Bh. filmska ostvarenja

Bh. filmska ostvarenja

Maraton domaćih filmova…

Praznik rada

Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin u gluhoj noći dolazi u Bosnu. Prvomajski su praznici, tek je oženjen, želi iznenaditi oca Fudu. Nema ga kući. Komšija kaže: Uhapsiše Fudu, ko zna zašto. U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi saznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Balada

Merjem-Meri, neambiciozna domaćica i majka djevojčice Mile, poslije deset godina bračnog života vraća se u roditeljsku kuću. Ubrzo nakon povratka, Meri shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja, jer nema priliku da nađe stalni posao…

Deset u pola

Film Deset u pola prati dvije porodice Hadžihadžić i Mulahadžić, čiji očevi Enis i Izo vode ćevabdžinice u centru Sarajeva. Oni svoje restorane vode različitim stilovima, a njihova djeca su pred ženidbu sve dok ih ne ukliješte prepoznatljivi problemi. Lana se želi okušati u Njemačkoj, dok bi njen momak Orhan radije ostao tu gdje je. Njegov otac Enis gleda kako proširiti posao, pa potpisuje s lihvarima, dok Izo želi u penziju…

 Koncentriši se baba

 

U aprilu 1992. godine, brojna porodica – razbacana po cijeloj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog ljekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare i trvenja oko nasljedstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu. Baba i posljednjim uzdasima svojski učestvuje u tome, a možda je upravo to i održava u životu. Intrige i spletkarenje na štetu jedne od sestara ovoj porodici su važnije od jasnih, zastrašujućih znakova nadolazeće kataklizme. Kada je, na koncu, prevara otkrivena, već je kasno. U Sarajevu počinje rat.

Tabija

 Sarajlija Faruk, još uvijek tinejdžer, pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega. Sve se mijenja kada upozna i zaljubi se u Monu. Tabija bi mogla biti bajka – momak upoznaje djevojku, ali i početak more i za Faruka i za Monu.