Pitala sam AI za pomoć, šokirat će vas ono šta se desilo

Pitala sam AI za pomoć, šokirat će vas ono šta se desilo

 „Kao u reklami: probajte, nećete se pokajati. A, sigurno će biti zabavno“

Enisa Selmanović-Salkić

Jer žene s dva prezimena sve znaju

Vjerujem da smijeh liječi sve. Da vam pravi ljudi mogu promijeniti život. Da ljubav dolazi u različitim oblicima. Da život čine male stvari. I da čovjek nikada ne smije izgubiti sebe.

Vremenski uslovi nisu pogodovali mojoj inspiraciji. Sunčani april koji se preko noći pretvori u hladni decembar, može pogodovati samo rastu neodoljive želje da se to sve zajedno prespava. Rokovi za kolumne nemaju razumijevanja za utjecaj vremenskih nepogoda na kreativnost autora, tako da sam se morala snaći kako znam i umijem.

U potrazi za inspiracijom mudro sam se dosjetila da pozovem umjetnu inteligenciju u pomoć – to je ovaj AI iz naslova, u narodu poznatiji kao Aritificial Intelligence. I tako, pitam ja može li mi dati ideju o čemu da pišem, a on na kojeg vremenske nepogode ne utječu, spremno kaže da može. I da mi prijedloge tema o kojima bih mogla pisati u ženskom lifestyle časopisu. Ovaj bombastični klick bajt naslov koji nema veze sa temom sam sama smislila. Pa, krenimo redom.

Predložio mi je da pišem o samopouzdanju i samoprihvatanju i da dam savjete i trikove za bolje prihvatanje sebe i svojih tijela i gradnji samopouzdanja. Ne mogu ja to, nije moj stil. A, i nemam nešto posebno korisno i provjereno reći na ovu temu.

Nije se dao omesti, pa mi je predložio da pišem o putovanjima i avanturama i da dam preporuke koja mjesta posjetiti i tako to. To mi je čak i imalo smisla, ali nekako ne mogu da se uživim u tu travel infulenser ulogu. Ali, mogu vam reći ono što već znate – putujte kad god možete i gdje god možete. Ništa ne nahrani dušu i mozak kao putovanja. Putujte.

E, onda smo i ja i moj AI prijatelj pomislili da nam je dobro krenulo, pa mi je on u naletu entuzijazma predložio da pišem o zdravlju i fitnesu. Htjela sam pitati da mu pošaljem svoju sliku i moje navike, pa da procjeni ima li smisla da pišem kako je predložio. Pa nisam, nego sam jednostavno odlučila da ignoriram prijedlog i tražim da pređe na sljedeću temu, jer s ovom se baš i nije proslavio.

Shvatio je poruku ili ne baš, jer je sljedeće predložio da pišem o modi i ljepoti. Nisam imala srca da mu kažem da sam već pisala o tome koliko sam anti moda, anti šoping, a o ljepoti da i ne pričamo. Rekla sam mu da ne znam o tome pisati. Malo se uvrijedio.

Kad je došao sebi, predložio mi je da pišem o hrani i piću. O, pa to brate, napokon ubodeš sa temom. Onda skontam, da tu mogu pisati samo kako sam vrhunski uživalac u hrani i piću. I to je to. Ne mogu dati savjet kako da se nešto skuha, ne osmišljavam nove i kreativne recepte. Nisam kreator, ja sam konzument. Dakle, nemam šta za reći na tu temu.

Onda se malo zamislio, dakle uspjela sam izbezumiti vještačku inteligenciju. Odlučio je da mi doskoči i predložio da pišem o ljubavi i vezama. Ovo oko ljubavi i ima smisla, jer uvijek pišem kako treba da volite sebe i svoje ljude i da širite tu ljubav. Pa, kontam da nema smisla da recikliram do te mjere.

Taman kad je mislio da sam ga popustila, ja sam ga opet pitala za prijedlog. Nije mogao da vjeruje. Povećao je uloge i predložio da pišem o uređenju doma. I ovdje sam ga ignorirala, jer je namjerno bio neozbiljan i zloban. On će meni.

Predložio je još da pišem o poslu i karijeri. E, pa konačno si počeo govoriti mojim jezikom. A, onda razmišljam da bi imala svašta za reći – od toga kako graditi vlastiti biznis, kako sa saradnicima i šefovima kad ste dio sistema, kako birati i razvijati saradnike, kako se izboriti za svoju karijeru… Mogla bih baš dosta napisati. Ali, nemamo toliko prostora, pa neću ni to.

E, onda sam stala. AI mi je pomogao, prepiranje sa njim se pretvorilo u kolumnu. Teme koje mi je dao imaju smisla, nema veze što nisam prihvatila ni jednu. Ali, on mi je pomogao za kratko vrijeme.

Samo što sam ja tu pomoć interpretirala na drugačiji način i napravila cijelu priču o tome. Cool mi je ovaj AI, nastavit ćemo se družiti. Što preporučujem i vama. Kao u reklami: probajte, nećete se pokajati. A, sigurno će biti zabavno.

I naravno za kraj, volite sebe, volite svoje ljude, širite ljubav.