Aida BEGIĆ- ZUBČEVIĆ: Najvažnije je pronaći nešto poetično u sivoj svakodnevici

Aida BEGIĆ- ZUBČEVIĆ: Najvažnije je pronaći nešto poetično u sivoj svakodnevici

Jedna od najboljih bh. rediteljica za naš magazin govori o uspjehu njenog novog filma Balada, procesu rada s glumcima, te novim filmovima i serijama koji je očekuju u ovoj godini…

Foto: Muamer Kolar za LADIES IN

Piše: Zana Kološ-Mulabdić

 Film Balada bh. rediteljice Aide Begić-Zubčević, premijerno prikazan na posljednjem Sarajevo Film Festivalu, na Tuzla Film Festivala dobio je nagradu za najbolji film, a prikazan je i na 63. Thessaloniki International Film Festivalu, te 32. Film Festivalu Cottbus nastavljajući da živi svoj festivalski život. No, za rediteljicu je najvažnije da se već dva mjeseca prikazuje i u kinima širom naše zemlje i svijeta…

– Sretna sam jer je nakon dugo vremena Balada napokon prikazana publici u BiH i svijetu. Reakcije su dobre. Ono što mi pričinjava posebno zadovoljstvo je što se film dopao mlađim gledaocima i svim onima koji se tako osjećaju – priča nam Aida.

  Ženska borba

Ono što je specifično za ovaj  film je da, u odnosu na sve prethodne, s Aidinom potpisom, nema ratnu tematiku. Donosi priču o ženi, ljubavnu, sa izuzetnom glumačkom ekipom, s kojom je već sarađivala, poput glumica Marije Pikić i Jasne Žalice.

Balada je priča o ljubavi, ali i o porodičnim odnosima, umjetnosti i slobodi. Priča je napisana po motivima Balade o Hasanaginici, ali je smještena u današnje vrijeme, u predgrađe Sarajeva.  Neke stvari su se, od kad je ova čuvena balada pisana promijenile, ali mnoge još uvijek nisu. Barem kada je u pitanju pozicija žene i njena borba. Ona ni danas nije jednostavna. Međutim, u filmu nisam željela govoriti samo o problemima, nego pronaći poetično u sivoj svakodnevici i ljepotu tamo gdje je ne očekujemo pronaći.

Aidin način rada je specifičan. Najprije bira glumce i onda u scenariju prilagođava dijelove upravo njima, a stvari se mijenjaju i na samom snimanju…

– S glumcima prolazim dugotrajan proces. Ponudim im verziju scenarija i onda na osnovu te verzije radimo probe, mijenjamo zajedno stvari koje nam se čine da bi se trebale promijeniti. Kada postavimo likove-tu nema izmjena. Dijaloge, dužinu scena ili njihov redoslijed često korigiramo i na samom snimanju. Sve glumce s kojim radim veoma poštujem i neizmjerno volim. Vjerujem da se samo iz ljubavi prema ljudima i materijalu koji zajedno kreiramo mogu napraviti dobre stvari.

Upravo Balada je ovogodišnji bh. predstavnik za prestižnu nagradu Oscar, a  95. dodjela  trebala održati 12. marta naredne godine…

Dragocjena publika

– Balada je mali film iz male zemlje. Nemamo američke distributere, tako da nemam velika očekivanja. Ono što je dobro je da će članstvo Akademije imati priliku vidjeti film, a ta publika je uvijek dragocjena, ma kako na kraju glasala.

Početak ove godine za našu sagovornicu obilježit će rad na novom filmu i seriji.

– Sve je još uvijek na nivou pisanja scenarija, ali se nadam da će snimanje barem jednog od ovo dvoje početi uskoro. I dalje ću putovati na festivale na kojima će Balada biti prikazana. To me veoma raduje – kaže na kraju Aida Begić- Zubčević.