Kako naučiti dijete da razvije čitalačku pismenost?

Kako naučiti dijete da razvije čitalačku pismenost?

Briga svakog roditelja kod djece koja su krenula u školu jeste upravo ta kako navesti djecu da što više čitaju i razviju čitalačku pismenost. Za svaki problem pa i ovaj postoji rješenje. Čitalačka pismenost definišemo kao sposobnost razumijevanja, promišljanja i angažmana u pisanim tekstovima radi postizanja osobnih ciljeva, razvoja vlastitog znanja i potencijala te aktivnost sudjelovanja u društvu.

Prema nekim istraživanjima, razvijana čitalačka pismenost povećava vjerovatnost da će neko nastaviti više ili visoko obrazovanje nakon završetka srednje škole.

Ovo su načini kako dijete postaknuti da čita i brže nauči čitati.

Pratite djetetovo čitanje i uočite da li postoje problemi

Ako vidite da dijete bez problema može pročitati priču, letak ili zadatak za domaću zadaću, no ne razumije šta se od njega traži, najviše ćete mu pomoći ako se fokusirate na to. Mirnim tonom postavljajte pitanja, navedite svoje dijete da u tekstu pronađe rečenice kojima će potkrijepiti to što je reklo te da na koncu pokuša vlastitim rečenicama prepričati pročitano. S vremenom će ići sve lakše, no potrebno je strpljenje.

Neka čita bilo šta, ne samo knjige

Čitalačka pismenost ne odnosi se samo na čitanje knjiga ili drugih printanih materijala nego i na elektronske medije. Današnja djeca provode mnogo više vremena na internetu nego prijašnje generacije, posebno kada se uzme u obzir online nastava, pa je zato i traženje podataka drugačije nego kada je riječ o printanim materijalima. Što se tiče čitanja drugih materijala, pokušajte iskoristiti svaku priliku za to. Primjer, neka dijete čita jelovnik u restoranu, strip…

Pustite da povremeno i samo odabere naslove koji mu se čine zanimljivim

Nastojte da dijete ne povezuje čitanje i knjige općenito samo s lektirama. Povedite ga u knjižaru i dajte mu da samo odabere šta mu se čini zanimljivim. Voli li više knjige u kojima su likovi životinje, tu su Medo i klavir, Olivia, Suli u avanturi i druge. Izbor je uistinu velik, samo osluškujte djetetove želje, a povremeno mu ponudite i svoje prijedloge.

Povežite čitanje (i pisanje) sa svakodnevnim aktivnostima

Pisanje je također neodvojivo od čitanja i čitalačke pismenosti, a kako biste to dvoje spojili, uključite dijete u svakodnevne aktivnosti. Primjer, ako trebate po nabavku hrane u prodavnicama, diktirajte djetetu popis potrebnih namirnica, a ono neka piše. Neka vam na kraju pročita cijeli popis. Također mu možete dati zadatak da bilo kome napiše pismo i opiše njegov dan, kako je proveo raspust i slično. Neka vam naglas pročita prije slanja.

Budite uzor

Svi prethodni savjeti uzaludni su ako dijete ne vidi da uistinu aktivno sudjelujete u svemu, ali i ako ne vidi da i vi sami čitate. Neka vas dijete što češće vidi kako čitate (ili barem listate) knjigu. Neka vidi kako odlazite u biblioteku i stavljate posuđene knjige na svoj noćni ormarić. S vremenom će njegova znatiželja prevladati pa će htjeti vidjeti šta to čitate i samo osjećati potrebu za čitanjem.

Foto: Freepik