Četrdesete (ni)su nove tridesete

Četrdesete (ni)su nove tridesete

„Uživajte u svom malom krugu velikih ljudi. Uživajte u ljubavi. Živite“

Piše: Enisa Selmanović – Salkić

Jer žene s dva prezimena sve znaju

Vjerujem da smijeh liječi sve. Da vam pravi ljudi mogu promijeniti život. Da ljubav dolazi u različitim oblicima. Da život čine male stvari. I da čovjek nikada ne smije izgubiti sebe.

Još od Sex i grad ere, na svaku novu deceniju ide minus deset, kako bi se valjda bolje osjećali. Da, činjenica je da se kvaliteta života značajno popravila, ali nekako se ta kultura otela kontroli, pa je must osjećati se dosta mlađe.

Skroz mi je OK i pristup godine su u glavi i to. Ali, mora biti OK i da smo svjesni da godine donose iskustvo, mudrost, ali i promjene.

Koliko god mi želimo da recimo, 40-e budu nove 30-e, neke činjenice su nesporne.

Recimo da sam u 30-im mogla prošetati do obližnje prodavnice, a da me ne zaboli kuk.

Ili da sam u 30-im mogla dernečiti čitavu noć i sutradan funkcionirati relativno normalno.

Ne kukam, samo kažem – moramo malo živjeti i u realnosti. Ili recimo da u 30-im nisam imala situaciju da razmišljam kako ću se sada popeti uz male stepenice aviona, jer su odvojene jedno pola metra od tla, pa bi trebalo malo i poskočiti. Nije mi problem zbog mene, nego sam zamislila scenu kako padam na leđa i povaljam putnike iza mojih leđa.

Daleko od toga da se raspadam, ali nije ni blizu ona vitalnost od prije 10 godina. Da, između se desio život i sve to ima svoje. Ali, činjenica je da se dešava proces koji možemo okarakterizirati kao – ne postajemo mlađi (da ne kažem drugačije). I to je OK. To mora biti OK.

I ne, nije poenta sad da sam otkrila toplu vodu i da ne nasjedamo na marketinške propagande o vječnoj mladosti. Želim samo reći da je OK i ako zaboli kuk u šetnji do prodavnice. Nije kraj svijeta. I ne treba živjeti pod teretom da svi treba da budemo vječno mladi. Jer, ako je sudeći po medijima i društvenim mrežama – svi jesu mladi.

Sve godine donose nešto svoje i posebno. Činjenica je da u 40-im žena zna šta hoće, a šta ne. Da je iskristaliziran mali krug velikih ljudi. Da se dosta toga posložilo. E sad, ako ta zrela i sobom zadovoljna žena, ode na koji portal ili društvenu mrežu, velike su šanse da se to zadovoljstvo i samopouzdanje krenu topiti. Jer, će tamo vidjeti priče i slike koje će učiniti da se zadovoljstvo i samopouzdanje krenu rušiti kao kula od karata. I zagledati svoje bore i pokoju sijedu dlaku. I kožu koja nije zategnuta kao na kožnim kaučima i foteljama. I momentalno početi uzdisati i tražiti čudotvorne kreme protiv bora.

Da parafraziram, svi znate za one reklame za tampone i uloške – na kojima se žene bave sportom, smiju se i hodaju u bijelim hlačama. Bez da ulazimo u detalje, svi znamo da je realnost drastično drugačija. Ali, drastično.

Tako svaki put kada vidite sliku 50-godišnjakinje sa licem 20-godišnjakinje – sjetite se reklama za tampone. I sjetite se da ima milion aplikacija za uređivanje fotografija. I da je zbog uređivanja baš te slike koju gledate, vjerovatno pao neki server od preforsiranosti.

I starost i mladost i sve dobi između – su u glavi, u duši, u tijelu. Sasvim je OK da je svako od to troje u različitim fazama. Da su glava i duša mlade, a tijelo baš i nije. I to je ok. To je sasvim ok.

OK je da imamo 30, 40, 50, 60… da se tako osjećamo i tako izgledamo. OK je i da imamo 50, a osjećamo se kao da nam je 30. I to je OK.

Sve ono što nas čini sretnima je OK (dok ne čini štetu drugima).

Samo nije OK osjećati se loše zbog lažnih slika i zlog marketinga. Ne radite to sebi. Uživajte u svom životu i svojim godinama. Uživajte u svom malom krugu velikih ljudi. Uživajte u ljubavi. Živite.