Savjeti za dobro raspoloženje na poslu

Savjeti za dobro raspoloženje na poslu

Kakvo raspoloženje kreirate na poslu? Vidite li svoje mjesto rada kao inspirativno utočište? Imate li poteškoća kako biste se osjećali dobro? Ako se niste sinoć naspavali, ako ste okruženi gomilom papira, sjedite u neudobnoj stolici, a od neprestanog zvonjenja telefona ne možete se koncentrirati na rad, svi elementi kako biste bili loše raspoloženi su tu!

U većini slučajeva, ljudi rijetko razmišljaju o raspoloženju sa kojim pristupaju poslu. Ono kreira kontekst u kome se postižu svi ciljevi, određuje način na koji se radi i ostavlja veliki utisak na klijente sa kojima dolazite u kontakt. Njegov značaj ide do te mere da raspoloženje određuje vaš uspjeh u toku dana.

Postanite svjesni svog raspoloženja

O raspoloženju se obično govori kao objektu posjedovanja. Međutim, prije se može reći da ono posjeduje vas. Ako niste svjesni da vas je potpuno obuzelo i nadvladalo loše raspoloženje, male su šanse da će se to promijeniti, vjerovatnije će se samo produbiti. Ali kada se potrudite da svjesno kreirate dobro raspoloženje, veće su šanse da budete kreativniji, produktivniji i zadovoljniji na kraju dana.

Kako?

Evo jednostavne vježbe kako biste ovladali dobrim raspoloženjem bez obzira na sve. Postavite četiri alarma koji će vas u toku dana podsjetiti na provjeru nekoliko stvari – obratite pažnju na to kako držite tijelo, kakav vam je izraz lica i kakvo vam je disanje. Svemu što primjetite dodajte i riječ ili dvije koje opisuju vaše trenutno raspoloženje. Ne trudite se da nešto promijenite, samo posmatrajte i bilježite.

Ponavljajte proces

Probajte prakticirati ovakvo ponašanje u narednih mjesec. Na kraju prve sedmice, napravite osvrt na stvari koje ste primjetili. Naprimer, jesu li određena raspoloženja ponavljaju, da li se javljaju u neko određeno vreme itd. Iz sedmice u sedmice postaćete svjesniji raspoloženja (kao i položaja tijela) koji ostavljaju značajan uticaj na vaš poslovni život i uspeh. Shvatit ćete koja čine život lakšim, a koja ga otežavaju.

Svjesno kreirajte dobro raspoloženje

Nakon perioda posmatranja, zapitajte se zašto imate određena raspoloženja i kako ona utiču na vaš rad. Probajte da razumijete je li uzrok eksterne ili interne prirode.

Ako je uzrok eksterne prirode, možda bi trebalo da razmislite o uređenju vašeg radnog stola (dodajte fotografije, kalendar, omiljenu šolju ili zanimljivu biljku… sve one sitnice koje vas čine sretnijim) ili kupovini nove radne stolice. Isključite telefon dok radite, pustite neku prijatnu muziku u pozadini, sredite sto na kraju dana.

S druge strane, ako je uzrok interne prirode, poradite na svom stilu života. Pobrinite se da uvijek budete naspavani i odmorni. Okrenite se pozitivnim ljudima i mislima. Svakog dana nakon posla, radite nešto što baš, baš volite (šetnja, trčanje, čitanje…).

Vi ste odgovorni za to kako se osjećate dok obavljate svoj posao. Kreiranje dobrog raspoloženja nije pretvaranje ili lažiranje stvarnosti, već navika koju možete lako da usvojite ako tako odlučite. Možete vježbati ovakve aktivnosti svakoga dana i biti skoro uvijek raspoloženi za uspjeh!