Ninela Memić: Ženstvenost, gracioznost, elegancija i smjelost

Ninela Memić: Ženstvenost, gracioznost, elegancija i smjelost

„Prava magija i najinspirativniji dio posla odigrava se u ateljeu kada počnemo modelirati, krojiti, te nakon što skice dobiju svoju transformaciju u opipljiv proizvod, kojem čitav kreativni proces daje dušu“

Moda je uvijek bila nešto što je inspiriralo Ninelu Memić, modnu dizajnericu iz Mostaru i vlasnicu brenda N.M.DIZAJN. Na početku je počela kreirati komade za uži krug prijatelja i sebe, a krajem 2017. godine predstavila je prvu kolekciju – koja je za kratko vrijeme doživjela veliki uspjeh. U tom periodu shvatila je da moda nije nešto što će joj ostati samo hobi nego ozbiljan posao.

 – Proces stvaranja svake kreacije uvijek počinje idejom. Prava magija i najinspirativniji dio posla odigrava se u ateljeu kada počnemo modelirati, krojiti, te nakon što skice dobiju svoju transformaciju u opipljiv proizvod, kojem čitav kreativni proces daje dušu. Inspiraciju pronalazim apsolutno u svemu, pa i u onim malim jednostavnim svakidašnjim stvarima koje nas okružuju – kaže Ninela na početku našeg razgovore, te ističe…

– Ženstvenost, gracioznost, elegancija i smjelost su riječi koje opisuju moje kreacije. Svaka žena zaslužuje da se osjeća lijepo svaki dan, ženstveno i samouvjereno. Smatram da odijelo ne čini čovjeka, ali mnogo govori o njemu. Najvažnije je osjećati se dobro u svojoj koži, jer ako to izostaje ni u najluksuznijoj haljini se nećete osjećati zadovoljno.

Nineline kreacije su odraz ličnosti, a različite kolekcije koje je predstavila opisuju njen karakter.

– Stil je lična karta, karakter, stav, način življenja, nešto po čemu se možete izdvojiti od ostalih.  Važno je da zadržim svoj identitet u svakom novom radu koji nosi moj potpis. Ideja mi je prikazati profinjenost koja slavi ljepotu žene i izaziva pažnju posmatrača. Moj stil je elegancija, ponekad klasik, a ponekad ekscentrična u zavisnosti šta me inspirira. Volim da eksperimentiram – kada je moda u pitanju i ne plašim se toga.

Slijepo praćenje trendova vodi u jednoličnost i gubljenje identiteta, tvrdi naša sagovornica.

– Treba ostati vjeran sebi, jer trendovi dolaze i prolaze. Mislim da je važnije da stvarate trendove nego da ih pratite. Danas, kada ljudi robuju trendovima mislim da ono što se posebno cijeni je unikatnost u vremenu kopija.

Njen radni dan je većinom usmjeren na individualni rad s klijenticama. Od početnih konsultacija, odabira materijala, izrade skica, do proba koje vode ka finalnom rješenju gotove haljine.

– Svaka nova klijentica, koja uđe u moj atelje, je za mene novi izazov i inspiracija. Ponosna sam što mogu biti dio njihovih najljepših životnih trenutaka. Uvijek osluškujem želje svojih klijentica, a nakon godina iskustva sve je više zadovoljnih klijentica koje nam se uvijek vraćaju. Njihova najčešća pitanja su vezana za savjete i prijedloge – što se tiče dizajna za njihovu građu tijela, boju i vrstu tkanina s kojima radimo i vremenski rok koji je potreban za izradu haljine. Posebna je privilegija raditi haljine za jedinstvene događaje u životu poput vjenčanja, rođendana, mature… Nema boljeg osjećaja od dobro odrađenog posla. Uživam u onome što radim i radujem se novim prilikama.

Kreacije brenda N.M.DIZAJN možete pronaći u ateljeu u Mostaru ili putem Instagram stranice – ninela _memic.design

– Ambiciozna sam i mnogo planova i ideja želim ostvariti. Trenutno radim na novoj kolekciji, a planiram uskoro, na zahtjev velikog broja svojih klijentica, jednu svoju kolekciju posvetiti isključivo vjenčanicama. Kao i u svakom poslu posvećenost je veoma bitna – kako biste uspjeli u bilo čemu. Ima još mnogo toga što želim postići i za mene je uspjeh što uživam u tom procesu.