Tea Zubović: Moda ispisana slikarstvom

Tea Zubović: Moda ispisana slikarstvom

„Inspiraciju za rad nalazim u svojim životnim iskustvima, u prirodi, bojama, tkaninama i drugim materijalima i umjetnosti ranijih epoha“

Prve dane prohladne zimske monotonije – savladali smo savršenim prizorom kreacija uspješne bh. dizajnerice i akademske slikarice Tee Zubović. Tkanine od najfinijeg materijala, razigrane boje, na stotine crteža sa sjajnim siluetama – dio su njenog kreativnog mira.

Razgovarala: Indira Delić

Njena ljubav prema umjetnosti i dizajnu javila se veoma rano. Uvijek je voljela crtati, pa uopće nije bilo dvojbe oko upisa Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Završila je dva smjera, za obradu metala i za primijenjeno slikarstvo, a potom je upisala Akademiju likovnih umjetnosti. Ljubav prema slikarstvu je prevladala interes za obradu metala, te je na akademiji upisala Odsjek slikarstvo…

Danas je ponosna vlasnica brenda Tea Atelier – koji se zasniva na kombiniranju slikarstva i modnog dizajna u kreiranju i izradi luksuznih, unikatnih, rukom oslikanih odjevnih predmeta i modnih dodataka. Brend je osnovan 2015. pod nazivom Art by Tea, a 2019. godine je preimenovan u Tea Atelier. Ideja je proistekla iz njenog dosadašnjeg štafelajskog slikarstva i ljubavi prema modi.

Ko Vas je inspirirao na putu modne dizajnerice?

– Historija civilizacije i umjetnosti je puna genijalnih umjetnika, dizajnera i fascinantnih remek djela i dizajnerskih inovacija koje me uvijek iznova inspiriraju.

Kako izgleda jedan Vaš radni dan, s kojim izazovima se susrećete svakodnevno?

– Svaki radni dan mi je dinamičan, ispunjen raznim obavezama i izazovima. U kreativnom dijelu posla uvijek uživam, ali nailazim i na poteškoće koje su najčešće tehničke prirode. Materijale i boje s kojima radim ne mogu uvijek naći u BiH, pa ih moram nabavljati u inozemstvu.

Za koji tip žene dizajnirate i kako želite da se one osjećaju dok nose Vaše modele, asesoare…?

– Proizvodi Tea Atelier su zapravo wearable art (nosiva umjetnost) i namijenjeni su svima koji vole i žive umjetnost i modu, te žele investirati u vlastiti stil.

Gdje pronalazite inspiraciju?

– Inspiraciju za rad nalazim u svojim životnim iskustvima, u prirodi, bojama, tkaninama i drugim materijalima i umjetnosti ranijih epoha.

S kakvim se materijalima, formama, bojama, vizijama, iluzijama, porukama… volite poigravati?

– Najviše sam do sada radila na svili i koži. Slikanje na svili je veoma zahtjevno i veliki je izazov. Ne koristim samo tradicionalne tehnike slikanja na svili, da bih ostvarila svoje vizije, razvila sam vlastitu tehniku slikanja na svili. Proces slikanja, izbor boja i formi je veoma intuitivan i razvija se ne samo kroz svaku kolekciju, nego i kroz svaku pojedinačnu kreaciju.

Koje osobine je važno posjedovati za uspjeh u modnom dizajnu?

– Za uspjeh, generalno, kojim god pozivom da se bavite, potrebna je prije svega ljubav prema onome što radite, zatim upornost, posvećenost poslu, dosljednost i naravno kreativnost i talenat.

Koji je Vaš omiljeni odjevni komad?

– Teško mi je izabrati samo jedan omiljeni komad, to ovisi od prilike i trenut- nog raspoloženja. Mogla bih izdvojiti kao jedan od dražih komada svilenu jaknu Tri gracije čijoj sam izradi posvetila dosta vremena i truda i rado je nosim.

Kako izgledaju odjevne kombinacije koje Tea nosi privatno?

– Kada razmišljam o novim kolekcijama uvijek polazim od toga šta bih ja nosila, tako se odjevne kombinacije koje privatno nosim ne razlikuju mnogo od onoga što je zapravo koncept samog brenda.

Šta Vas čini sretnom ženom?

– Moja porodica, prijatelji i kreativnost.

Kada niste okupirani poslovnim obavezama – kako provodite vrijeme?

– Volim otputovati negdje sa svojim najbližima, vidjeti i iskusiti nešto novo. To mi često pomaže i u kreativnom radu.

Na početku smo nove godine – kakvi su Vaši planovi – lični i oni koji se tiču kompanije? Otkrijte nam na čemu trenutno radite?

– Uvijek radim na tome da pronađem najbolji balans između poslovnih obaveza i vremena koje posvećujem sebi i svojoj porodici. Trenutno radim na dvije kolekcije, od kojih jednu privodim kraju i planiram je predstaviti na proljeće, za sada ne bih otkrivala više detalja.

SUSTAINABLE FASHION

– Trendove oblikuje modna industrija. Nekada je zabavno i poučno pratiti razvoj modnih trendova. Čini se da je jedan dio konzumenata mode napustio koncept modnog trenda kao imperativa u modnom odabiru. Glavni pojam koji će obilježiti modu u narednim godinama je sustainable fashion i nosivost, odnosno odjeća koja će trajati, koja je kvalitetna, funkcionalna, u skladu s našom osobnošću i ekološkom osviještenošću.