Pet trikova kako očuvati zdravu kožu tokom hladnih dana

Pet trikova kako očuvati zdravu kožu tokom hladnih dana

Izbjegavajte vruću vodu, duhanski dim, preferirajte zaštitne kreme i imajte uvijek sunčane naočale pri ruci

Koža, kao najveći organ našeg tijela, zahtijeva posebnu pažnju i njegu – ne samo radi lijepog izgleda, nego zdravlja, općenito, jer je to prva linija odbrane od štetnih vanjskih utjecaja i štiti nas od virusa i bakterija. Koža je tokom hladnih dana naročito osjetljiva i zato joj se u tom periodu treba posvetiti i više nego obično. Hladno vrijeme, naime, donosi i neka nova pravila njege kože, ali uz veoma malo truda, ona može blistati i zimi. Zato, primijenite pet savjeta koje donosimo u nastavku i uživajte u besprijekornoj koži!

IZBJEGAVAJTE VRUĆU VODU

Preporučljivo je izbjegavati kupanje, tuširanje i umivanje u vrućoj vodi duže od deset minuta. Temperatura vode mora biti topla i ugodna, ali nikada vruća, a sve preporučene serume i kreme za lice ili mlijeka za tijelo sa masnim kiselinama, pokušajte aplicirati unutar tri minute nakon tuširanja – kada je koža najspremnija za njegu. Vruća voda će izazvati širenje krvnih žila, a kod onih koji imaju osjetljiviju kožu može dovesti i do pucanja kapilara, difuznog crvenila, te u najgorem slučaju i do rozaceje. Takva koža je još sklonija isušivanju, a zahtijeva uz njegu i liječenje. Ne zaboravite zlatno pravilo: bolje spriječiti, nego liječiti.

BEZ DUHANSKOG DIMA

Dobro je poznato koliko je pušenje štetno za zdravlje, ali da li ste znali da je najveći problem kod cigareta zapravo duhanski dim. Dermatolozi često kažu da je pušačko lice veoma lako prepoznati – osim što duhanski dim isušuje kožu, pušenjem cigareta koža dobiva prebojenost koja se još naziva pušačka melanoza. Dokazano je da duhanski dim taj koji najviše šteti organizmu ne samo pušača, nego i onih koji udišu dim, a koji nastaje sagorijevanjem cigarete, kada se oslobađa više od 6.000 materija od kojih se za oko 100 zna da su štetne ili potencijalno štetne. Kako se zna da pušači uglavnom konzumiraju cigarete prvenstveno zbog nikotina, za pušače je najbolja odluka da se potpuno riješe i duhana i nikotina. Međutim, oni koji to ne učine treba da se, zbog štetnih efekata sagorijevanja, informišu o manje štetnim alternativama, i to onima koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja duhana. Alternative cigaretama koje su bazirane na tehnologiji zagrijavanja, a ne sagorijevanja duhana, kao što je IQOS ne stvaraju duhanski dim već aerosol, koji sadrži do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete, ali svakako nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

ZAŠTITINI FAKTOR

Prije izlaska, bez obzira na godišnje doba i to što nema Sunca kao ljeti, itekako treba nanositi zaštitnu kremu sa najmanje faktorom 30 sa UVA i UVB filterima. Oni u kombinaciji sa antioksidansima daju finalni touch up i dodatnu zaštitu. Ako uz sve to povremeno nahranite kožu nekom od terapija mikroiglicama za uklanjanje i redukciju bora i ožiljaka, aplicirate neki skinbooster ili dodatno ojačate kožu neabrazivnim laserskim postupkom, nema bojazni za hladne zimske dane.

OVLAŽIVAČI ZRAKA

Kao što pravilna njega i adekvatna prehrana mogu pomoći, tako su nam i ovlaživači zraka u prostoru saveznici tokom zimskih mjeseci. Jer, u sezoni centralnog grijanja, znatno se smanjuje postotak vlage u zraku (ispod 10 posto) što dovodi do isušivanja kože. Kako bi koža bila dovoljno hidrirana, potrebno je više od 30 posto vlage u zraku. Stoga se preporučuje ovlažiti zrak u prostorijama u kojim boravimo primjenom ovlaživača ili postavljanjem vlažnih peškira preko radijatora.

REGENERACIJA i ZAŠTITA

Regenerativni postupci su nužni tokom zime i ponekad je dovoljno samo promijeniti dnevnu rutinu njegovanja kože. Zato, zaboravite jake čistače, s kojima svakako treba biti oprezan i ljeti. Koristite nježne micelarne otopine – uz povremene mehaničke pilinge, kako bi se uklonile mrtve stanice i vratio sjaj. Hemijski pilinzi su također rezervisani za hladne mjesece, a one blaže i kozmetičke možete raditi i sami, samo ne više od jednom do dva puta sedmično. Posebno pripazite na područje oko očiju koje je ponajviše kada smo vani izloženo hladnoći i vjetru, pa zato uvijek držite sunčane ili zaštitne naočale pri ruci, a naročito ili kada ste na skijanju ili klizanju.

Foto: Freepik

Promo