ŠTA JE MESS BEZ TEATARSKIH KRITIKA

Home » ŠTA JE MESS BEZ TEATARSKIH KRITIKA

Redovan segment Festivala MESS već decenijama je i tim kritike koji će svojim osvrtima dati posebnu težinu teatarskim ostvarenjima koje će publika gledati deset festivalskih večeri. Za Festival MESS je važno razvijanje kritičke misli kako na pozorišnim daskama, tako i u ostatku javnog prostora. Tim kritike 62. Festivala MESS ove godine čine Stela Mišković iz Crne Gore,  Mirza Skenderagić i Lamija Milišić iz Bosne i Hercegovine. Njihove kritike bit će dostupne na zvaničnoj stranici Festivala www.mess.ba.

Stela Mišković rođena je na Cetinju gdje je završila redovne i specijalističke studije na odsjeku za dramaturgiju na Fakultetu dramskih umjetnosti. Od 2012. godine je dio tima kritike na MESS-u, čija je članica umjetničkog savjeta od ove godine. Radila kao dramaturginja i autorka dramatizacija na brojnim projektima sa domaćim i evropski poznatim rediteljima kao što su Nick Upper, Ana Vukotić,  Borisom Liješevićem, Selmom Spahić, Mirko Radonjić, Diego de Brea, Egon Savin, Dino Mustafić i dr.

Mirza Skenderagić je rođen u Sarajevu gdje je i diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka 2009. godine, a 2018. dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti. Za dokumentarni film  “Ja mogu da govorim”  osvojio je Zlatnu jabuku na 13. bosanskohercegovačkom filmskom festivalu u New Yorku. Objavio je veliki broj autorskih tekstova, studija, eseja, filmskih, književnih i teatarskih kritika, recenzija, intervjua i kratkih priča. Trenutno je član redakcije Dramskog i dokumentarnog programa Radija BiH.

Lamija Milišić rođena je u Sarajevu gdje je diplomirala filozofiju na Filozofskom fakultetu i magistrirala na Odsjeku za komparativne književnosti. Posvećena je književnoteorijskim temama iz područja ontologije književnih likova, naratologije i semiologije, te istražuje načine prevođenja književnih formi u druge medije, kao što su film i videoigre. Trenutno je zaposlena kao sekretarka P.E.N. Centra u BiH i izvršna direktorica Međunarodnog festivala književnosti BOOKSTAN Sarajevo.