Kopriva i njene dobrobiti za naše zdravlje

Kopriva i njene dobrobiti za naše zdravlje

Ova biljka izgledom djeluje dosta skromno i ne baš privlačno, ali njene dobrobiti za naše zdravlje su neprocjenjive. Kopriva je jedna od najvrednijih lijekova prirode. Cvjeta od proljeća do jeseni, a za očuvanje i poboljšanje zdravlja najčešće je koristimo u obliku čaja.

Na prvi pogled neugledna, a zapravo je neizmjerno vrijedna i jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Njene prehrambene blagodati posljednjih se godina ponovno sve više otkrivaju, a postaje još draža kad znate da je možete nabaviti i potpuno besplatno ako je sami naberete.

Koristi koprive zaista su mnogobrojne i poznate od drevnih vremena, a ovo su neke od njih:

Poboljšava cirkulaciju

Zbog kombinacije vitamina C i željeza kopriva je odličan stimulator proizvodnje crvenih krvnih stanica. Vitamin C poboljšava apsorpciju željeza, ključnog sastojka hemoglobina. Kopriva se često preporučuje za smanjenje umora i liječenje anemije, čiji simptomi uključuju opću slabost mišića, iscrpljenost, kognitivne poteškoće i glavobolju.

Čisti tijelo od toksina

Mnoštvo korisnih nutrijenata koje sadrži čini koprivu savršenom biljkom za čišćenje tijela od toksina, i to na nježan i siguran način. Kopriva ima i diuretsko djelovanje, što dodatno pospješuje pročišćavanje organizma. Također, pospješuje iskoristivost hranjivih sastojaka u organizmu te se brine da probavni sistem radi kako treba sprečavajući taloženje toksina.

Pomaže kod menstrualnog ciklusa

Kopriva ima brojne aktivne komponente koje pozitivno utječu na žensko zdravlje. Olakšava grčeve i nadutost kod PMS-a te može smanjiti obilnost krvarenja. Ženama koje prolaze kroz menopauzu kopriva može olakšati promjene koje se događaju u tijelu i djelovati okrepljujuće, što će hormonalne “turbulencije” učiniti podnošljivijima.

Pomaže u trudnoći

Kopriva se često preporučuje ženama koje imaju vrlo bolan porođaj te može spriječiti preveliko krvarenje jer djeluje kao koagulant. Nadalje, kopriva će pospješiti proizvodnju mlijeka i učiniti laktaciju lakšom. Stručnjaci koprivu stavljaju na listu korisnih biljnih lijekova u trudnoći i tokom poroda.

Sprječava pojavu bubrežnih kamenaca

Kopriva može pomoći u razbijanju kamenaca u bubrezima i žuči. Na taj način može se spriječiti pogoršavanje simptoma te kirurško uklanjanje kamenaca. Kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina, kopriva štiti od infekcije bubrega i prekomjernog zadržavanja tekućine. Nadalje, izuzetno je dobra kod infekcije mokraćnog sustava, pa se tako koristi i kod upale mjehura.

Jača kosti

Jedan od važnih minerala koji se nalaze u koprivi je bor, element koji pomaže u zadržavanju kalcija u kostima, što znači da kopriva može pomoći u sprječavanju osteoporoze. Kada se tome doda sposobnost koprive da regulira hormone u tijelu, što također pomaže u održavanju zdravih kostiju, čini se da ova čarobnica s livada zaista ima sve.

Pomaže kod problema s disanjem

Kopriva je korisna i kod olakšavanja raznih respiratornih problema, uključujući peludnu groznicu, astmu i druge sezonske oblike alergija. Također, određene kombinacije ekstrakata koprive mogu značajno smanjiti alergijske reakcije. Redovna konzumacija čaja od koprive u Australiji već se generacijama koristi za liječenja astme.

Štiti zdravlje srca

Straživanja su pokazala da kopriva djeluje i na rad srca. Redovna konzumacija čaja od koprive pomaže u snižavanju krvnog pritiska te olakšava napetost i stres kardiovaskularnog sistema.

Poboljšava izgled kože

Nanošenje ekstrakata koprive na kožu dokazano smanjuje akne te može spriječiti bakterijske infekcije. Zahvaljujući antioksidacijskom djelovanju pospješuje zacjeljivanje, smanjuje pojavu ožiljaka i mrljica od akni te smanjuje pojavu znakova starenja poput bora i staračkih mrlja.