Family playing board game at home. Kids play strategic game. Little boy throwing dice. Fun indoor activity for summer vacation. Siblings bond. Educational toys. Friends enjoy game night.

One su bile prava razonoda, a starije generacije, okupljene oko kuhinjskog stola s dragim ljudima ili udobno smješteni u dnevnom boravku, su se igrajući opuštali i kratili vrijeme. Ovaj period je idealan da društvene igre vratimo u našu stvarnost

Pojavom internet tehnologije i društvene igre pale su u zaborav. Nekada su bile prava razonoda, a starije generacije, okupljene oko kuhinjskog stola s dragim ljudima ili udobno smješteni u dnevnom boravku, su se igrajući opuštali i kratili vrijeme. One su donosile dosta smijeha u domove i potjecale na bliskost.

Danas, nove generacije odrastaju uz društvene mreže. Tehnologija konstantno napreduje, a mladi nikada nisu bili aktivniji u korištenju interneta.
U nastavku ćemo se prisjetiti nekoliko društvenih igara, koje će, sigurni smo, izmamiti osmijeh na vaša lica i probuditi zaboravljene uspomene.

Čovječe, ne ljuti se

Ovu društvenu igru osmislio je Josef Friedrich Schmidt 1908. godine u Münchenu. Namijenjena je za najmanje dva igrača, dok najveći broj igrača zavisi od ploče na kojoj se igra. Obično su dizajnirane za četiri igrača, a figure koje se koriste su različitih boja. Potrebna vam je i kocka, koja je označena s tačkama, sa šest različitih oznaka brojeva, svaka na svom kvadratu. Kocku bacaju igrači, po redu, sve dok jedan od njih ne dobije šesticu. Kada se figura uključi u igru, počinje prava mala avantura. Cilj je prvi stići ka poljima označenim istom bojom kao što je i figura, poznatijim kao “kućice”, te se spasiti od ostalih igrača. “Šestica” na kocki omogućava igraču još jedno bacanje ili izlazak još jedne figure na početni položaj. Pobjednik je onaj igrač koji prvi uspije dovesti sve svoje figurice na polja svoje “kućice”.

Monopol

Monopol je igra koju je patentirao Charls Derou, 1935. godine, a ime je dobila po ekonomskom pojmu monopol, koji označava dominaciju jednog učesnika u privredi nad drugim učesnicima. Jedna je od igara koje se igraju na ploči, a igrači se sve vrijeme utrkuju za novac, imanje, kroz kupovinu, prodaju, izdavanje imanja, pozajmljivanje novca, igranja na sreću itd. Igra je poteznog karaktera, i igra se uz bacanje dvije kocke. Na početku igre svaki takmičar dobije određenu svotu novca, a cilj je kupiti što više gradova, te izgraditi kuće i hotele… Porezi, zatvor, šanse i iznenađenja, sve su to zanimljivosti koje nas dočekuju u ovoj društvenoj igri.

Domino kocke

Igra “Domino” je stara i poznata igra, a glavni cilj je složiti pločice-kockice. Igrači postavljaju domino pločice na sto prema pravilima igre. Pločice se okreću licem ka stolu i tako ih svi igrači miješaju, nekoliko sekundi, a onda se izvrši podjela. Pločice se uvijek slažu tako da strane koje se dodiruju sadrže isti broj Oka. Pri tome se pokušavaju osloboditi svih svojih pločica. Na kraju se zbrajaju preostale pločice, a igrač s najmanje bodova je i pobjednik.

Grad-država

U ovoj igri može sudjelovati dva ili više igrača. Potrebna su vam samo dva predmeta, a to su papir i olovka. Na papiru će svaki od igrača ispisati tablicu, a u prvom redu se nalaze kategorije za pogađanje: država, grad, planina, rijeka, biljka, životinja, predmet…
To su osnovne kategorije, a igrači se mogu dogovoriti da u redove smjeste i druge kategorije, npr. automobil, sport. Na kraju reda potrebno je ostaviti mjesta za rubriku bodovi, u koju se upisuju rezultati pojedine igre. Jedan od igrača zadaje slovo abecede i po tom slovu, u tablicu, ispod potrebno je upisati pojam. Pobjednik je onaj koji osvoji najviše bodova.

Remi

Remi se igra s dva standardna špila od 52 karte + 4 džokera. U ovoj igri može sudjelovati do šest igrača. Nije bitno da li se igra odvija u suprotnom ili smjeru kazaljke na satu. Nasumično se bira igrač koji će prvi dijeliti. Nakon što promiješa karte, špil prinosi igraču do njega (posljednjem igraču u toj partiji) da ga “presiječe”. Uzima se donja karta presječenog špila i okreće se licem na gore i stavlja pod presječeni špil na sredinu stola. Ta karta se može iskoristi za “hand” (igrač odjednom spusti sve tercove (bar tercove) iz ruke i posljednjom kartom poklopi špil i završi igru. Ako je ta karta džoker, igrač koji je presjekao špil ima pravo da zadrži tu kartu za sebe i okrene sljedeću. Druga polovina presječenog špila ostaje kod djelioca iz koje se dijele karte. Cilj je imati što manje bodova. Kada igrač završi (pobijedi) ostalim igračima se računa koliko im je karata ostalo u rukama.

Pikado

Pikado je igra, ali i sportska disciplina u kojoj jedan ili više takmičara baca iz ruke male strjelice na okruglu metu koja je podijeljena na dijelove, u kojem svaki dio nosi određen broj bodova.
Igrači naizmjenično bacaju po tri strelice (jednu po jednu) u ploču. Zbrajaju se brojevi pogođenih polja. Cilj igre je da igrači od dogovorenog broja (301 ili 501) dovedu svoj rezultat na nulu. Najčešće se igra uz uvjet da završno bacanje mora biti “duplo” ili centar (Bull’s Eye). Ako zbroj u zadnjem bacanju premašuje potreban broj za svođenje na nulu, to se bacanje poništava. Igrači ne smiju nagaziti na liniju bacanja, ali se mogu tijelom nagnuti i prijeći rukom preko nje.

Jamb

Jamb je popularna društvena igra s kockama. Igra se s pet ili šest kockica, a može igrati od dva do pet igrača ili ju je moguće igrati samostalno. U igri se osim kockica koristi i poseban listić koji se sastoji od 12 ili više redova i 4 ili više kolona. Jamb se igra tako što igrač ima pravo na najviše tri bacanja kockica u jednom krugu, odvajajući nakon svakog bacanja na stranu one kocke za koje pretpostavlja da će mu donijeti najbolji rezultat. Nakon ta tri bacanja po pet kocki, u svoju igraću tablicu koju posjeduje svaki igrač upisuje se najbolji rezultat odabrane kombinacije. Cilj igre je imati najveći zbroj svih polja u tablici. Postoji i igra u parovima, a cilj u svakoj vrsti igre je osvojiti što veći broj bodova.