Prim.dr. Selver Šabanović: Preventivni pregledi za muškarce iznad 50 godina su neophodni

 Statistika kaže da se u zemljama Evropske unije svake godine registrira 450.000 novooboljelih od karcinoma prostate. Prim. dr. Selvera Šabanovića, vrsnog stručnjaka u oblasti urologije posjetili smo u Poliklinici Šabanović – kako bismo saznali koliko bh. pripadnici jačeg spola brinu o vlastitom zdravlju, te zbog čega najčešće dolaze…

 

Piše: Zana Kološ-Mulabdić

Već gotovo 20 godina novembar je širom svijeta obilježen je kao mjesec muškog zdravlja, u cilju  podizanja svijesti pripadnika jačeg spola o važnosti ranog otkrivanja raka prostate i testisa. Podaci za zemlje EU kažu da se svake godine registrira 450.000 novooboljelih od ove vrste karcinoma. Naš sagovornik, prim. dr. Selver Šabanović, urolog, naglašava kako su bh. muškarci generalno nisko na ljestvici odgovornosti za vlastito zdravlje.

Trend starenja populacije utječe na porast oboljelih. To je slučaj s rakom prostate, kod kojeg raste incidencija i mortalitet. S obzirom na to da je rak prostate drugi najčešći karcinom kod muškaraca, činjenica je da se pacijenti javljaju tek onda kada im se pojave tegobe sa mokrenjem i drugi simptomi, koji bi se mogli izbjeći preventivnim pregledima. Rak prostate može biti prisutan i bez bilo kakvih simptoma. Zbog toga su preventivni pregledi iznad 50 godina neophodni. Ukoliko je porodična anamneza pozitivna, tj. ako postoji  riziko faktor, tada je preventivni pregled potreban već iznad 45 godina starosti. Muškarci uglavnom ne brinu dovoljno o vlastitom zdravlju i ne kontroliraju se redovno.

Funny man and kid with fake mustache. Happy family playing in home. Movember concept

Važnost prevencije

Na pregled, kaže, najčešće dolaze zbog tegoba s mokrenjem..

– Učestalo mokrenje, pečenje, naprezanje, otežan početak mokrenja, osjećaj nedovoljnog pražnjenja, bolovi u leđima i slabinama i na kraju zbog akutnog ili hroničnog zastoja mokraće, te pojave krvi pri mokrenju – hematurije su najčešći razlozi dolaska. Čak i mlađi muškarci rjeđe dolaze na preventivne preglede, iako se u posljednje vrijeme sve češće javljaju zbog muškog infertiliteta i reproduktivnog zdravlja, te zbog erektilne disfunkcije i spolno prenosivih bolesti. Često se javljaju zbog promjena na koži spolovila u vidu bradavica (condiloma accuminata) izazvanih humanim papiloma virusom (HPV). Ono što zabrinjava je da se mlađi muškarci obično javljaju u poodmakloj fazi tumora testisa, koji se najčešće javlja  u dobi od 20 do 35 godina. 

Najjednostavniji način da se spriječe bolesti urinarnog trakta i prostate, naglašava naš sagovornik, su redovni i preventivni pregledi..

– Oni moraju biti praćeni urednim načinom života, zatim redovnom tjelesnom aktivnošću, ishranom bogatom svježim voćem i povrćem, posebno paradajzom i sojom, selenom, te vitaminima D i E koji imaju povoljan preventivni učinak, uz preporuku za smanjen unos masti, crvenog mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, te prestanak pušenja.

Andropauza i libido

Redovna seksualna aktivnost također pozitivno utječe na zdravlje prostate i, općenito, zdravlje muškarca. Ipak…

– Pretjerana i nekontrolirana konzumacija preparata za erektilnu disfunkciju nosi i veliki rizik ukoliko se uzimaju s drugim lijekovima s kojima imaju interaktivni efekat. Ponekad su i kontraindicirani i mogu dovesti do moždanog i srčanog udara. Ovi lijekovi se mogu uzimati pod kontrolom i prema savjetu urologa.

Andropauza je, također, jedan od razloga zbog kojih bi muškarci mogli i trebali posjetiti  ljekara…

– Ona se manifestira padom testosterona, koji je poznat kao androgeni hormon odgovoran za spolni razvoj muškarca i važan je za održavanje seksualnog života, androgene funkcije i drugih važnih anaboličkih funkcija. Nedostatak testosterona – andropauza manifestira se padom libida, nedostatkom noćnih erekcija, gubljenjem dlaka na tijelu, kožnim promjenama, smanjenjem volumena prostate, gubitkom mišićne mase, povećanjem masnih naslaga na određenim dijelovima tijela, pojavom anemije, osteoporozom, te pojavom valunga i noćnog znojenja. Pad testosterona – andropauza se najčešće javlja kod muškaraca iznad 50 godina starosti. Ukoliko se neki od ovih znakova jave kod muškarca potrebno je javiti se urologu koji će dalje odrediti način  i tok liječenja.