Aleksandra Lovrić: Kolekcija protkana snovima na New York Fashion Weeku

Home » Aleksandra Lovrić: Kolekcija protkana snovima na New York Fashion Weeku

Poznata dizajnerica osim rada na vlastitom modnom brendu LoveRich i različitim projektima, jednako se angažira  na mjestu koordinatorice modnih kutaka u prihvatnim centrima za migrante širom BiH, a pod pokroviteljstvom IOM-a. Tako je nastala modna marka  No Nation Fashion, čije su kolekcije pozdravljene aplauzom gdje god se pojave…

Piše: Zana KOLOŠ-MULABDIĆ

Dizajnerica Aleksandra Lovrić posljednjih desetak godina bila je stalno angažirana u svijetu modne industrije, gdje kreativnost prelazi u potrošačku formu i postaje, kako kaže, platforma za razvijanje brendova.

– Svoj put sam gradila radeći s internacionalnim i lokalnim brendovima, kao menadžerica razvojnih procesa, istraživanja tržišta, selekcije kolekcija i upravljanja shopovima. Često sam zamišljala i kreirala  san o povratku u svijet dizajniranja i novoj kolekciji. Odvažila sam se da stečeno iskustvo preoblikujem u razvijanje ličnog brenda. Istraživački proces odveo me u pravcu suočavanja s neobičnim okolnostima patnje i bola osoba u pokretu, kao i nedostatka slobode, one iste za koje smo bili lišeni i mi koji smo odrastali u opkoljenom Sarajevu. Odlučila sam da zakoračim u nepoznato i poznato i da se prijavim na mjesto koordinatora šivaćih kutaka u migrantskim kampovima. Tako je sve počelo – priča nam Aleksandra pojašnjavajući da je IOM (Internacionalna organizacija za migracije op.a.)  2021. godine organizirala šivaće/modne kutke u Privremenim prihvatnim centrima za migrante (PRC) – Miral (Velika Kladuša), Blažuj (Ilidža) i Ušivak (Hadžići).

Novi život

– U sklopu projekta Covid-19 – cilj je bio ponuditi prostor migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama (ljudima u pokretu) da, kroz izradu zaštitnih maski i korekcija odjeće, izraze  kreativnost, provedu  vrijeme zajedno i poboljšaju  vještine šivanja i krojenja.

– Sjećam se intervjua organiziranog u kampu s projekt menadžericama IOM-a. Upravo tog dana rodila se ideja o kreiranju brenda kroz pružanje prilike ljudima da izrastu iz traume osmišljavajući i izrađujući odjeću. Ova inicijativa je privukla veliku pažnju bh. društva i kulminirala modnom revijom pod nazivom Priča o nama modnog brenda No Nation Fashion (NNF).

Tokom augusta ove godine održana je  i Ljetna škola održive mode, koja se organizirala u  Privremenom prihvatnom centru Ušivak…

– Njen cilj bio je povećati svijest kod učesnika da koriste i dobiju saznanja o značaju principa održive mode i uključivanja migranata u zajednicu. Kako transformirati negativne ekološke i društvene utjecaje mode formiranjem održive odjeće, reciklaže odjevnih predmeta, te podučavanju korisnika kako redizajnirati staru i neželjenu odjeću i udahnuti joj novi život. Kao mentori su radili i prof. dr. Dejla Ramić, profesorica Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, Maja Halilović, biodizajner i Armin Ćosić, multidisciplinarni umjetnik i dizajner. Zajedno s migrantima i učesnicima iz lokalnih zajednica izradili su outfite koje smo predstavili i na Sarajevskoj sedmici mode. Naziv ove NNF kolekcije je O3 , a svi komadi imaju ekološki osviještenu pozadinu.

Kolijevka mode

Kreacije  modnog brenda No Nation Fashion – već su predstavljeni  na New York Fashion Weeku…

– Nevjerovatno je da smo za ovako kratko vrijeme stigli u kolijevku mode. Odjeća je djelo i odraz onoga što osobe u pokretu i jesu – hrabrost, smjelost i nada. Oni putuju za snovima. Pružila nam se mogućnost da na modnoj reviji u kolaboraciji prestižnih modnih akademija IFA Paris i Kent NYC Fashion predstavimo dio onog što smo napravili.

Naša sagovornica je i u procesu oblikovanja vlastite platforme za novu  LoveRich kolekciju.

– Dopustit ću sebi da se vodim inspiracijom koja dolazi iznutra. Trenutno sam angažirana na još nekoliko projekata, a kroz kolekcije brenda NNF i osobe u pokretu svaki dan učimo se da uživamo u onome što stvaramo kroz terapeutski rad, nove tehnike i kolaboracije sa umjetnicima.