Sumeja Čakalović-Hadžimehanović i Amila Kamenjaš: ROOF GARDENS jedinstven simbol Sarajeva

“ROOF GARDENS – bit će omiljeno mjesto susreta, druženja s porodicom i prijateljima, te će omogućiti evoluciju urbane kulture uz jedinstven doživljaj i prirodno okruženje – koja budi sva čula. Više od 70% objekta ima direktan pogled na Sarajevo, a za ljubitelje prirode dio stanova gleda na 400 hektara rijetke crnogorične šume, koja se prostire odmah uz kompleks. Sve to zajedno čini savremeni koncept življenja …”

Razgovarala: Indira Delić

 XYLLION, investicijska kompanija iz glavnog bh. grada projektom ROOF GARDENS donosi jedinstven koncept življenja – smješten na Trebeviću udaljenom 10-ak minuta od centra Sarajeva. Poslovno-stambeni kompleks predstavlja savremenu gradnju za novu kulturu življenja u 21. stoljeća. Pruža simbiozu tradicije i elegancije modernog dizajna – donoseći u svakom pogledu evoluciju gradskog života… O ovom impresivnom projektu za naš magazin govore sjajne dame Sumeja Čakalović-Hadžimehanović, marketing menadžerica u XYLLION-u,  i Amila Kamenjaš menadžerica prodaje – ROOF GARDENS.

Make-up: Renata Ponjević

Obnašate poslovne funkcije na odgovornim pozicijama jedinstvenog i značajnog projekta. Kako gledate na svoj poslovni put i uspjeh koji ste postigle mlade?

Sumeja: To je zasigurno put popločan, prije svega, sjajnim ljudima koje sam upoznala tokom svog karijernog puta. U proteklih nekoliko godina imala sam sreću raditi s ljudima koji su me motivirali i od kojih sam kontinuirano učila i unapređivala svoja znanja i koji su nesebično dijelili svoje poslovne uspjehe. S druge strane, zahvalna sam na i greškama koje su mi uvijek bile dodatna motivacija da još jače učim i usvajam sve što mi moje poslovno okruženje nudi.

Sumeja: “Marketing je moja velika ljubav i zadovoljstvo mi je raditi u oblasti koja je dinamična, fleksibilna, prati najnovije svjetske trendove i kontinuirano” napreduje

Amila: Kada analiziram sve ono što me svakodnevno vodi kroz poslovni put, definitivno sam najzahvalnija na svim prilikama koje su mi ponuđene i koje sam rado prihvatila, te se trudila dati svoj maksimum. Do sada sam imala priliku upoznati različite ljude s veoma raznolikim znanjima, a najzanimljivije je to što svaka generacija pruža priliku da od svakoga naučim nešto novo i proširim vidike. Na projektu ROOF GARDENS – imala sam priliku raditi na različitim poslovima što mi je donijelo široka znanja i iskustva koja su mi korisna u poslovnom i u privatnom životu.

Sumeja, obnašate funkciju marketing menadžerice u XYLLION-u, Vi ste Amila menadžerica prodaje ROOF GARDENS. Kako biste opisali vrijeme provedeno na ovim pozicijama?

Sumeja: Marketing je moja velika ljubav i zadovoljstvo mi je raditi u oblasti koja je dinamična, fleksibilna, prati najnovije svjetske trendove i kontinuirano napreduje. Pozicija marketing menadžerice u investicijskoj kompaniji XYLLION koja implementira projekat

ROOF GARDENS je jedinstvena, zahtijeva kontinuiran angažman, praćenje tržišta i upoznavanje i saradnju sa različitim partnerima. U okviru svoje pozicije organizujem i jedinstvene događaje u našem tehnološkom centru GREENPARK SPACE, te tako pomažemo u unapređenju kulturne i korporativne scene u Sarajevu, ali i u BiH.

Amila: Okruženje u kojem radimo je veoma izazovno i drugačije. Projekat ROOF GARDENS je kompleksan, a istovremeno otvara sasvim nove perspektive i priliku za rast i razvoj. Ono što me posebno raduje, u ovom poslu, jeste pronalaženje savršenog rješenja za  naše kupce koji će ispuniti njihove želje i očekivanja o svom budućem domu. ROOF GARDENS je dosta više od stana, to je kompleks u kojem našim stanarima nudimo evoluciju gradskog života kroz sve sadržaje koji se nalaze unutar objekta, a posebno kroz jedinstvenu lokaciju na kojoj se nalazi. Moj posao je takav da kroz svakodnevni rad sa kupcima, objedinjujem i pratim sve dijelove gradnje i budućih sadržaja, što zahtijeva punu pažnju i predstavlja poseban izazov, ali meni i lično zadovoljstvo što sam dio ovako jedinstvenog projekta.

Amila: “Moj posao je takav da kroz svakodnevni rad s kupcima, objedinjujem i pratim sve dijelove gradnje i budućih sadržaja, što zahtijeva punu pažnju i predstavlja poseban izazov”

Šta je to što posebno karakterizira ROOF GARDENS?

Sumeja: Kod ROOF GARDENS-a lično uvijek izdvajam jedinstvenost kao ključnu komponentu kojoj uvijek težimo. Kada je ROOF GARDENS bio samo koncept, okupio je tim najboljih stručnjaka koji su željeli Sarajevu ponuditi novi simbol grada i zaista smo u tome uspjeli. Jedinstven kompleks s kojeg se pruža najljepši panoramski pogled na naše Sarajevo omogućit će svojim stanarima i posjetiteljima posebno kreiran ugođaj koji odgovara svim potrebama današnjeg savremenog čovjeka. Radujemo se da uskoro podijelimo više detalja o sadržajima koji će biti jedinstveni u Bosni i Hercegovini, a koji će biti dio našeg kompleksa. Počevši od lokacije, do našeg tima i zajednice koju ROOF GARDENS okuplja, ovo je zasigurno jedan od projekata koji će ostaviti trag u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji.

 Šta podrazumijeva savremeni koncept življenja?

Amila: ROOF GARDENS nam donosi novi simbol Sarajeva, sa kojeg se prostire pogled na sarajevsku zlatnu dolinu od Bijele tabije na istoku do aerodrome na zapadu, te u prirodnom okruženju nudi 365 dana svježeg i čistog zraka bez smoga. Samo 10 minuta od centra grada i 20 minuta od Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ROOF GARDENS nudi mnoštvo sadržaja kao što su restoran, vrtić, produženi boravak za djecu, bazen dužine 25 m, wellness i spa centar na 2.000 m kvadratnih, tržnica zdrave hrane, te izložbe i druge zabavne i kulturne aktivnosti. Stanovi su dizajnirani s posebnom pažnjom posvećenom svakom detalju, te odišu elegancijom i svevremenskim stilom donoseći lakoću upravljanja svakodnevnim životnim potrebama. ROOF GARDENS – bit će omiljeno mjesto susreta, druženja sa porodicom ili prijateljima poslije posla, te će omogućiti evoluciju urbane kulture uz jedinstven doživljaj i prirodno okruženje koja budi sva čula. Više od 70% objekta ima direktan pogled na Sarajevo, a za ljubitelje prirode dio stanova gleda na 400 hektara rijetke crnogorične šume koja se prostire odmah uz kompleks. Sve to zajedno čini savremeni koncept življenja koji će oživjeti kroz ROOF GARDENS.

 Koji je Vaš primarni cilj pri osmišljavanju i realiziranju projekata?

Sumeja: XYLLION kao investicijska kompanija trenutno realizira dva ključna projekta, a to su izgradnja jedinstvenog stambeno-poslovnog kompleksa ROOF GARDENS, te upravljanje objektom  tehnološkog centra GREENPARK SPACE na Trebeviću. Kompanija smo koja prati metodologiju po kojoj u prvoj fazi aktivno radimo na osmišljavanju koncepta, te istraživanju potreba naših budućih partnera, nakon čega slijedi implementacija projekta. Sretni smo što naši projekti napreduju odlično, ROOF GARDENS već polako dobija svoj oblik, a GREENPARK SPACE je mjesto okupljanja najkvalitetnijih događaja u BiH. U ovom trenutku pratimo tržište i radimo na kreiranju plana za dalje aktivnosti koje nam slijede u XYLLION-u.

 Sadržaji u sklopu  ROOF GARDENS kompleksa bit će jedinstveni u BiH. Kažite nam nešto više o tome?

Sumeja: Željeli smo našim stanarima i posjetiteljima kreirati koncept koji prati svjetske trendove, te ROOF GARDENS karakterizira veliki centralni trg od 6000 m2 koji će biti mjesto okupljanja i sjajnih sadržaja. Sadržaji su objedinjeni tako da svi oni koji se odluče kao svoj budući dom izabrati ROOF GARDENS ili koristiti neke od usluga kompleksa, tokom čitave godine imaju pristup wellness i spa, odličnoj gastronomskoj ponudi uz mogućnost treniranja na čistom zraku, ugodne šetnje ili vožnju biciklom s porodicom, te druge slične sadržaje, i sve to u neposrednoj blizini svog doma. U okviru samog objekta bit će izgrađen vrtić, što predstavlja dodatnu pogodnost i vrijednost za one koji žele iskusiti ovaj novi oblik življenja što će sigurno obradovati roditelje.

Kako izgleda jedan vaš radni dan… S kojim poslovnim izazovima se susrećete svakodnevno?

Sumeja: Najljepši dio mog posla je što je zaista svaki dan drugačiji, nema ustaljenih normi.  Od obilaska gradilišta ROOF GARDENS, predstavljanja GREENPARK SPACE klijentima koji traže lokaciju za organizaciju događaja, pa sve do kreiranja kampanja i sjajnih priča za naše projekte. Naš tim igra veliku ulogu u svakodnevnoj dinamici, s obzirom na to da je  XYLLION  kompanija koja okuplja, kako mi to volimo naglasiti, mladost i iskustvo. Samim tim, svi izazovi koji nam se nađu na putu budu uspješno prevaziđeni. Aktivno radim i na organizaciji sjajnih događaja u GREENPARK SPACE na Trebeviću. To nosi posebnu energiju i s obzirom ne to da je svaki događaj drugačiji, svaki nosi i svoj izazov. Na koncu, ništa ne budi ljepši osjećaj od pune sale ili naših panoramskih terasa s publikom i događajem o kojem se poslije dugo vremena priča, kao i pozitivne reakcije naših klijenata.

Amila: Svaki dan u našoj kompaniji donosi nove izazove i zanimljive situacije, te različite ljude koji uvijek otvaraju nove perspektive. Redovno sam u komunikaciji sa našim kupcima sa kojima imamo odličnu saradnju, dijelimo iste vrijednosti i zajedno pratimo sve aktivnosti na izgradnji njihovog budućeg doma. S druge strane, postoji i onaj dio van ureda, koji je za mene na početku bio neobičan, ali danas sa zadovoljstvom obilazim gradilište i na terenu razgovaram sa kolegama koji su uvijek spremni da detaljno odgovore na sva tehnička pitanja naših kupaca. Jedan od benefita je saradnja sa iskusnom ekipom ljudi koji su pametni, sposobni i obrazovani, sa kojima imam slične poglede na svijet kao i radne navike.

Kada niste okupirane poslovnim obavezama – kako izgleda vaš savršen slobodan dan?

Sumeja: Vikende volim provoditi na našim bh. planinama na čistom i svježem zraku. Trudim se da svoje slobodno vrijeme uvijek posvetim svojim najbližim i da ga kvalitetno iskoristimo. Dobra knjiga je uvijek tu i uživam u otkrivanju novih naslova iz različitih oblasti.

Amila: Volim biti okružena vedrim ljudima koji me pune pozitivnom energijom. Posebno uživam provoditi vrijeme sa porodicom i prijateljima. Sunce, lijepo vrijeme i boravak u prirodi su pun pogodak za jedan slobodan dan, te se posebno radujem završetku izgradnje ROOF GARDENS kompleksa koji nam donosi sve na jednom mjestu i koji objedinjuje sve želje i potrebe istinskih ljubitelja prirode i svježeg zraka tokom čitave godine.

Kako vidite svoj dalji karijerni put i šta možemo očekivati od XYLLION tima u narednom periodu?

Sumeja: Vjerovatno najveći plan od svih je nastaviti kontinuirano unapređivati sebe na poslovnom i privatnom planu. Također, trenirati zahvalnost, jer često zaboravimo da su nekad one osnovne stvari ustvari najbitnije. Što se tiče poslovnog plana, radujem se svemu što nam dolazi sa svim projektima XYLLION-a, te aktivno radimo na svemu što slijedi do, ali i nakon otvaranja ROOF GARDENS kompleksa 2024. godine.

Amila: Smatram da živimo u vremenu u kojem je potrebno kontinuirano učiti, usavršavati znanja i vještine da bi pratili svakodnevne trendove. Sretna sam jer imam priliku nastaviti na ličnom i profesionalnom razvoju upravo u kompaniji XYLLION koja nas podržava i i podiže granice da ostvarimo svoje maksimalne potencijale.