Bordeaux – zlatni standard turizma

 “Jugozapadna Francuska omiljeno je mjesto za odmor Parižana i stanovnika drugih metropola – koji se ne daju prevariti u odabiru destinacije. European Best Destinations, Lonely Planet, New York Times proglasili su ovaj region nezaobilaznim za posjetu, a glavni razlog tome je bogatstvo od više od 350 spomenika prirode i kulture pod UNESCO zaštitom”

Tekst i foto: Dina i Armen Adilović

Naše putovanje počinje dolaskom na aerodrom u Zadru, inače bazom Ryanaira, odakle polijeću avioni za mnoge evropske destinacije, a naš odabir je bio – Bordeaux. Nakon nešto manje od dva sata ugodnog leta slijećemo na francusko tlo. Topao i sunčan dan, a klima i zrak podsjećaju na naš omiljeni, onaj sarajevski.

Smještamo se u aparthotel koji se nalazi između željezničke stanice i javnog trga Victoire kojeg krase srednjovjekovna  vrata grada Porte d’Aquitaine, gdje se spremamo za avanturu koju planiramo naredni dan.

Arcachon

Udaljen na sat vremena vozom ka zapadnoj obali stižemo u Arcachon, bogati  pojas zlatnih pješčanih plaža i bijelih drvenih dokova, koje smo do tada vidjeli samo na filmovima. Ovo Mondensko odmaralište nalazi se na sjevernom kraju najduže pješčane obale u Evropi, a plaže u središtu Arcachona nisu izložene punoj snazi ​​atlantskih valova, jer se nalaze na rubu velikog zaljeva, Bassin d’Arcachon.

Riblji restorani u Arcachonu su, naravno, posebno popularni, a ako tražite jeftinu, ali ukusnu poslasticu, onda se u mnogim restoranima, posebno uz plažu, nude Moules frites (dagnje i pomfrit).

Glavni razlog dolaska u ovaj grad bila je prilika za posjetu prirodnom fenomenu Dune du Pilat. Autobus nas vozi kroz uske ulice grada, dok prolazimo pored avangardnih kućica od kojih svaka ima svoj naziv. Nekoliko minuta nakon izlaska iz autobusa izuvamo našu obuću, jer se nalazimo na najvećoj pješčanoj dini u Evropi, visokoj 110 metara, a dugačkoj oko tri kilometra. Pogledi sa vrha jednostavno su zapanjujući – dok sjedite na pijesku okret glave na jednu stranu pruža pogled na gustu šumu Les Landes, a sa druge strane dine gledate na otvoreno more. Ovdje provodimo vrijeme šetajući, pokušavajući memorirati svaki momenat i odmoriti se za odlazak na narednu destinaciju.

Saint-Emilion

Ovaj put, voz iz Bordeauxa se kreće ka istoku, gdje nakon manje od sat vremena stižemo u  Saint-Emilion, izvanredni primjer srednjovjekovnog vinogradskog sela čija je kompletna graditeljska cjelina pod UNESCO zaštitom. Složena geološka podloga i mikroklima savršeno pogoduju proizvodnji najskupljih vina u svijetu po kojem je ova destinacija i popularna. Decenijama je ovo slikovito područje bilo ekonomsko i vjersko središte – koje privlači kraljevsku porodicu, vinogradare i turiste. Hodajući uskim i brdovitim ulicama nailazimo na mnogo malih trgova prepunih nevjerovatnim komadima arhitekture. Uz zalazak sunca vraćamo se na voz dok nas okružuje hiljade hektara vinove loze čineći krajolik nezaboravnim prizorom kojeg ćemo pamtiti zauvijek.

Bordeaux

Ostala su nam još dva dana do leta nazad, a mi krećemo u obilazak grada u nadi da će nam prosjek od 20.000 koraka dnevno biti dovoljan da stignemo do glavnih atrakcija Bordeauxa. Središte grada je primjer gradske arhitekture 18. stoljeća. Harmonija zgrada, parkova i ulica je za mnoge uzor i najbolji primjer tog doba u Evropi. U gradu nema grandioznih palača, ali niti sirotinjskih četvrti i sve se  čini uravnoteženo.

Teško je riječima dočarati naše šetnje uz rijeku Žirondu, drvorede, fontane i dvorce boje meda. Oduševila nas je se Opéra National de Bordeaux-Grand Théâtre, neoklasična građevina visokih stubova. Poseban utisak na nas su ostavila djela gotičke arhitekture i toranj Porte Cailhau.

Ali Bordeaux ima i modernu stranu. Lokalni arhitekti revitalizirali su grad na inovativne načine. La Cité du Vin je najveći muzej vina na svijetu, smješten unutar odvažne zakrivljene strukture od stakla i aluminijskih ploča.

Posljednju noć na putovanju dočekujemo na Miroir d’Eau, najvećem reflektirajućem bazenu na svijetu, nedaleko od najpoznatijeg mosta preko rijeke Žironde, Pont de Pierre.

Stvoren od granitnih ploča, najbolje vrijeme za vidjeti Miroir d’Eau je u vrijeme noći kada se svjetla grada savršeno reflektiraju.

Našoj avanturi je došao kraj, a svima koji pored Pariza žele posjetiti još neki dio Francuske, neka to bude  Bordeaux.