Sladoledi zbog kojih vas neće gristi savjest

Foto: Freepik

Sladoled je jedan od deserta za kojim često žudimo, no vrlo rijetko ga pripremamo. Vjerojatno zbog toga što je većina recepata za sladolede poprilično složena. S druge strane, previše sladoleda nas itekako može koštati dobre linije, a s obzirom da je ljeto tek na početku o tome svakako trebamo voditi računa. Zbog toga smo za vas izdvojili nekoliko recepeta za zdrave i što manje kalorične sladolede. To, opet, ne znači da ovi sladoledi nisu ukusni. Naprotiv…

Kokos sladoled

Sastojci (za 2 porcije):

  • 1/2 čaše kokosovog mlijeka
  • 1/4 šolje kokosovog brašna
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije
  • 2 zaleđene banane

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender, dobro smiksajte i zaledite na barem 4 sata.

Sladoled od malina

Sastojci (za 2 porcije):

  • 3 šoljice malina
  • 2 šoljice jogurta
  • Stevia
  • 1 i pol kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Maline, jogurt, steviju i vaniliju ubacite u blender i miksajte do glatke smjese. Dodajte komadiće malina. Ubacite u zamrzivač dok se smjesa ne stisne te poslužite samo ili sa dodacima po izboru.

Sladoled s bobičastim voćem

Sastojci:

  • 150 grama smrznutog bobičastog voća
  • jedna banana
  • šaka preko noći u vodi namočenih indijskih oraščića (inače vam neće nastati kompaktna smjesa)

Priprema:

Ovaj sladoled ne sadrži mliječne proizvode, stoga je idealan za osobe koje ne podnose laktozu. Bananu usitnite u blenderu i tek tada dodajte indijske oraščiće i bobičasto voće. Ostavite sjeckalicu neka radi dok cijela smjese ne postane povezana i kremasta. Dobit ćete osvježavajući ledeni desert.

 Medeni sladoled

Sastojci: 500 gr slatkog vrhnja, 2/3 soljice meda i 4 bjelanceta.

Priprema:

Vrhnje istucite u šlag, te ga držite u frižideru dok pripremate ostale sastojke. Med stavite u lonac te ga zagrijte do vrenja na srednje jakoj vatri. Neka se kuha dvije minute, a za to vrijeme miksajte bjelance dok ne poprime blijedu, bjelkastu boju. Vrući med vrlo polako dodajte bjelanjcima, neprestano miješajući ručnim mikserom, te s miješanjem nastavite dok se smjesa ne ohladi (oko pet minuta). Bjelance s medom, zatim, kuhačom lagano umiješajte u šlag i dobivenu sladolednu smjesu zamrznite u čvrsto zatvorenoj posudi.