Esmeralda Dautović: Dinamika i balans oslikavaju moju svakodnevicu

Home » Esmeralda Dautović: Dinamika i balans oslikavaju moju svakodnevicu

Rad u oblasti farmacije zahtijeva svakodnevna odricanja, kontinuirano usavršavanje, te dobru organizaciju. Naša sagovornica naglašava kako je na njenom putu ka uspjehu pratila ljubav prema profesiji i bezuslovna podrška porodice i prijatelja…

Piše: Zana Kološ-Mulabdić

– Još u osnovnoj školi zavoljela sam prirodne nauke. Stručno usavršavanje nastavila sam u Srednjoj medicinskoj školi, smjer farmaceutski tehničar, a Farmaceutski fakultet u Tuzli i doktorat iz oblasti farmaceutskih znanosti je bio logičan nastavak profesionalnog izbora. Iako sam tokom obrazovanja bila najuspješniji đak i  student, na samim počecima profesionalne karijere nisam se mogla zamisliti kao predavač na Farmaceutskom fakultetu. Danas, gotovo deceniju kasnije, s velikom predanošću obavljam taj posao. Rad u ovoj oblasti zahtijeva svakodnevna odricanja, kontinuirano usavršavanje, te dobru organizaciju. U mom slučaju uz  moju formulu uspjeha ide i neizostavna ljubav prema profesiji i bezuslovna podrška porodice i prijatelja, kaže na početku razgovora za naš magazin dr. sci. Esmeralda  Dautović, potpredsjednica Komore magistara farmacije FBiH. 

Ova rođena Brčanka, učenica generacije u osnovnoj i srednjoj školi u Tuzli, Farmaceutski  fakultet završila je s prosječnom ocjenom deset, te je proglašena Zlatnim studentom  Univerziteta u Tuzli, gdje je magistrirala i doktorirala.

 Primjer i podrška

Uz različite angažmane u radu sa studentima, Esmeralda je autor i brojnih naučnih radova, a na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli radi već osam godina. Ipak, naglašava da su njeni sinovi njen najveći uspjeh…

– U njima pronalazim svakodnevnu snagu i inspiraciju. Nastojim biti najbolji mogući primjer svojoj djeci i njihova najveća podrška. Prvi put sam se kao majka ostvarila još prije devet godina, dakle na samom početku moga profesionalnog razvoja. Od tada, do danas naučila sam kako da uskladim porodične obaveze i posao. Ponekad je pravi izazov ispuniti očekivanja mojih kolega, studenata, prijatelja i uz sve to voditi brigu o znatiželjnom devetogodišnjaku i nestašnom trogodišnjaku. Ipak, mom suprugu i meni ova dinamika odgovara. Ne bih mogla zamisliti da funkcioniram drugačije.

Naglašava da voli da se druži i provodi slobodno vrijeme s dragim ljudima.

– To je moja terapija. Osim toga, volim putovati i često slobodno vrijeme koristim za  porodično ili putovanje sa prijateljima.

Njeni radni dani su različiti. Dinamika, ali i balans su ono što ih oslikava…

– Konstantno balansiram između nekoliko naučno istraživačkih projekata u kojima učestvujem kao voditelj ili član istraživačkoga tima. Tu su i moje obaveze kao predavača na predmetima iz uže naučne oblasti biohemija, te mentorstvo i pomoć studentima pri izradi diplomskih, magistarskih i doktorskih radova. U Komori magistara farmacije FBiH, kao najbrojnijeg strukovnog udruženja farmaceuta u našoj zemlji, svakodnevno sarađujem s velikim brojem mladih, uspješnih farmaceuta sa sjajnim idejama i energijom. Aktivno radimo na poboljšanju pozicije farmaceuta u BiH.

Balansirana ishrana

Pitamo našu sagovornicu za savjet kako se pripremiti za izazove jesenjih dana…

– U jesenjim danima trebamo nastojati očuvati ili doprinijeti boljem općem zdravstvenom stanju našeg organizma. Pravilna i izbalansirana ishrana ključ je za održavanje dobrog općeg zdravstvenog stanja. Preporučuje se povećan unos vitamina i minerala, te jačanje našeg probavnog sistema unosom probiotika sa fermentiranom mliječnom hranom ili unos u obliku dodataka prehrani koji sadrže kultivisane probiotičke bakterijske sojeve. Ne smijemo zaboraviti na unos biljnih vlakana, koji sadrže probiotike, a neki od njih – kao što je beta glukan imaju dokazan i imunomodulirajući učinak.

Kaže da se sa 32 godine smatra  potpuno ostvarenom osobom kako na privatnom, tako i na poslovnom planu, te da za svoju porodicu i sebe želi samo dobro zdravlje.

– Na poslovnom planu nadam se nastavku uspješne realizacije EU projekta pod nazivom Innovating quality assessment tools for pharmacy studies in Bosnia and Herzegovina (IQ Pharm), a čiji osnovni cilj je unapređenje kvaliteta studija farmacije u BiH. U Komori magistara farmacije FBiH me očekuje nastavak saradnje sa Međunarodnom farmaceutskom federacijom (FIP) i učešće na 80. FIP Svjetskom kongresu farmaceuta, koji se ove godine održava u Sevilji.