostatak poslovne karijere u medijima. Nedavno sam konstatirala s mojom porodicom da je mojih 40 i my new life.

Make-up: Renata Ponjević; Hair stylist: Nermin Bešić

 Kako ste se do sada snašli na novoj poziciji? Koje ste nove ciljeve sebi zadali?

– Veoma dobro. Svoje iskustvo stečeno u bankarskom sektoru, a i medijima prenijela sam i na rad u PZU New Life i ono mi je veoma pomoglo. Činjenica je da o medicini apsolutno ništa nisam znala, ali moje iskustvo me naučilo da ako si menadžer uopće nije važno gdje radiš – već kako upravljaš. U startu sam razgraničila da odgovaram za sve osim za zdravlje pacijenata, jer to zaista nije moja struka. Taj dio sa zadovoljstvom prepuštam vrsnim stručnjacima PZU NewLife. Cilj koji sam sebi postavila je taj, da PZU NewLife bude prepoznatljiva kao domaći brend s vrsnim stručnjacima i odličnim rezultatima, koje nas prate godinama, ali u narednom periodu da to bude još jače i prepoznatljivije. Ovo je moja godina definitivno, za dobar uspjeh i još bolje rezultate.

 U poliklinici NewLife nudite najsavremenije tretmane i metode, revolucionarnu tehnologiju i pristup pacijentima… Kažite nam nešto više o zadacima i obavezama poliklinike?

– Istakla bih da poliklinika NewLife posluje unazad 18 godina i da smo prva specijalizirana poliklinika u BiH za IFV. Godine 2008. to je bila klinika Medline koja mijenja naziv 2014. u NewLife. Domaća smo klinika s dugogodišnjom historijom poslovanja i to je ono što nas izdvaja od drugih. U poliklinici NewLife, naša medicinska ekspertiza svjetske klase, revolucionarna tehnologija i pristup usmjeren ka pacijentu pružit će njegu i podršku koja je potrebna. Prolazak kroz medicinski potpomognutu oplodnju može biti zahtjevan. Zbog toga pružamo smjernice namijenjene budućim roditeljima kako bismo ispunili njihove snove o potomstvu. Na našoj poliklinici se rade svi postupci biomedicinski potpomognute oplodnje uz korištenje najsavremenijih uređaja. Jedna od stvari na koje smo izuzetno ponosni jeste kontinuirana briga o muškom reproduktivnom zdravlju, krenuvši od početne dijagnostike spermiograma, pregleda urologa, i postavljanja dijagnoze. I zato s ponosom mogu da kažem da je NewLife mjesto – gdje život počinje.

Eksperti iz oblasti ginekologije i akušerstva, embriologije, psihologije… zaposlenici su poliklinike NewLife  i omogućavaju vrhunsko poslovanje… Je li tako?

– Ponosna sam na tim poliklinike, to su saradnici koji su u klinici proveli proteklih deset godina i svoje znanje i iskustvo temeljili kroz sve ove godine. Od naših ljekara, embriologa i medicinskih sestara, dio naših finansijskih i pravnih koordinatora i timova za psihološku podršku, svi smo ponosni što nudimo jednostavne savjete i pogodnosti koje pomažu pacijentima da ostanu pozitivni i foksuirani na uspjeh. To su: dr. spec. Amela Hodza – specijalista ginekologije i akušerstva; Aida Baković, embriolog; Jasmina Hodžić psiholog/IVF koordinator; prim. dr. Jasna Bučo anestezilog, reanimatolog; Arnela Stambolić medicinska sestra; Amra Skopljak medicinska sestra; Azra Rizvanović medicinska sestra; Amina Durić, inžinjer laboratorije; Indira Pecar spremačica.

Tim za pravno savjetovanje: Na čelu s advokatom Esadom Oručem. Za svaki savjet koji je iz domena finansijskog savjetovanja sam ja lično tu da pomognem pacijentima, ali i naravno da razgovaram sa svima njima, jer veoma je važno razumjeti njihovu želju da se ostvare kao roditelji.

Ostvarili ste saradnju i sa Zavodom zdravstvenog osiguranja… Hoćete li našim čitateljicama reći nešto više o tome?

–  Naša poliklinika je potpisala ugovor sa zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH o pružanju zdravstvenih usluga za biomedicinski potpomognutu oplodnju koje se finansiraju iz sredstava budžeta FBiH za 2023. godinu. Što bi značilo da su oba partnera osiguranici i da je žena do 42 godine starosti ili, eventualno ako ljekar da mišljenje da reproduktivna sposobnost može da bude zadovoljavajuća, može da podnese zahtjev.

Lejla, je li teško ženi u našem sistemu biti liderica? S kakvim se sve teškoćama susrećete u radu? Kako izgleda jedan Vaš radni dan, jeste li radoholičarka?

– Nekako novo vrijeme je donijelo i promjene, pa samim tim u našem društvu možemo često da čujemo da je sve više žena, zvanih – liderice i na takve žene sam veoma ponosna. S druge strane mi smo društvo sklono osudama i činjenica da će vam ljudi  sve oprostiti, osim uspjeha i ljepote. Često možemo da čujemo komentare: Lako je njoj, sigurno ima nekoga ko joj čuva leđa i sl., a zapravo ono što nama čuva leđa i ono što nas je dovelo do ovoga gdje smo sada su godine rada, truda, učenja i odricanja, a titula liderice je kruna svega navedenog. Radni dan svako jutro počinjemo uz jutarnji kolegij, gdje rezimiramo prethodni dan i dogovaramo tekuće zadatke. Ljekarski tim PZU NewLife, za svakog pacijenta iznese anamnezu i u skladu sa zdravstvenim stanjem, dogovaramo pristup svakom pacijentu. Ono što želim da istaknem jeste da sve timski radimo i da nas timski rad čini uspješnim, svaki član tima i njegovo mišljenje je od iznimne važnosti. Volim raditi, predana sam svom poslu, ali isto jako cijenim i svoje vrijeme.

Postoje li neki noviteti u poslovanju, koji se konkretno tiču Vašeg segmenta djelovanja, na koje ste posebno ponosni?

– Itekako, kao i svaki menadžer kada dođe negdje donosi promjene za sobom. Svojim predanim radom i sposobnostima sam postavila kliniku u stabilne tokove poslovanja do te mjere da kažu da smo mala banka. Zatim sam potpisala ugovor sa zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH o pružanju zdravstvenih usluga za biomedicinski potpomognutu oplodnju. U fazi sam pregovora i Fondom zdravstvenog osiguranja RS-a o sufinansiranju usluga. Također, stavljen je akcenat i na marketing, jer u današnjem svijetu jako je važno brendiranje i oglašavanje. Činjenica da dobar glas daleko se čuje, ali jako je važno dati na važnost marketingu i promociji poliklinike.

Kada je budućnost poliklinike u pitanju, šta je sljedeće?

– Pa vidite, u cilju kontinuiranog razvoja poliklinike pripremamo kontinuirano novitete, koji će obogatiti našu ponudu, a sve to prateći svjetske standarde. Ono što nam ide u prilog su izvanredni rezultati koje postižemo. Cilj nam je da budemo prepoznatljivi u regionu, ali i šire. Ono što nas izdvaja od drugih je kvaliteta usluge na prvom mjestu, ali i rezultati, s akcentom na mušku dijagnostiku koja se odnosi na operativni zahvat Micro tese – to je postupak u kojem se koristi mikroskop za identifikaciju sjemenih kanalića koji mogu sadržavati spermije, koji se dobiju ekstrakcijom i koriste za postupak vantjelesne oplodnje. Veoma je važno da ovim zahvatom ne dolazi do oštećenja testisa, što muškarcima često teško psihički pada, jer su vidne estetske promjene u koliko se radi biopsija. Ovaj zahvat radi vodeći svjetski urolog dr. Tanesel Kaplancan, inače jedan od vodećih urologa po broju obavljenih pomenutih operacija. Tu smo jedinstveni! Tako da planovi su veliki, ali idemo sigurno korak po korak.

Šta Vas, osim posla, najviše usrećuje?

– Zaista volim svoj posao i obavljam ga sa zadovoljstvom, NewLife je moja druga kuća. A, kada nisam na poslu najviše me usrećuje kada svoje slobodno vrijeme mogu da provedem sa svojom djecom, jer oni su moja snaga, izvor energije i jedino me oni istinski čine sretnom.

Na kraju, otkrijte nam kako izgleda Vaš savršen slobodan dan?

– Kada u potpunosti mogu da se posvetim svojoj djeci i sebi bez eksternih utjecaja. Tada s Nađom idem na ledenu kafu, to je dan kada smo obučene u isto (prema njenim željama) i naravno tada smo BFF, a kada je Timur tu, onda je to najčešće sportski shopping i uživanje u konzumiranju sladoleda, tu je isti mama. Ali, ono što nam je zajedničko je da veoma volimo more, plivanje i sunčanje… I naš savršen dan je kada pobjegnemo na more i uživamo u našem zajedničkom vremenu…

 Nađa i Timur – najveći uspjeh i bogatstvo

 – Nađa i Timur su moja ljubav, najveći uspjeh i bogatstvo. Ostvarivši se kao majka, mogu da kažem da sam u potpunosti ostvarena žena. Ono čemu ih učim – jeste da budu ljudi, da šire ljubav, da je porodica na prvom mjestu! Da ulažu u svoje obrazovanje i da se bave svojim životom. I kada god su u prilici – da pomognu onima kojima je pomoć potrebna. Ostalo mogu samo da nadograde kroz život.