Mirella Sidro: Volkswagen – rođen u skladu s prirodom

 Lela, kako je od milja zovu prijatelji i kolege, velika je ljubiteljica automobila, a upravo iz luksuznih terenaca donijela je najljepše priče…

Njemica s bosanskim korijenima Mirella Sidro, egiptologinja, historičarka – koja promovira ljepote Balkana, prvenstveno BiH, te novinarka, koja iza sebe ima brojne reportaže o svjetskim historijskim i kulturološkim bogatstvima – za cilj ima pronaći prošlost u budućnosti, kako bi razumjela stvari. Velika je ljubiteljica automobila, a upravo iz luksuznih terenaca donijela je najljepše priče… Nedavno je, pored ID.3, testirala i potpuno električni Volkswagen ID. 5.

 – Električni automobili su, trenutno, bez konkurencije, kada je u pitanju održivost. Volkswagen grupa sa svim svojim markama i modelima automobila živi održivost. To znači da njihovi automobili – ne samo da voze održivo, već su napravljeni na održiv način. S Volkswagenom vozite automobil koji je rođen u skladu s prirodom. Počevši od izgradnje fabrike, proizvodnje i isporuke – na nekim mjestima čak i C02 – nula emisija.

 Više od 170 punionica u BiH

Elektromobilnost nije trend i ne treba je posmatrati kao takvu. To je važna svrha života koja se konačno ostvaruje.

– Posebno je Volkswagen u BiH posvećen tome da elektromobilnost učini svakodnevnom i dostupnom svima. Zahvalna sam što svojim dosadašnjim iskustvom mogu pomoći u obrazovnom radu. Prošle godine, u februaru, bila sam prva žena koja se sama odvezla od Njemačke do Sarajeva električnim automobilom. U to vrijeme, u zemlji, nije postojala zvanična stanica za punjenje. Apsolutni izazov. Mislila sam barem tako, ali stvari su se ispostavile drugačije. Zahvaljujući Porsche Holdingu, a tako i Volkswagenu BiH, mogla sam bez problema puniti bilo gdje u zemlji. U to vrijeme kompanija je već instalirala 42 wallboxa u hotelima. Mogla sam opušteno putovati po cijeloj zemlji, bez straha da ću završiti negdje s praznom baterijom. Danas, nakon godinu, imamo više od 170 punionica u Bosni i Hercegovini.

Zajedno sa Volkswagenom BH testira ID. flotu i putuje širom Evrope s električnim Volkswagen modelima iz Sarajeva.

– Želim pokazati da čak i s najmanjom baterijom možete spontano stići bilo gdje bez ikakvih prepreka. Ali, također testiramo – kako bismo pokazali kako je nositi se sa svakodnevnim životom sa električnim automobilom. Pošto je moja svakodnevica spontana, to je odličan način da pokažem koliko su električni automobili jednostavni. Bosna i Hercegovina je savršena zemlja za električno auto. Zbog planinskog položaja, auto se stalno puni kroz rekuperaciju. Tako da gotovo ne troši energiju. Sa svakim modelom sam uspjela dosegnuti svoj raspon daleko izvan službenog WLTP-a. Kao primjer: VW ID.3 Pro Performance ima domet do 550 km. Mogla sam ga napuniti do 597 km! Zahvaljujući našim planinama i našim magistralama, po kojima se ne smije voziti brže od 80 km. Naša infrastruktura je savršena za električnu mobilnost i stoga je i održiva.

Svako njeno putovanje s električnim autom povezano je i s izazovima, često nepredvidivim.

– Moj posao se ne sastoji samo od vožnje, kao što mnogi misle. Naravno, prije nego što počnem svoja putovanja, ona moraju biti organizirana. A, to je dugotrajno, ali i izazovno. Ponekad se dešava i da se projekat ne može realizirati u kratkom roku. Trenutno zbog korone ili rata u Ukrajini. Nisam razočarana onda – svaki obavljeni posao, čak i ako se ne može provesti, nije uzaludan! Ovako učimo i rastemo. Za svaku ideju uvijek dođe pravo vrijeme, a ne onda kada bismo željeli da bude. Kao primjer, navela bih svoja putovanja iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu. Prošlo je ukupno dvije godine – dok nisam konačno uspjela ostvariti ovu iskrenu želju! Čekanje se isplatilo. Samo treba biti strpljiv u životu.

 Nove reportaže pune iznenađenja

 Na pitanje koje je destinacije posjetila – tokom vožnje električnog automobila, Mirella kaže:

– Od Abu Dhabija, pa do cijele Evrope. Sada istražujem intenzivno Balkan s Volkswagen BiH. Već sam putovala do Albanije iz Sarajeva. Sada vam odgovaram na vaša pitanja iz Slovenije, gdje sam jučer stigla s novim Volkswagen ID.5 Pro. Stay tuned za nove reportaže pune iznenađenja kaže ona i dodaje:

– Prije nekoliko dana bila sam sa ID.3 u Kraljevoj Sutjesci i u Bobovcu. Gospodin, koji me je prepoznao, zahvaljujući Instagramu, odveo me je do tako divnih historijskih mjesta na ovom području! Ispostavilo se da je član jednog udruženja, koje čuva historiju naših kraljeva i kraljevinu Bobovac. Kao iznenađenje, donio mi je ključeve od mauzoleja na Bobovcu, kako bih otključala vrata i obišla zadnji dom naših bosanskih kraljeva. Ruke su mi se tresle od sreće i od uzbuđenja. Koračati tamo gdje su naši moćni kraljevi koračali… Poslije nas je odveo do direktorove supruge, koja je pripremila kolače i kafu. I danas se naježim njegovim pričama i informacijama o našim precima…