Ukoliko imate problem s pojavom peruti na vašem tjemenu kose, sigurno ste pokušali više puta riješiti problem pomoću raznih šampona koji obećavaju elimentaciju ovih dosadnih ljuspica. Međutim, dokazano je da ni jedan od njih ne liječi trajno uzrok nastanka peruti. Ono što možda niste znali jeste da u svojoj kuhinji imate tajno oružje za problem zvani – perut. U pitanju je naravno limun.

Naučno je dokazao da limunov sok predstavlja prirodno rješenje za problem u obliku stvaranja peruti na tjemenu glave. Limun u sebi sadrži limunsku kiselinu koja pomaže u borbi protiv peruti. Također limunov sok ima antimikrobna svojstva koja tjemen glave oslobađaju gljivica koje uzrokuju nastanak peruti. Osim toga redovnom upotrebnom limunovog soka na tjemenu glave, stavljate pod kontrolu opadanje kose, a i ne samo to, on doprinosi i tome da vlasi vaše kose budu čvrste i elastične. U redovima koji slijede pronaći ćete različite metode odnosno kombinacije limuna sa drugim sastojcima koje imate kod kuće, a zahvaljujući kojima možete zauvijek da se oslobodite peruti.

JABUKOVO SIRĆE I LIMUN

Potrebno:

  • 4 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 kašike limunovog soka
  • pamučni tufer

Pomiješajte sastojke u manjoj posudi i umočite pamučni tufer u rastvor. U jednakom obimu nanesite na tjeme glave a zatim prstima obje ruke laganim kružnim pokretima masirajte cijelo područje. Ostavite da djeluje oko 20 minuta a potom isperite toplom vodom. Dva puta nedjeljno je poželjno da primjenjujete ovaj postupak.

BEDEMOVO ULJE I LIMUN

Potrebno:

  • 4 kašike bademovog ulja
  • 2 kašike limunovog soka
  • 3 kapi ulja čajevca

Bademovo ulje je potrebno da zagrijete na niskoj temperatiti a da mu potom dodate limunov sok i ulje čajevca. Kada dobro promiješate, nanesite na tjeme glave i umasirajte prstima. Ostavite da djeluje oko 30 minuta a potom isperite toplom vodom. Umjesto bademovog ulja po želji možete da koristite maslinovo ili kokosovo ulje. Dva puta sedmično je poželjno da primjenjujete ovaj tretman.

ALOE VERA I LIMUN

Potrebno:

  • 2 kašike gela aleo vere
  • 2 kašike limunovog soka

Sastojke je potrebno da pomiješate i da nanesete ravnomijerno na tjeme glave. Prstima umasirajte ravnomijerno i ostavite da djeluje oko 15 minuta. Isperite zatim temeljno toplom vodom. Preporučljivo je da ovaj postpak primijenjujete dva puta nedjeljno, piše ženskimagazin.rs