Ljubavni klasici su kao dobro vino. Što ih više čitamo, to se više uvjeravamo u njihovu književnu vrijednost i bezvremenski magnetizam kojim oduševljavaju generacije čitatelja. Upravo zato se opet vraćamo na romane i za vas smo izdvojili one koji se ubrajaju u vrhove svjetske književnosti ili su osvojili milione čitatelja širom svijeta, što zbog samog teksta a i filmskih adaptacija.

Nicholas Sparks: „The Notebook“

Još jedan roman u kojem je neizbježnu ulogu odigrala i društvena ljestvica dolazi iz pera Nicholasa Sparksa. Riječ je o „Bilježnici“ koja ne osvaja samo svojim printanim izdanjem nego i ekranizacijom u kojoj je glavnu ulogu odigrao Ryan Gosling. Ove bi godine trebala zaživjeti i na brodvejskim daskama.

Jane Austen: „Ponos i predrasude“

Kada je davne 1813. godine prvi put objavljen, roman „Ponos i predrasude“ uvijek se nanovo nalazi na ljestvicama ne samo najboljih ljubavnih romana nego i najboljih djela svjetske književnosti. Osim o ljubavi, roman progovara i o važnosti obrazovanja, porodice, reputacije i predrasuda kojima je društvo često ispunjeno, kao i važnosti sklapanja braka iz pravih razloga, neovisno o nečijem društvenom statusu.

Erich Segal: „Ljubavna priča“

Knjiga kojoj je i iz samog naslova vidljiva tematika proizašla je iz pera Ericha Segala, a prvi je put objavljena na samo Valentinovo 1970. godine. Zanimljivo je da je prvo nastala kao scenarij za film, a tek je potom pretvorena u knjigu.

John Fowles: „Ženska francuskog poručnika“

Popis završavamo kako smo i počeli – viktorijanskom Engleskom u čijem se okrilju stvara još jedna ljubavna priča koja osvaja i koja se danas ubraja u vrhove svjetske književnosti. U središtu priče je Sarah, koju okolina u malom mjestu Lyme Regis posprdno naziva „ženskom francuskog poručnika“ zbog „grijeha“ iz mladosti – veze s oženjenim pomorcem. Dok Sarah i dalje čeka svog odabranika, u mjesto sasvim slučajno dolazi Charles, zaručnik prelijepe i vrlo bogate Ernestine, a njihov sudbinski susret zacrtat će daljnji razvoj priče.