Više od umijeća kafenisanja: Novi dan, nova na Fuka

Home » Više od umijeća kafenisanja: Novi dan, nova na Fuka

Postoji termin, kovanica koja na našim prostorima spektakularno dobro opisuje nekakav uzaludan posao, rabotu koja nije plodonosna, a koja kaže: ‘nositi drva u šumu’. Dabome, posljednje mjesto na svijetu na koje biste trebali ponijeti naramak drva bila bi kakva bogata šuma, gdje je takve građe u izobilju.

A ako govorimo o izobilju, kafa u Bosni i Hercegovini vrlo vjerovatno spada u one stvari kojih imamo napretek. Ispijanje kafe i rasprava o njenoj kvaliteti, umijeću pripravljanja ili mjestu na kojem se pije je staro koliko i Sarajevo samo. Sa godinama, desetljećima i stoljećima ovaj je običaj zapravo postala trans-generacijska, opšte-prihvaćena disciplina. Kafom se počinje i završava, kafa je magična supstanca svih razgovora, dogovora i pogovora, jedino kafom se može riješiti kakav zapetljan problem ili se uz pomoć nje mogu roditi izvanredne ideje. Upravo jedna takva ideja, vanredno dobra ali i hrabra ako sve ovo imamo u vidu, je otvaranje specialty kafea i to ne bilo gdje, nego u samom srcu kapilarne mreže ‘najkafedžijskog’ glavnog grada od svih glavnih gradova.

U Sarajevu, na adresi Ferhadija 1, je upravo otvoren jedan takav kafe. Fuka. Ako kažemo ‘evo novog kafea u Sarajevu’, bilo bi kao da nosimo drva u šumu. Ipak, da je to tako, ovog teksta ne bi bilo i ne biste ga čitali. Fuka je, srećom po znalce i one koji umiju zastati i uživati, daleko od bilo kakvog stereotipa. Pa čak i onog o kafi. Pa čak i u Sarajevu. Počnimo s tim da je Fuka novi projekt Amera Sinanovića Cike i njegovog kreativnog tima. Bagdad, Hacienda, potom 4 sobe gospođe Safije i beogradska Peta soba su portfolio ovog čovjeka bez kojeg bi, u to nema sumnje, ugostiteljska scena u Sarajevu izgledala poprilično drugačije. Postavljao je standarde u zabavi, potom u gastronomiji, a sada zaokružuje priču sa ponudom specialty kafe.

Šta je, zapravo, specialty ili specijalna kafa?

Specijalna kafa je izraz za najvišu dostupnu kvalitetu kafe, koja se obično odnosi na cijeli lanac snabdijevanja – od proizvođača do šalice koja se donosi ispred potrošača, koristeći kafu jednog porijekla, Arabicu, ili kafu jednog imanja. Izraz je 1974. prvi put upotrijebila Erna Knutsen u izdanju časopisa Tea & Coffee Trade Journal. Knutsen je koristila termin specijalne kafe kako bi opisala najbolja, ručno birana zrna najboljeg okusa koja se proizvode namjenski i u posebnim mikroklimama. U smislu rangiranja, specijalna kafa je, jednostavnije rečeno, fino i pažljivo pobrušeni dijamant i apsolutno najbolje od onoga što ova kultura nudi. Pridodamo li tome kafe aparate, odnosno mašine koje prave kafu a koji koriste pametne tehnologija pete generacije i sa minimalnom mogućnošću pogreške u spravljanju napitka, dobit ćemo recept za nenadmašnu i do sada neviđeno dobru esenciju kafe. Fuka, kao i ostali svjetski specialty kafei, ima posebno za ovaj koncept pripremljenu recepturu koju nije moguće kušati na drugim mjestima. Posebno za Fuka i zbilja istančana nepca, čuveni Hug&Punch Coffee Co. dizajnira mješavine najkvalitetnije Arabica kafe, ne ostavljajući prostor da se ova kafa zamijeni za neku drugu, ali ni kompromisu u kvaliteti. Jednom isprobana, Fuka kafa ostaje ucrtana kao benchmark, ljestvica za kvalitetu ovog napitka nakon koje prosto nema povratka u prosječnost.

Prostor Fuka je, očekivano s obzirom na kreativni tim koji ga je osmislio, riječju fenomenalan. Dvije etaže pažljivo biranih materijala, namještaja i dizajn koji ne odiše luksuzom, nego je luksuz u svojoj izvornoj formi. Fuka, uz fuka, priprema i hranu po smart principu, sa recepturama i lokalnim, biranim namirnicama osmišljenu upravo tako kako joj i ime kaže – pametno. Da da energiju, prija uz kafu i učini dan daleko, nemjerljivo boljim nego li smo pomislili da će biti kada smo se jutros probudili.

Jer je novi dan nova na Fuka.