Najpoznatiji evropski kafići u kojima ćete rado popiti kafu!

Najpoznatiji evropski kafići u kojima ćete rado popiti kafu!

Evropa je bogata starim gradovima, impozantnim muzejima, pozorištima, bulevarima, trgovima i parkovima, ali kroz njenu historiju ništa manju ulogu u kulturnom, umjetničkom i političkom životu nisu imali kafić. Mnogi od kafića privlače turiste iz cijelog svijeta svojom historijom, autentičnim ambijentom i legendarnim pričama koje se vezuju za ova mjesta. Potražili smo upravo takve lokale i izdvojili kafiće koje ne smijete propustiti ako se zateknete u ovim gradovima.

New York Cafe u Budimpešti

Na prvom mjestu naše liste našao se kafić koji je jednom prilikom proglašen za najljepši na svijetu. U okviru luksuznog budimpeštanskog New York Palace hotela, nalazi se ovaj kafić, star preko 120 godina, koji čuva autentični duh 19. vijeka. Ovo mjesto u stilu italijanske renesanse bilo je omiljeno okupljalište pisaca i pjesnika, a danas je mjesto koje obilaze turisti iz cijelog svijeta u potrazi za raskošnim ambijentom na kome mogu probati čuvene mađarske specijalitete poput junećeg gulaša i pilećeg paprikaša.

Cafe Florian u Veneciji

Otvoren davne 1720. godine, Florian je najstariji kafić u Italiji, a smatra se i jednim od najstarijih u Evropi. Crveni pliš, ogledala, zlatni detalji i konobari u elegantnim odijelima odišu elegancijom i luksuzom. Smješten na Trgu Svetog Marka, ovaj kultni venecijalnski lokal pravo je mjesto da popijete italijanski espreso ili makijato, da uživate u koncertnim izvođenjima orkestra.

Cafe Odeon u Cirihu

Ovaj ciriški kafić otvoren je 1910. godine i brzo je postao omiljeno mjesto okupljanja intelektualaca, političke i društeven elite. Tako su se među njegovim gostima našli Ajnštajn, Lenjin i Pikaso. Ovaj lokal u stilu secesije, sa viskim plafonom, velikim prozorima, mesingom i mermerom, prvi je kafić u Cirihu u kojem se šampanjac, nekada luksuzno piće rezervisano za bogate, služio na čašu.

Cafe A Brasileira u Lisabonu

Jedan od najstarijih i najpoznatijih lisabonskih lokala otvoren je u 19. vijeku sa idejom uvoza i prodaje brazilske kafe. U međuvremenu, ovaj kafić postao je omiljeno mjesto okupljanja pisaca, slikara, intelektualaca i postao je prava turistička atrakcija. Ispred lokala nalazi se bronzana skulptura čuvenog portugalskog pjesnika, Fernanda Pesoe, jednog od čestih gostiju, a unutrašnjost je dekorisana drvetom i ogledalima i obojena u oker i crvene nijasne. Uz kafu možete probati i lokalne specijalitete, piše lavie.rsCafe

Central u Beču

Osnovan 1876. godine, ovaj kafić je, kako i sam naziv govori, postao centralno mjesto okupljanja bečke elite. U njemu su viđeni Sigmund Frojd, Josip Broz Tito, Lenjin, Trocki, čak i Hitler. U prelijepom ambijentu između zlatnih stubova, zidova ukrašenih umjetničkim slikama i mermernih stolova, možete uživati u tradicionalnim bečkim specijalitetima, domaćim kolačima i koncertima na klaviru.

Cafe Greco u Rimu

Najstariji kafić u Rimu, a drugi po starosti u Italiji (nakon Floriana) otvoren 1760. godine još jedno je mjesto koje je okupljalo velike pisce, političare, slikare i elitu. Smješten je u čuvenoj ulici Kondoti koju krase izlozi najvećih modnih kuća, a prostor ovog lokala ispunjen je uljima na platnu, ogledalima i crvenim plišom. Danas prepun turista, ovaj kafić i poslije toliko godina zadržao je svoj stil i eleganciju.

Cafe de Flore u Parizu

Iako u šetnji Parizom možete naići na veliki broj kafića sa dugom historijom i tradicijom u kojima su sjedeli neki od najvećih velikana svog vremena, Cafe de Flore se u velikoj konkurenciji izborio za svoje mjesto na našoj listi. Ovaj prestižni lokal otvoren je 1890. godine na Bulevaru San Žermen, posjećivali su ga filozofi i pisci, a i danas u njemu možete vidjeti kako turiste, tako i Parižane koji jedu kroasane i uživaju u kafi, čaju ili toploj čokoladi. Možete uživati u unutrašnjosti kafića koji je uređen u secesionističkom stilu, ili na crvenim stolicama ispred lokala gde ćete doživjeti pravi duh pariškog kafića.