Nered i depresija idu “ruku pod ruku”

Home » Nered i depresija idu “ruku pod ruku”

Kada vam je životni prostor pretrpan nepotrebnim stvarima, razbacanim igračkama, kada vam pogled padne na nepospremljene krevete i u vašoj glavi nastaje nered – ovakvi prizori vas mentalno iscrpljuju…

– Nered u kući – često zna stvoriti i neuredne emocije.

– Nered najčešće stvaraju stvari koje ne koristimo.

– Naučnici su otkrili da muškarci nisu ni približno toliko stresirani neredom kao njihove partnerice.

– Kada kuća postaje pretrpana stvarima, kao u slučaju kada dođu djeca i kada se obaveze samo gomilaju, to stvara teret.

– Možda se radi o emocionalnom teretu, ali teret je ipak teret. I s tim teretom na leđima žene imaju osjećaj kako se pred njima nalazi nepregledna lista poslova koje nikada neće obaviti.

Kako se riješiti nereda?

Stručnjaci predlažu sljedeće: Napravite popis prostorija u stanu i dobro ih proučite. Posebnu pažnju obratite na one koje vam se čine uvijek neurednima. Zapišite kojih biste se stvari iz tih prostorija mogli riješiti. Stare igre koje su djeca prerasla i zaboravila, odjeću koju niko više neće nositi, prastare razglednice i čestitke koje su vam uspomena koju više nikada nećete niti pogledati, ali volite da je tu negdje.

Organizirajte se i na dnevnoj bazi, savjetuju stručnjaci, ako već ne možete sve složiti u svojoj glavi, možete si isprintati karton s dnevnim zaduženjima koja su podijeljena prema svakoj prostoriji u vašem domu. Naprimjer: Spavaća soba: pospremiti krevete, raščistiti noćni ormarić, pokupiti zaostalu odjeću. Kuhinja: Isprazniti perilicu, napuniti perilicu, počistiti sve iz sudopera, prebrisati mikrovalnu pećnicu i sve radne površine.

Uz takvu dnevnu organizaciju imat ćete osjećaj da su vam sva zaduženja pod kontrolom i da vam tlo ne bježi pod nogama zbog količine nakupljenog posla. Osim toga, osjećat ćete emocionalno olakšanje, a to je i bio cilj.