Umorni ste i dekoncentrirani? Uvedite ove tri stvari u vašu svakodnevnicu

Umorni ste i dekoncentrirani? Uvedite ove tri stvari u vašu svakodnevnicu

Ako se budite umorni i tokom dana vam je sve teško, vaš mozak je preopterećen.  Ali, poput mišića, što ga više vježbate on je jači i otporniji. Ovako ćete se napuniti energijom i mentalnom snagom

Jutarnja rutina je veoma bitna za rad mozga i bitno je da mu pružite dovoljno vježbe kako bi bio zdrav i učinkovit. Ne trebate rješavati Sudoku u šest ujutro, dovoljno je da napravite jednu od ove tri jednostavne stvari.

1. Lagana vježba

Kada spavamo, cijelo tijelo i svi tjelesni sistemi se znatno usporavaju, a neki čak i staju. To vrijedi i za krvožilni sistem. Ako ujutro ne pokrenete cirkulaciju s nekim laganim vježbama, osjećat ćete se tromo i umorno tokom cijelog dana. Nakon samo nekoliko minuta istezanja i nekoliko laganih vježbica vaše tijelo će se bolje osjećati. Također, ovo je najbrži način za pokretanje cirkulacije kako bi mozak što prije dobio dovoljnu zalihu kisika za cjelodnevni rad.

2. Pročitajte nešto

Ovo je jednostavan i zabavan način kako bi ostali informirani šta se događa u vašoj okolini i u svijetu, istovremeno osvježavajući mozak s novim informacijama koje povezuje sa starim. Pročitajte neki kratki članak o temi koja vas zanima. Ako imate volje, svaki dan naučite neku novu riječ. To će aktivirati vaš mozak već rano ujutro i kad dođete na posao lakše ćete početi s dnevnim obvezama.

3. Slušajte muziku

Dodajte u jutarnju rutinu slušanje omiljenog benda ili žanra muzike. Dok pripremate kafu ili za vrijeme šminkanja za posao, pustite muziku, ali ne preglasno. Slušanje omiljenih tonova će vas opustiti, dati vam dodatni polet i aktivirati mozak bez napora. Nakon samo nekoliko dana praćenja ovih savjeta vaš mozak će se ujutro dosta lakše aktivirati, osjećat ćete se svježije i puni poleta, a i lakše ćete obavljati dnevne zadatke, (Conscious Reminder).