Vjenčanja – ovo su najneobičnije tradicije mladenaca širom svijeta

Vjenčanja – ovo su najneobičnije tradicije mladenaca širom svijeta

Jeste li znali…

Peruanski prsten iz torte

Za sve slobodne dame na vjenčanjima u južnoameričkom Peruu priprema se posebna torta u koju su ubačene bijele vrpce. Na samo jednoj vrpci nalazi se lažni vjenčani prsten, a prema starom vjerovanju ona koja ga izvuče bit će sljedeća pred oltarom.

Četiri elementa

Prema zapadnoafričkoj tradiciji, isprobavanje začina jednako je važno kao i izmjena bračnih zavjeta. Začini trebaju biti slatki, ljuti, gorki i kiseli, kao simbolika svega što će zajedno proživjeti u braku. Tako kiseli začin predstavlja kompromise koji će nastati, gorko nedostatak razumijevanja, slatko trajnu ljubav, a ljuto strast među njima.

U Kini vidovnjak određuje datum vjenčanja

Prema tradiciji, mladenka bi trebala potražiti pomoć astrologa i vidovnjaka kako bi odabrala najpogodniji dan za svoje vjenčanje, jer će on odrediti uspjeh njihovog braka. Što je porodica imućnija, vjenčanje duže traje, a njegov nezaobilazan dio je i čajanka pripadnika članova porodice.

Torta koja dugo ‘stoji’

U Velikoj Britaniji mladenka bi prema tradiciji trebala nositi potkovicu ukrašenu čipkom koja donosi sreću, a kao svadbena torta obavezna je ona od marcipana čiji se gornji dio treba čuvati sve dok par ne dobije svoje prvo dijete.

Donesite prsten za nogu!

Kako se u zapadnjačkoj tradiciji nose prstenje koje si mladenci stavljaju na ruke, tako i hindusi imaju svoju tradiciju. Na njihovom se vjenčanju prsten stavlja na nogu, točnije na prst desno od palca te je on oznaka da je dama zauzeta. Svako ko nije vjenčan ne smije nositi prsten na nozi, čak niti kao modni dodatak.

Supa za dušu

Na tradicionalnom češkom vjenčanju, zadatak je para da nauči nešto o boljem funkcionisanju u dvoje. Zbog toga ih se čvrsto zamota u deku te ostavi svakom samo po jedna slobodna ruka. Oni se tada međusobno moraju nahraniti sa zdjelom supe, a ta tradicija je simbol saradnje kako bi se prevladale teškoće.

Ples u pregačama

Dokazujući da keceljama nije jedino mjesto u kuhinji, Poljaci su započeli tradiciju prema kojoj na vjenčanju mladenka pleše s keceljom, a svako ko želi plesati s njom treba u džep ubaciti nešto novca.

Ako ne opere dobro suđe, ništa od braka

Na Filipinima mladoženja prije vjenčanja ide u kuću mladenkine porodice da bi dobio pristanak za brak, a taj običaj naziva se “pamamanhikan”. Ponekad će on morati obaviti neki od kućanskih poslova, poput pranja suđa ili peglanja, a sve kako bi dokazao porodici da je spreman brinuti se o budućoj supruzi.

Sami idu po darove

U Finskoj je mladenka sama zadužena za skupljanje darova, a zbog njih mora ići od kuće do kuće i prikupiti ih. Njen suprug to vrijeme stoji uz nju, a ako pada pridržava joj kišobran, kao simbol toga da će joj uvijek pružati “krov nad glavom”.