Filmovi o psima koji će vas raznježiti…

Filmovi o psima koji će vas raznježiti…

U nastavku prijedlozi najboljih filmova o četveronožnim prijateljima ljudi

LASSIE SE VRAĆA KUĆI (1943.)

Jedan od najpoznatijih fimova o odnosu čovjeka i psa snimljen je 1943. godine. Temeljen na istoimenom književnom djelu Erica Knighta. Film nas vraća u doba Velike depresije – za mnoge vrijeme siromaštva, preživljavanja i teških životnih odluka. Jednu takvu morao je donijeti Joe. Zbog siromaštva prisiljeni su prodati Lassie, ženku škotskog ovčara (zanimljivot – u filmu je ženku glumio mužjak imenom Pat). Lassie odlazi u kuću bogatog škotskog plemića, oduševljenog izgledom Lassie. Plemić je kolekcionar pasa, Lassie ima sve što je potrebno osim Joea. S obzirom na to da pse ne zanima bogatstvo nego vjernost Lassie se odlučuje na dug i opasan put. Kući. Popularnost filma možda se najbolje može vidjeti u naslovu filma koji se često citira u svakodnevnoj komunikaciji. Film je ostvario veliki komercijalni uspjeh, nominiran za Oscara u jednoj kategoriji, snimljeno je nekoliko nastavaka. Roddy McDowall postao je iznimno popularan, film je svijetu predstavio i tada djevojčicu Elisabeth Taylor. No, glavna zvijezda filma je Lassie odnosno Pat.

BIJELI PAS  (1982.)

Tokom karijere američki filmaš, ratni veteran Samuell Fuller provocirao je američku javnost temama kojima se bavio u svojim filmovima. Tamne strane američkog društva bile su omiljene Fullerove teme kojima je preispitivao i ukazivao na društvene probleme, provocirao i postavljao neugodna pitanja. “Bijeli pas” spada u ostvarenja koje je Fuller snimio pred karijere, ali je film podigao najviše buke – prikazivanje filma zabranjeno je u američkim kinima. Bijesni Fuller napustio je SAD i do kraja života snimao izvan Hollywooda. Zašto je “Bijeli pas” izazvao takve reakcije? Priča filma počinje prilično nevino – jedne noći Julie naleti autom na predivnog bijelog psa. Ozlijeđenu životinju Julie odvede kući, on postaje ljubimac, ali i zaštitnik. Međutim, stvari se počnu komplicirati kada pas pobjegne i ubije vozača kamiona. Julie uskoro saznaje istinu o novom ljubimcu i njegovoj dresuri Žestok i direktan “Bijeli pas” propitkuje problem rasizma, ali i indirektno šalje poruku – niko nije rođen s mržnjom, ona se, često, ugrađuje dresurom ili, ako je čovjek u pitanju, odgojem. Jedan od najprovokativnijih filmova u kojem je pas glavni protagonist. No, to nije razlog da ne pogledate “Bijelog psa”…

HACHIKO: PRIČA O PSU (2009.)

Priča o Hachiku jedan je od najpoznatijih i najsnažnijih primjera pseće odanosti. Temeljen na istinitoj priči (priča o Hachiku i njegovu vlasniku odigrala se dvadesetih godina prošlog stoljeća) film prati profesora Wilsona i njegovog najboljeg prijatelja. Svakoga dana Hachi prati profesora na posao i čeka njegov povratka. Jednoga dana profesor se nije vratio – iznenada je preminuo, ali Hachi nastavlja čekati… Hachikova priča postala je zaštitni znak Japana – još za života pas je dobio spomenik, željeznička stanica na kojoj je čekao nosi njegovo ime. Priča kaže da je upravo Hachiko zaslužan da njegova pasmina nije izumrla – u trenutku dok je čekao u Japanu je bilo samo tridesetak Akita (pasmina kojoj pripada Hachiko), ali su nakon nevjerojatne priče Japanci spasili vrstu. Redatelj filma je Lasse Hallstrom u glavnoj ljudskoj ulozi nastupa Richard Gere – u filmu se pojavljuju, između ostalih, i Joan Allen i Jason Alexander poznat po ulozi Constanze u televizijskoj seriji “Seinfeld”. Priča o prijateljstvu Hachija i njegovog ljudskog prijatelja veća je od života – redatelj Hallstrom to zna i sve gledatelje, ljubitelje pasa stavlja pred ozbiljno iskušenje da puste suzu zbog Hachijeve nevjerojatne vjernosti.

SMISAO ŽIVOTA JEDNOG PSA (2017.)

Osam godina nakon filmske priče o Hachiju, Hallstrom se vratio psima i snimio “Smisao života jednog psa”. Priča nije istinita, ali vrijedna je gledanja – drugačija od većine psećih, filmskih priča. Radnja prati Baileya, psa i njegova razmišljanja o postojanju. Baileyev vlasnik je Ethan – priča o prijateljstvu psa i čovjeka prekida se kada Bailey umire. No, to je tek početak – pratimo Baileyeve reinkarnacije sve do finala filma kada zatvara krug života…Većina kritičara nije bila oduševljena Baileyem i njegovom potragom za smislom života no za mnoge gledatelje dojam je bio pozitivan. Priča o psu, točnije psima ispričana na novi, drugačiji način.

TURNER & HOOCH (1989.)

Prije Forrest Gumpa, Zelene milje, vojnika Ryana i mnogih drugih filmova zbog kojih je postao jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih filmaša današnjice Tom Hanks snimio je komediju “Turner & Hooch”. Hanks je Scott Turner, detektiv koji istražuje ubistva starca u luci. Starac je ubijen jer je vidio stvari koje vidjeti nije smio – jedini svjedok je Hooch, pas čuvar. Hooch je bio u vlasništvu ubijenog, ostao je bez gazde. Turner udomljava Hoocha, ali to nije lagana misija. Hooch je snažna i svojeglava životinja koja isprva uopće ne sluša Turnera. No, slučajni partneri ipak pronalaze način suradnje kako bi pronašli ubicu…
“Turner & Hooch” na neki je način buddy akcijska komedija u kojoj je jedan od partnera pas. Zabavan i duhovit film koji vrijedi gledati i zbog glavnih glumaca (Hanksov glumački partner zvao se Beasley). Redatelj filma je Roger Spottiswoode poznat po filmovima “Air America” i “U plamenu Nikaragve”.

OSTAVLJENI NA ANTARKTICI (2006.)

Kada krene odjava filma, prije svih onih ljudi i pasa koji su zaslužni za realizaciju “Ostavljenih na Antarktici”, kreće posveta koja kaže otprilike ovako: Posvećeno istraživačima Antarktike i njihovim psima čija su hrabrost i duh nadahnuli ovaj film. Prave riječi za kraj još jedne nevjerojatne pseće filmske priče temeljene na istinitim događajima. Radnja prati preživljavanje pasa na Antarktici. Psi su, spletom okolnosti (nesreća i vremenske prilike) ostali u divljini. Ekipa koju predvodi Jerry Shepard morala je otići i psi su ostali sami, prepušteni vlastitim sposobnostima i instinktu za preživljavanje. Istdobno dok se psi bore za opstanak Shepard se pokušava vratiti i spasiti pse. No, vrijeme prolazi i uvjeti postaju sve teži i zahtjevniji, šanse za preživljavanje sve manje i manje… Nevjerojatna istinita priča dojmljivo je ispričana kao pustolovno-akcijska drama. Haskiji koji nastupaju u filmu napravili su izvrstan posao i pridonijeli uvjerljivosti filma. U filmu nastupa i tragično preminuli brzi i žestoki Paul Walker – uloga Jerrya Sheparda pokazala je da je Walker znao iznijeti i potpuno drugačije, zahtjevnije uloge od Briana O’Connora. Razlog više za gledanje “Ostavljenih na Antarktici”.

JOHN WICK (2014.)

Nakon duge i teške bolesti preminula je Helen, supruga Johna Wicka. Wick, čovjek burne prošlosti, ostao je sam. Slomljen od bola. Nekoliko dana nakon povratka John preuzima paket – posljednju poruku od Helen. Uz oproštajnu poruku stigao je i psić. Kao utjeha i društvo. John pokušava nastaviti živjeti, Daisy se pokazala kao dobro društvo. Međutim, nakon provale u kuću Wick se ponovo vraća starom načinu života. Postaje nemilosrdni ubojica – okidač za njegov povratak u prošlost sudbina je malene Daisy… Nastupom u “John Wicku” i nastavku (treći film gledat ćemo iduće godine) Keanu Reeves je postao glavna recentna akcijska zvijezda. Filmovi o Johnu Wicku izvrsno su režirani, akcijske scene su atraktivne i vrlo uvjerljive. Reeves dominira u ulozi nemilosrdnog osvetnika – sve zbog jednog psića.