Enisa Selmanović-Salkić promovirala knjigu – Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako)

Sinoć, 17.oktobra, u Centru za kulturu i edukaciju Safet Zajko – održana je promocija knjige Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako), autorice Enise Selmanović Salkić – poduzetnice i stručnjakinje za ljudske resurse i upravljanje kompanijama s više od 16 godina iskustva u radu s pojedincima, timovima i organizacijama.

Selmanović-Salkić pomaže kompanijama da se reorganiziraju, urede procese i razvijaju se u smjeru povećane efikasnosti i profitabilnost. Kroz rad na projektima, te usmjerene edukacije, razvija lidere koji dobivaju sva potrebna znanja i vještine i znaju ih primijeniti kako bi ostvarili kampanjske ciljeve. Posvećena ljudima, okrenuta rješenjima praktična i usmjerena na stvaranje promjena i nove vrijednosti. Vjeruje da je ključ u jednostavnosti – u radu i pristupu i ponašanju. Osnivačica je i direktorica  kompanije Consultor iz Sarajeva.

Enisa vjeruje da smijeh liječi sve. Da vam pravi ljudi mogu promijeniti život. Da ljubav dolazi u različitim oblicima. Da život čine male stvari. I da čovjek nikada ne smije izgubiti sebe.

Bogatstvo knjige „Sve što trebate znati o vođenju pobjedničkih timova (i kako) leži u sveobuhvatnom pristupu oblasti upravljanja ljudskim resursima. Briljantno su postavljena pravila, procedure, rasporedi… iz kojih se može naučiti da skup različitih potreba, sposobnosti, znanja vještina, želja i ambicija, ne stvara nered, nego prednost, i da uspjeh zapravo leži u moći prilgođavanja specifičnim situacijama.

Autorica piše s takvom lakoćom, o složenim stvarima koje prave strukturu i čine jednu kompaniju stabilnom i jakom. Umijeće kojim vlada riječima i način na koji prenosi svoje dugogodišnje iskustvo je presedan u stručnoj literaturi, te ova knjiga može poslužiti bilo kome, ko upravlja timom. Dakle, sadržaj je namijenjena baš svima, od stručnjaka iz ove oblasti sve do onih koji to žele da postanu, a najviše onima koji pokušavaju razumjeti kako to da im posao “ne ide”, a sve rade savršeno… Autorica jasno daje do znanja da je važnost ljudskih resursa podjednako bitna u velikim organizacijskim sistemima, ali i u malim i preduzetničkim kompanijama,  svjesna da sve počinje i završava sa kvalitetom ljudskog kapitala i načinu na koji se isti koristi.

Temi se pristupa studiozno, pokušavajući na dopadljiv način doći do najbitnijih segmenata  koje čine svijet uspješnih lidera. U duhu savremenih standarda ovdje vidimo jedan moderan pristup pisanju. Koncepcija i kompozicija knjige napravljena je tako, da ni u jednom trenutku ne pomislite na odustajanje od čitanja.

 

Prvi blok – Priča o timu i sedam patuljak je svojevrsni uvod u temu. Na samo njoj svojstven način autorica s nama upoznaje patuljke i zlu konkurenciju… Razlažući tim i poistovjećujući zaposlenike i njihove osobine s osobinama nama već poznatih likova. Čitanjem prvog bloka počinjeno razumijevati svu organizacijsku složenost, od koje uveliko zavisi budućnost bilo koje kompanije.

Drugi blok – Sveti gral je centralni dio knjige i u njemu je obuhvaćeno sve što je potrebno znati, kako bi se uspješno upravljalo timom. Od uloge voditelja/šefa/nadređenog koji mora postići da mu je tim koordiniran, kompetentan i motivisan, do toga da on sam mora  posjedovati tehnička, konceptualna i interpersonalna znanja i vještine, uz pomoć kojih će donositi odluke, rješavati probleme, upravljati vremenom i naposljetku ostvarivati ciljeve i postizati rezultate.

U sklopu drugog bloka, skrenula bih pažnju na dio gdje se obrađuje važnost komunikacije. Pročitala sam nedavno zanimljivu rečenicu, nepoznatog autora, kako konflikti u 90% slučajeva nastaju zbog tona i načina kako se nešto kaže, a samo 10% zbog samog sadržaja o kojem se govori. O tome treba misliti, ako želite voditi pobjednički tim. Uspostavljanje dobre komunikacije znači obostrano razumijevanje među sagovornicima, što dovodi do dobrih odnosa,  ispunjavanja zajedničkih potreba i interesa… U komunikaciji treba biti uvjerljivi i obratiti pažnju na feedback, jer je to najvažnija informacija koju vođa može dobiti od svog člana tima. Komunikacija  je sposobnost i vještina koja nije samo urođena, nego najvećim dijelom naučena i vježbana.

Treći blok – Priče za plažu (ali o biznisu) su kompilacija najboljih kolumni, i dugogodišnjeg rada i pisanja autorice za stručne i lifestyle magazine. Trećim blokom autorica je zapravo poentirala. Kada savladate znanje iz prethodnih dijelova knjige, potražite poneku tajnu poruku u opuštenim primjerima sabranim na kraju.

 

.