Nina Pejičić: Hirurgija je izazov za žene u medicini

Nina Pejičić: Hirurgija je izazov za žene u medicini

Mlada i posvećena doktorica medicine, specijalizantica plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije za naš magazin govori o trendovima u oblasti uljepšavanja lica i tijela…

Piše: Zana Kološ-Mulabdić; Foto: Saša Ratković

– U životu sam se uvijek vodila činjenicom da je sloboda izbora – čovjekovo najveće bogatstvo i da nas u životu upravo opredjeljuju izbori, a ne naše mogućnosti. Odluka da upišem Medicinski fakultet  pokazala se kao  pun pogodak, jer me u ličnom i  profesionalnom smislu u potpunosti ispunjava – počinje svoju priču dr. Nina Pejičić, specijalizant plastične, estetske i rekonstruktivne hirurgije.

 Oblik i forma

– Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci upisala sam 2013. godine, nakon završene Srednje medicinske škole, smjer zubno-stomatološki tehničar, te diplomirala kao student generacije 2019. godine. Logično bi bilo da sam upisala Stomatološki fakultet. Ipak, medicina je zasnovana na principima teorijsko-istraživačkog i praktičnog, kliničkog rada što daje širinu u izboru buduće specijalizacije. Hirurgija u opštem smislu je izazov za žene u medicini, a izbor specijalizacije iz plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije bio je motivisan iz dva razloga. Prvi leži u činjenici da volim ljepotu, općenito i kroz oblik i formu. Drugi je da su rezultati mog rada jasno vidljivi i kao takvi izloženi kako javnoj pohvali, tako i  kritici,  što samo po sebi predstavlja veliki izazov.

Rezultati Nininog rada oduševljavaju mnoge njene klijentice. Najtraženijih tretman u svijetu je popunjavanje usana hijaluronskim filerima, pitamo je da li je tako i kod nas…

– Svaka aplikacija hijaluronskih filera u usne, po pravilima estetike, definitivno osvježava kompletni izgled čitavog lica. U moru tretmana estetske i antiage medicine, mogu reći da se definitivno, tokom cijele godine, najviše traži botox i povećanje usana. S obzirom na to da počinje sezona godišnjih odmora i odlazaka na more radimo i lipolizu s ciljem smanjena obima masnih naslaga na problematičnim regijama. Pored toga, često se radi terapija aksilarne hiperhidroze tj. ubrizgavanje botoxa u pazušnu regiju s ciljem smanjenja znojenja.

Obavezne konsultacije

Naša sagovornica naglašava kako svi žele izgledati sretnije i odmornije i da pacijenti dolaze s realnim očekivanjima…

– Prije svakog tretmana obavezno radimo konsultacije, gdje ih edukujem šta je potrebno da uradimo na svakoj regiji lica – napravimo godišnji plan u skladu sa željama i mogućnostima -objasnim čega je neophodno da se pridržavaju prije, tokom i poslije tretmana, te kada je isti potrebno ponoviti. Ekstremnih slučajeva uvijek ima, ali im u tim situacijama objasnim kako nisam ljekar za njih. 

A, početak ljeta naša sagovornica će iskoristiti, kako kaže,  da još nekoga učini lijepim i da se dobro odmori i pripremi za izazove koji je čekaju…

– Početkom oktobra kao specijalizant odlazim da dio specijalističkog staža obavim u Ljubljani i Beogradu. Pored toga treba da privedem kraju i doktorske studije, odnosno uđem u fazu pisanja i odbrane doktorske disertacije. Naravno, da uveliko pravim i planove da se uporedo s profesionalnim izazovima ostvarim u ličnom i porodičnom životu… Šta je uspjeh – ako ga nemate sa kim dijeliti – kaže na kraju dr. Nina.

Tretmani i mogućnosti

– Ukoliko želite ublažiti i ukloniti bore uzrokovane aktivnošću mimičnih mišića koristimo botulinski toksin poznatiji kao botox. Hijaluronske dermalne filere koristimo, kako za povećanje volumena mekih tkiva, najviše jagodica i srednje trećine lica, tako i za korekciju udubljenih temporalnih jama, popunjavanje sitnih bora između obrva, oko očiju, nazolabijalnih bora, te za profilisanje brade i linije donje vilice poznatiju kao jawline. Pored volumena i kontura – važno je imati zdravu i sjajnu kožu, koju postižemo upotrebom mezoterapijskih koktela, te biorevitalizacijom. Tu je i PRP tretman, gdje koristimo plazmu bogatu trombocitima za razne indikacije. Svoju moćnu regenerativnu sposobnost pokazala je u ublažavanju ožiljaka od akni.