Ključne namirnice u borbi protiv stresa i napetosti

Foto: Freepik

Stres je neizbježan. Bez obzira bavite li se poslom koji vam oduzima mnogo energije i košta vas živaca ili jednostavno uvijek kasnite, pojava stresa je neizbježna, a upravo je on jedan od glavnih krivaca za mnoge “moderne” bolesti

Na poslu uvijek možete dati otkaz, a sat pomaknuti desetak minuta unaprijed no postoje i učinkovitiji načini kako se riješiti stresa. Naime, taj unutrašnji mir uveliko zavisi i o onome što unosimo u naš organizam, ali i redovna tjelesna aktivnost. Stres aktivira i povećava razinu kortizola u tijelu što naposljetku utječe na tjelesnu težinu. Kako naše tijelo nije sposobno odbraniti se od takve količine kortizola koji dovodi do srčanih bolesti, povećanja razine inzulina te masti, postaje sve teže procesuirati ono što se s organizmom događa. Postoji nekoliko trikova kojima se svakodnevno možemo obraniti od stresa, a posebice namirnice koje će redovnom konzumacijom biti od velike pomoći.

Jedite ribu

Dokazano je da omega-3 masti snižavaju razinu hormone stresa i adrenalina i drže ih pod kontrolom stoga je preporuka da riba postane nezaobilaznom namirnicom koju ćete konzumirati barem tri puta sedmično. Za sve one kojima ova izuzetno hranjiva namirnica nije omiljena, postoje suplementi kojima je omega-3 masti moguće nadomjestiti.

Pijte vodu s limunom 

Citrusno voće puno je vitamina C koji je jedan od ključnih boraca protiv stresa, a napitak je zaista jednostavno napraviti, piše fashion.hr.

Tijelo voli Sunce

Iako naše tijelo upija vitamin D iz sunčevih zraka, poznato je da je Sunce postalo itekako opasno. Uz kremu s visokim zaštitnim faktorom, boravak na sunčevim zrakama bit će odlično za organizam i opuštanje, a za sve ostale trenutke, uvijek možete konzumirati suplemente s navedenim vitaminom.