Hormonska kontracepcija nakon četrdesete?

Hormonska kontracepcija nakon četrdesete?

Jedna od najjednostavnijih i najpouzdanijih metoda zaštite od neželjene trudnoće jeste hormonska kontracepcija – koja sadrži kombinaciju estrogena i gestagena ili samo neki od progestina – gestagena / derivata progesterona, a dostupne su u obliku kontraceptivnih tableta, flastera, vaginalnog prstena, potkožnog implantata i intramuskularnih / depo-injekcija. 

Novi trendovi su tablete koje sadrže prirodni estrogen, te oponašaju promjene hormona u prirodnom ciklusu. Odabirom metode kontracepcije važno je biti informiran o njenim prednostima, nedostacima, učinkovitosti, potencijalnim nuspojavama, kao i o pravilnom načinu upotrebe, imajući u vidu starosnu dob, zdravstveno stanje, učestalost spolnih odnosa, te ličnih stavova i uvjerenja potencijalnih korisnika.

I žene nakon četrdesete godine, ukoliko su zdrave, ne konzumiraju cigarete, nemaju višak kilograma – nesmetano mogu upotrebljavati oralnu kontracepciju. Budući da je estrogen, jedan od sastojaka današnjih kombiniranih kontracepcijskih tableta dramatično smanjen, oralna kontracepcija smatra se sigurnom alternativom za zdrave, starije žene normalne kilaže.

 Žene, nakon četrdesete, preferiraju kontracepcijske tablete jer one mogu:

– smanjiti nepravilno menstrualno krvarenje

– ublažiti napadaje vrućine tj. valunge

– ublažiti rizik od preloma kuka

– smanjiti rizik od raka jajnika, endometrija i karcinoma debelog crijeva

Na svjetskom tržištu, a napokon i na našem, imamo veći broj kontracepcijskih preparata koje možemo odabrati ovisno o dobi žene, afinitetima, njenom općem zdravlju i mogućim rizičnim faktorima.