Ovo se desi vašem tijelu ako svaki dan napravite 1000 koraka!

Ovo se desi vašem tijelu ako svaki dan napravite 1000 koraka!

Jedna od najjednostavnijih fizičke aktivnosti je definitivno hodanje. Ukoliko prohodate svaki dan 800 metara i više, vašem tijelo će se desiti znatne promjene koje su odlične za zdravlje. Da biste uspješno kontrolisali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prohodati oko 10.000 koraka.

Istraživanja su pokazala da je samo 1000 koraka dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara, što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti.

Ovo su promjene koje se dogode u tijelu ako svaki dan prohodate 800 metara više, odnosno napravite 1000 koraka više:

Smanjuje se rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog tlaka, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

Manje ćete biti pod stresom

Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi hemikalije endorfine odgovorne za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje razina kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

Srce će se manje naprezati

I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače “pumpaju” krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca, pa srce radi u normalnijem ritmu.

Kosti će vam ojačati

Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti također potiče stvaranje novih stanica u kostima.

Lakše mršate i poboljšava se razina holesterola

Hodanjem možda nećete brzo smršati, ali nakon nekog vremena vidjet ćete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon otprilike 10 sedmica. Imate li visoku razinu lošeg holesterola, 1000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja potiče sagorijevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne žile.