Živahan grad, s mješavinom arhitekture i cool vibracije

Živahan grad, s mješavinom arhitekture i cool vibracije

 „Iako se Hannover ne nalazi na vrhu liste turistički najposjećenijih gradova u Njemačkoj, svakako je vrijedan pažnje i trošenja nekoliko dana godišnjeg odmora – kako bi se istražile njegove ljepote“

Piše: Andrea Grkavac

 Nisam znala mnogo o gradu prije same posjete, niti o bilo čemu što se tamo može raditi, što je zapravo bilo dobro, jer sam bez ikakvih očekivanja mogla da formiram svoje mišljenje o istom.

Kratka historija Hannovera

Iako danas izgleda kao urban i moderan grad, Hannover ima dugu i zanimljivu historiju. Prvi put se spominje već u 11. stoljeću, a gradsko pravo je dobilo oko 200 godina kasnije. Od 1636. Hannover je bio sjedište biračkog tijela Brunswick-Lüneburga, kasnije poznatog kao Kraljevina Hannover. Ova snažna i nezavisna država, veoma blisko povezana sa Velikom Britanijom, konačno je uvrštena u sastav Pruske u drugoj polovini 19. stoljeća.

Ono što je nekada bio veliki grad pretvoreno je u ruševine – tokom Drugog svjetskog rata Hannover je bombardiran i 90% grada je uništeno.

Danas je to živahan grad, sa mješavinom arhitekture i cool vibracije u kojoj je tako lako uživati.

Nova gradska vijećnica – najpoznatija znamenitost grada

Zadivljujuća kako spolja, tako i iznutra. Glavna sala visoka je 38 metara i ukrašena detaljima koji čine prostoriju bajkovitom. Vrijedi se zadržati nekoliko sekundi i pogledati četiri minijaturna modela grada, koji pokazuju kako je Hannover izgledao 1689, 1939, 1945. godine i danas. Ovaj mali pregled pomaže vam da shvatite dramatičnu historiju grada, njegove uspone i padove. U Drugom svjetskom ratu samo tri zgrade preživjele su i ostale u netaknutom obliku.

Sa vrha kupole možete se diviti najljepšem pogledu na Hannover i okolicu, sve do planine Harz.

Maleni, ali šarmantan stari grad Hannovera

Šarene kuće od drveta pomiješane sa zgradama od cigle – bio bi kratak opis većine tipičnih njemačkih starih gradova. A, takvo je i jezgro grada Hannovera.

Iako je prilično malo, slikovito je i sadržajno. Kaldrmisane ulice, zgrade prekrivene bršljanom, udobni uglovi i šarmantni mali dućani ili kafići u kojima kao da je vrijeme stalo.

Hipodrom Neue Bult

Hipodrom Neue Bult jedan je od najposjećenijih objekata za provođenje slobodnog vremena u regiji Hannover.

U svojoj više od 150-godišnjoj historiji, udruženje se može osvrnuti na bogatu prošlost. S novim idejama, sportskim događajima i atraktivnim zabavnim programom za cijelu porodicu, Hannoversche Rennverein je prije mnogo godina otvorio novo poglavlje u konjskim trkama i razvio se u porodično trkalište.

Velika prednost Hannovera svakako je i sam položaj koji vam omogućava da se uputite na jednodnevne izlete do Dortmunda, Dusseldorfa, Oberhausena…

Pored zanimljive arhitekture, bogate gastronomske ponude i odličnog shoppinga, ovi gradovi nude bezbroj atraktivnih aktivnosti i domaćini su velikih i jedinstvenih dešavanja. Ja sam imala tu sreću da prisustvujem koncertu Dine Merlina u Rudolf Weber-Areni u Oberhausenu, koji je prošao spektakularno i svakako uljepšao cjelokupni doživljaj Njemačke.