Mia Gagro: Mjesto lijepih uspomena

Mia Gagro: Mjesto lijepih uspomena

„Duga tradicija usluge je nešto što naš hotel čini posebnim. Rekonstruirani hotel posjeduje 43 smještajne jedince, restoran, vinski podrum, kongresnu dvoranu, prostor za vjenčanja, bar, te veoma poznatu vrtnu restauraciju koju krasi čuveni bunski dolap za navodnjavanje. Duh prošlog vremena očuvan je u vinskom podrumu koji datira iz austrougarskog perioda i to je zasigurno nešto na što smo posebni ponosni“

Mia Gagro – direktorica Hotela Buna, odrasla je u prelijepom gradu na Neretvi u sretnoj porodici sa dvije starije sestre. Studirala je Pravni fakultet u rodnom Mostaru, a tokom odrastanja bio je širok spektar njenih interesiranja, ali je i odrastanje u impresivnom prirodnom okruženju – mjesta Bune utjecalo da njen budući odabir bude rad u turizmu i ugostiteljstvu.

Godine 2019. krenula je u izazov, uz podršku porodice, te ostvarila dijelom svoj san.

– Samo nekoliko minuta vožnje od grada Mostara nalazi se Hotel Buna, uz obalu rijeke Bune u prirodnom okruženju. Duga tradicija usluge je nešto što naš hotel čini posebnim. Rekonstruirani hotel posjeduje 43 smještajne jedince, restoran, vinski podrum, kongresnu dvoranu, prostor za vjenčanja, bar, te veoma poznatu vrtnu restauraciju koju krasi čuveni bunski dolap za navodnjavanje. Duh prošlog vremena očuvan je u vinskom podrumu koji datira iz austrougarskog perioda i to je zasigurno nešto na što smo posebni ponosni. Rekonstrukcijom hotela zasigurno smo dali novu dimenziju mjestu Buna – nekadašnjem najpopularnijem izletištu Mostaraca.

 

Njen prvi projekt je upravo Hotel Buna, kaže da je u ovaj proces ušla rizično – s obzirom na to da su sva ulaganja u turizam i ugostiteljstvo u periodu izazvanom pandemijom zaustavljena na globalnoj razini.

– Banke i dosta uspješniji menadžeri smatrali su da je Buna kao turistička destinacija zaboravljena i da se mjestu teško može vratiti stari sjaj. Pored tako velikog rizika na početku projekta na put nam je stala pandemija Covid -19 kao najveća prepreka u cijelom projektu. U trenutku dolaska pandemije u BiH sve banke odustaju od projekta i bilo kakvih kreditiranja za nas. Od projekta nismo odustali uz dosta poteškoća i dodatnih ulaganja uspjeli smo ga privesti kraju. Nadamo se da svojom ponudom danas obogaćujemo turistički sadržaj grada Mostara –  kaže Mia i dodaje:

– Kada pokrenete projekt sličan ovomu jedina nit vodilja jeste da morate opravdati ulaganja uz sve izazove koje današnje vrijeme poslovanja, a posebno u ovoj grani privreda nosi. Turizam i ugostiteljstvo su veoma zahtjevne djelatnosti, te ukoliko vodite jedan objekt ove kategorije morate biti u potpunosti predani i radno vrijeme nažalost ne postoji. Samim tim s pravom mogu reći da sam radoholičar, te se radujem svakom novom radnom danu koji je drugačiji od prethodnog. Svakodnevno imamo čast ugostiti, upoznati drage i zanimljive posjetitelje i turiste – koji već prepoznaju objekat i našu uslugu na prodajnim platformama kao uspješan, dobro ocijenjen.

Nova putovanja

– U posljednje vrijeme imam malo slobodnog vremena, naravno najsretnijom me čini druženje sa prijateljima. Nekada sam mnogo putovala, pa se nadam da ću evo već naredne godine imati priliku za nova putovanja.