Vikend u Rimu

Vikend u Rimu

Rim sam posjećivala u različitim dobima života i svaki put ga doživjela u nekoj novoj dimenziji“

Tekst i foto: Marija Perić

U Rimu sam bila već tri puta, a ovaj četvrti o kojemu pišem bio je poslovni put od kojega sam ukrala komadić vremena za uživanje… Rim sam posjećivala u različitim dobima života i svaki put ga doživjela u nekoj novoj dimenziji. Svakoga puta, Rim je bio očaravajuće nadahnuće za kreativca poput mene.

Razlog posjete Rimu ovoga puta je bilo snimanje kampanje za proljetnu kolekciju moga brenda. Zamislila sam kako ću novim modelima svoju publiku odvesti u svijet romantike, elegancije i posebnosti, a Vječni grad – bio je najljepša kulisa koju sam mogla zamisliti za pričanje ove priče.

Let iz Splita do Rima traje 50-ak minuta. Gužva u zračnoj luci najavljuje gužvu na cestama i ulicama koja će vas pratiti sve vrijeme, ako je riječ o sunčanom proljetnom vremenu, kakvo je nas dočekalo. Rim je poput otvorenoga muzeja i vuče na hodanje koje može trajati satima, danima, jer je izuzetna moć njegove ljepote.

Kako je bila riječ o vikend putovanju i snimanju koje smo trebale odraditi, unaprijed smo složile plan. Odlučile smo posjetiti i kroz objektiv zabilježiti najprepoznatljivije Rimske monumente.

Skoro svaki trg u Rimu ima fontanu, a najpoznatija i najočaravajuća je Fontana di Trevi. Ovo barokno umjetničko djelo svojom dimenzijom i načinom na koji je izrađeno oduzima dah. Od jutra do kasno u noć oko fontane su stotine turista koji su osim divljenja, ovdje s misijom da naprave fotografije za uspomenu te obavezno bace novčić u bazen fontane preko ramena koji prema legendi osigurava ponovni dolazak u Rim! Neprestanim rijekama turista u krugu oko fontane smo svjedočili, jer smo odsjeli u hotelu Fontana – koji ima pogled na znamenitu Fontanu di Trevi. Doručak s pogledom na jednu od najpoznatijih svjetskih fontana transformira čovjeka u neku novu dimenziju punu divljenja i poštivanja usmjerenog prema prošlosti i umjetnosti koje u ovom gradu kao da možeš udisati.

Na desetak minuta hodanja od Fontane di Trevi nalazi se Panteon – stvoren kao hram svih bogova, spomenik umijeća i snage nastao je u doba vrhunca Rimskoga carstva, te uspješno odolijeva zubu vremena i u punom sjaju i dalje očarava posjetitelje. Mene osobno se dojmila informacija da je ova građevina stara dva tisućljeća i njena kupola s promjerom većim od 43 metra još uvijek najveća kupola na svijetu koja ne koristi armirani beton. Respect!

Od jutra u redu za ulazak u Panteon čeka duga kolona turista. Trg ispred Panteona – okružen je šarmantnim restorančićima s odličnom ponudom jela i pića, te sjajnom kafom. Odgovor na pitanje je li riječ o zaista sjajnoj kafi ili ipak o fenomenalnom osjećaju koji te preplavi dok ispijaš omiljeni napitak s neopisivim pogledom na Panteon ostavit ćemo za sljedeću posjetu Rimu!

Nezaobilazna lokacija, kada ste u Rimu, je jedno od sedam svjetskih čuda – Koloseum. Zapanjujuća građevina koja podjednako oduševljava kada ju gledaš iz daljine, s okolnih zidića, kao i kada iz podnožja digneš pogled prema njenoj visini.

Posljednja lokacija na kojoj smo odradili dio snimanja, ali i uživali u čarima sunčanog popodneva u Rimu je Španjolski trg s pogledom na fascinantne Španjolske stube. Do Španjolskog trga smo došli ulicom Via dei Condotti, ulicom s najljepšim i najskupljim izlozima najpoznatijih svjetskih modnih brendova. Španjolski trg je živopisno mjesto kojim prolazi veliki broj ljudi i prava je sreća uloviti mjesto na jednoj od terasa, sjesti i promatrati ljude… emocije koje gledaš na nebrojenim i nepoznatim ljudima, a preko kojih slušaš kako grad diše.
Španjolske stube su jedno od najvećih otvorenih stubišta na svijetu. Lagano će vas zažariti mišići na nogama dok se popnete do samoga vrha koji vodi do crkvice Trinita dei Monti  na vrhu brdašca odakle se pruža prekrasan pogled na grad.

Večeri u Rimu su najljepše uz pastu ili pizzu uz čašu vina. Kako biste doživjeli pravi duh italijanskog života, savršeno područje za lutanje labirintom uskih ulica sa srednjovjekovnim kućama i brojim restoranima i pizzerijama je Travestere. Ovaj noću najživlji rimski kvart, odjekuje pričom, smijehom i kuckanjem čaša.