Mali trikovi za ljepšu i kvalitetniju kosu

Mali trikovi za ljepšu i kvalitetniju kosu

Normalna ljudska kosa sadrži oko stotinu hiljada dlaka. Svaka zdrava dlaka sposobna je da se regenerira i ponovo naraste nebrojeno puta tokom njenog života

Normalan broj dlaka koje opadnu u toku jednog dana je od 50 do 100. Međutim, vremenske promjene tokom različitih godišnjih doba mogu uzrokovati da kosa počne opadati i do dva puta – više nego što je to normalno.

Naučna istraživanja pokazala su kako rast kose počinje usporavati tokom zime, dok tokom proljeća kosa počinje opadati zbog obnavljanja vlasišta. Ljeti ne uspjevamo da se izborimo protiv sunca, hlora, slane vode i ogromne količine vlage u vazduhu, dok oštra zima toliko oslabi našu vlas da nam ne preostaje ništa drugo, nego da teška srca ošišamo i do nekoliko centimetara oštećenih vrhova.

No, nisu samo spoljašnji utjecaji problem – djevojke koriste i po nekoliko različitih uređaja za stiliziranje kose poput fena, pegle i figara, koji znatno oštećuju vlas. Srećom, tu su mnogobrojni proizvodi i namirnice koje nam mogu pomoći da zaštitimo kosu od oštećenja, a da je pritom oblikujemo onako kako želimo.

A, šta mi to tačno želimo postići?

Za početak, svi želimo da nam kosa bude zdrava i sjajna, ali se nerjetko dešava da, zbog već svih gore navedenih razloga, završimo sa izuzetno suhom i slamastom kosom.

Zagađen vazduh, posebno duhanski dim, utječu na kvalitet kose, jer osim očiglednog smrada, čini krajeve krtim. Mnogi pušači su se odlučili za proizvode novije generacije koji ne emitiraju duhanski dim, kao što je IQOS koji zbog specijalne tehnologije koja ne sagorijeva već zagrijava duhan, ne emitira dim koji bi se uvukao u krhku vlas.

Bilo bi dobro kad bi nam kosa manje opadala, a stres, umor, nepovoljni tretmani, hormoni, zagađenje, duhanski dim, pad imuniteta i neadekvatna ishrana samo su neki od uzroka prekomjernog opadanja vlasi.

Kada je u pitanju ishrana, oni koji primjećuju da im u posljednje vrijeme kosa mnogo više opada u toku dana trebali bi da ubace u svoju ishranu više vitamina A, C i D, kao i proteina. S tim u vidu, konzumirajte više jaja, ovsa, oraha i drugog koštunjavog voća, kao i mrkvu, koja pospješuje cirkulaciju u koži glave.

Također, mnoge djevojke žele pospješiti rast kose – neke, jer vole da imaju dugu i bujnu kosu, a druge jer su nezadovoljne trenutnom frizurom i ne mogu dočekati da poraste kako bi mogle da je preoblikuju.

Prirodna ulja, kao arganovo i ricinusovo ulje mogu povoljno utjecati na rast kose, na njenu obnovu i jačanje dlake. Što se tiče namirnica koje je dobro uključiti u ishranu, istakli bismo morske plodove, sjemenke, žitarice, crveno meso i zeleno povrće bogato cinkom i gvožđem – koji su zaduženi za regeneraciju kose i transport kisika do folikule kose, tako utičući na zdraviji rast.

No, kako biste sve ovo lakše zapamtili, odlučili smo da vam ukratko predstavimo sve najbitnije informacije.

Za prirodno zdravu i sjajniju kosu

  • Arganovo ulje – Njegove hranljive i lipidne komponente balansiraju hidrataciju, pospješujući zdravlje, elastičnost i sjaj kose
  • Namirnice bogate vitaminima A i C, proteinima, kao i Omega-3 kiselinama
  • Losos, tamno zeleno povrće, koštunjavo voće, piletina i puretina i mliječni proizvodi

Protiv opadanja kose

  • Sprečavanje prekomjerne izloženosti duhanskom dimu (elektronske cigarete i uređaji kao što je IQOS, ne emitiraju duhanski dim, te se smanjuje izloženost njegovim negativnim svojstvima)
  • Ukoliko ste navikli da često perete kosu, opredijelite se za slabiji šampon koji sadrži provitamin B5 i vitamin B7 koji su se pokazali izuzetno blagotvornima za kosu

Za brži rast kose

  • Ricinisovo ulje – Zbog hidratantnih svojstava se koristi za njegu suhe kose, čini je jačom i pospješuje njen rast
  • Namirnice bogate cinkom i gvožđem
  • Morski plodovi, sjemenke, žitarice, mahunarke, soja, badem i indijski orah, crveno meso i zeleno povrće

Foto: Freepik

Promo