Meliha Aličić: Istinska ljepota počinje u nama samima

Meliha Aličić: Istinska ljepota počinje u nama samima

Nedavno je realizirala i svoju dugogodišnju želju, otvorivši estetski centar M Estetic u Živinicama – sa željom da svojim dugogodišnjim iskustvom i predanim radom u profesionalnom šminkanju klijentima ponudi još kvalitetnije usluge uz visoke higijenske standarde…

 „Svijet ljepote je mnogo više od onog što vidimo“

Meliha Aličić uspješna je bh. poduzetnica – vlasnica estetskog centra E Estetic – marketing menadžerica, psihologinja, make-up artistica, a na društvenoj mreži Instagram prati je više od 42 000 poštovaoca njenog rada…

– Nisam od onih koji vjeruju u sreću, nego u dobre prilike, tako sam i u svom životu grabila svaku priliku da rastem i učim, pa i da volontiram, sasvim sigurna da će se sve to isplatiti i vratiti u nekom konkretnom obliku. Ništa nije došlo preko noći. Bio je to i još uvijek je dug i naporan, ali lijep put s mnogo prepreka, izazova, ponekim padom, koji je zahtijevao konstantno učenje i investiranje u svaki taj segment. Svako osnovno obrazovanje je prošireno i nadograđivano dodatnim edukacijama i potvrđivano iskustvom. Nisam se zanosila mišlju o instant uspjesima, niti ih očekivala, jer ne vjerujem da se nešto dobro i kvalitetno, što traje, može izgraditi instant. U biti ja i nisam radila i trudila se za neki uspjeh, nego sam davala svoj maksimum u svemu što sam radila – kako bih zadovoljila svoje vlastite kriterije perfekcionizma i potrebe pomjeranja ljestvice u okviru ličnog i profesionalnog rasta i razvoja. Taj iskren motiv i ljubav, koji sam nesebično davala – u sve što sam radila su postali moji najjači saveznici i sad kad se okrenem – ništa apsolutno u svom životu ne bih mijenjala, sve bih ponovila, samo što bih i mlađoj sebi malo više ljubavi i podrške dala, a malo manje bila stroga prema sebi.

 Razgovor i zagrljaj

Meliha je nedavno realizirala i svoju dugogodišnju želju, otvorivši estetski centar M Estetic u Živinicama  – sa željom da svojim dugogodišnjim iskustvom i predanim radom u profesionalnom šminkanju klijentima ponudi još kvalitetnije usluge uz visoke higijenske standarde…

– M Estetic je mjesto koje nudi širok spektar – prije svega tretmana iz oblasti njege lica, antiage i spa tretmana, tretiranja akni i ostalih stanja kože. Prva usluga od koje je sve krenulo jeste usluga profesionalnog make-upa za sve prilike, dodatno su tu još i usluge iz oblasti njegovanja obrva i trepavice, ali općenito možemo kazati da nam je fokus na licu. Moj cilj je prije svega da M Estetic bude mjesto na koje žena može doći popiti kafu i dobiti kvalitetan tretman – makar to bio samo razgovor i zagrljaj. Svijet ljepote je mnogo više od onog što vidimo i istinska ljepota počinje u nama samima.

Meliha ustaje veoma rano – pije kafu i sprema se, a u kancelariji je već od 8.00 sati, kada već pije drugu kafu, čita mailove i organizira radni dan…

– Poslovna dinamika je svakodnevno manje-više ista. Nakon završenog posla u kancelariji u 16.30 – počinje moj radni dan u M Esteticu, druženje s klijenticama, konsultiranje, organiziranje posla i planiranje obaveza u okviru M Estetica. Inače, ponedjeljak je rezerviran i za snimanje contenta i planiranje sadržaja na društvenim mrežama. Nakon završenih obaveza u M Esteticu, obično, me na kasnom ručku ili večeri čekaju sastanci s klijentima, radni live ili online sastanci, eventi – kaže Meliha, ističući da je njen raspored obiman i fiksan, ali da uvijek pronađe vrijeme za frizera, trening, masažu, manikir ili neku nepredviđenu kafu s prijateljima.

– Taj manjak vremena je ono što mi je najveći izazov, moji roditelji su već prihvatili da uvijek kasnim na ručak ili večeru, da zadnja dolazim prijateljima na proslave i okupljanja, ne šalju  mi poruke na mobilni, jer znaju da nemam kada da odgovaram… Ali, u isto vrijeme znaju da mene sve to što radim ispunjava i usrećuje, te smo napravili sinergiju ljubavi i podrške uz aktivno, ali prilagođeno učešće mene u njihovom i njih u mom životu. Za sad funkcionira 10/10.

Za vrijeme pandemije, kada je čitav svijet prešao na online komunikaciju, počele su i njene prve ozbiljnije saradnje na društvenim mrežama, a danas taj obim posla samo raste, kao i broj klijenata i brendova s kojima sarađuje.

– Ne volim da robujem trendovima, niti ih pratim slijepo, te na mom feedu ćete teško vidjeti sadržaj koji ne rezonira sa mojim stilom i načinom života – bez obzira koliko bio popularan. Content kreiram po vlastitom estetskom osjećaju i nikad ništa ne forsiram, što smatram da je moja zajednica prepoznala. Postavljam ono za šta smatram da bi dugoročno bilo od koristi i prenijelo neku poruku konzumentu istog. Popularnost ne doživljavam uopće, niti smatram da sam popularna, ali sam itekako svjesna impakta kao prepoznata i vidljivija žena u online prostoru – što me dodatno obavezuje da moje etičke norme i kodeksi moraju biti maksimalno artikulirani uz jasno postavljene granice. Neki bi pomislili da sam ja čangrizava teta ali ne, svijest o tome šta pišemo, pričamo kome pričamo, šta snimamo i kako se obraćamo zajednici mora biti veća od naše želje za sherom, likeom i statistikom… Nekultura ne smije biti standardizirana i prihvaćena, ma koliko se mi u određenom momentu željeli zabaviti ili biti duhoviti.

 Novi projekti

Obično svi make-up artisti kažu kako je prilikom nanošenja šminke najvažnije imati dobru podlogu. Pitali smo Melihu koliko često griješimo u odabiru savršenog pudera za lice…

– Pa, zaista žene često griješe, jer se slijepo vode trendovima i agresivnim marketingom. Birati za svaki dan podlogu koja osam sati ne diše i ne mijenja se na koži je opet pogubno za kožu, te bih savjetovala, pogotovo u ovim ljetnim danima, laganije podloge uz obavezan SPF. Svaka bi žena trebalo da ima bar dva pudera u svom neseseru – jedan laganije vazdušaste strukture za svaki dan i jedan sa malo jačom prekrivnom moći za neke posebnije prilike ili događaja. Moj direktan savjet damama je da prije kupovine bilo kakvog pudera urade analizu kože lica – da tačno znaju koju vrstu podloge za koji tip kože da kupe. Čitajte recenzije i sastave proizvoda – savjetuje, dodajući da privatno od make-up proizvoda preferira Kiko Milano rumenila i bronzere kao i Mac seting i tečne pudere…

– Niko nema bolju bijelu olovku od Nyxa kao i kontur stikove od Krylona. Chanel savršeno setuje bez težine na licu, a teško se koji eyeliner može porediti sa Inglotovim.

Blagovremeno preveniranje lica i kože hidratacijom – kako s vana tako i iznutra te izbjegavanja direktnog izlaganja suncu – recept je u borbi protiv starenja, tvrdi naša sagovornica.

–  Postoji mnogo odličnih antiage tretmana – koji efikasno ublažavaju prve pojave godina na našem licu, uz obaveznu, pored salonske, i kućnu antiage njegu, te uz savjet stručne osobe i odabir adekvatnih proizvoda.

Meliha kaže da rijetko javno govori o planovima, ali da svoje želje često podijeli s najbližim – koji obično komentiraju – kako je to još jedan novi projekat, a tek je realizirala jedan…

–  Volim izazivati samu sebe, pomjeram granice, pobjeđujem svoje strahove i uvijek u glavi imam neki novi projekat i plan, tek kad ostvarim jedan, odmah počinjem s planovima za nešto drugo. Odnedavno sanjam nešto novo, a snovi se ostvaruju – kad se o njima ne priča, tako neka ostane još na sigurnom, u mojoj glavi, a sigurno će, Bože zdravlja, i dobiti konkretnu formu.

Suptilan ples

 – Moj modni stil je jednak mom životnom putu, rekla bih suptilan ples – između istoka i zapada… Želja da se pomire elementi standardnog klasičnog stila, jednostavnosti i elegancije s decentnošću mog iskona, ne tek tako usput kreiran, nego važan za sociološko razumijevanje konstrukcije mog identiteta. Ono što ne doživim, kad vidim – nikad, niti u bilo kojem kontekstu ne mogu ni da nosim. Preferiram monohromatske kombinacije, a uglavnom se ujutro oblačim kao svaka druga žena, po raspoloženju.