Aida Spahić: Moj posao je divan, čist i human

Home » Aida Spahić: Moj posao je divan, čist i human

Aida Spahić je nakon 16 godina rada na OBN televiziji, zajedničkim dogovorom s čelnicima ove TV kuće, odlučila karijeru nastaviti na O kanalu. Posjeduje zavidno medijsko iskustvo, odlikuju je veliki profesionalizam i stručnost… Danas, svoje znanje nesebično dijeli i mlađim kolegama.

– Prihvatila sam ponudu menadžmenta i zaista se nisam pokajala. Tu sam naišla na divne, mlade ljude koji su željni znanja i vole raditi. Daju svoj maksimum i veoma su kvalitetni. Rad na televiziji je timski rad, a moje kolege su najbolji pokazatelj toga. Kod nas zaista važi ona svi za jednog, jedan za sve.

Ništa ne bih mijenjala

Osamdesetih godina, još kao djevojčica, Aida je radila na Radiju Sarajevo, kao voditeljica emisija Budilica Probudilica, Radiodrom i čitala radiodrame… A, ratne godine provela je na RSG-u. Kaže da joj je u to vrijeme posao predstavljao sreću u nesreći.

– Bila sam okružena divnim ljudima. Nakon rata željela sam probati raditi i na televiziji i tako od 1995. godine ta ljubav još traje. Radila sam sve – od dječijeg, omladinskog, muzičkog, zabavnog, jutarnjeg do informativnog programa. Doslovno sam krala znanje od starijih kolega. Nijednog trenutka nisam se pokolebala ili pomislila da sam pogriješila. Posljednjih 20-ak godina informativa je moj život i ne bih tu ništa mijenjala.

Posao novinara pun je izazova i gotovo svaki dan je nepredvidiv.

– U ovom poslu je stres konstantno prisutan i to je loša strana, ali vremenom se naviknemo i živimo s tim. Vanredne situacije su uvijek najstresnije i konstantna napetost da nešto ne pogriješiš ili zaboraviš prenijeti javnosti. Ipak, kada se taj dio završi i sve dobro prođe – sreća nakon dobro odrađenog posla ne može se opisati riječima. Tek tada isplivaju emocije koje su uvijek pomiješane.

Trenutno, njen najveći izazov je predvoditi ekipu informativnog programa. Ekipa s kojom radi je profesionalna i vrijedna tako da to sve olakšava rad.

– Baš smo kao porodica i jedni druge nadopunjavamo. Na početku svog rada u informativnom programu imala sam urednika – pokojnog Kostu Jovanovića koji mi je na najbolji način davao instrukcije u poslu. Sada samo nastavljam tamo gdje je on stao kaže Aida, te dodaje da nikada nije poželjela raditi u nekoj drug profesiji:

– Moj posao je divan čist i human, naravno kada profesionalno radite svoj posao i izvještavate. Boli me činjenica da je među našim kolegama mnogo onih koji samo napadaju ili što kažu gaze preko mrtvih da dobiju informaciju. Takva nikada nisam bila i ne želim. Uživam u svakom novom danu i radujem se istraživanjima koja su, nažalost, nekada teška, ali ponekad i lepršava i divna.

Slobodno vrijeme provodi s porodicom. Uživaju u druženju, putovanjima… Posebno vole ljeto i tada su najsretniji, jer uživaju na moru i bazenima.

– Često smo i u pozorištu, jer smo zaljubljenici u teatar i to je ono što sam im uspjela usaditi u ranom djetinjstvu. Volimo koncerte dobru muziku i dobre filmove. Radujemo se svakom zajedničkom trenutku, jer kod nas je to pravo bogatstvo pošto ni suprug, ni ja nemamo poslove od devet do 16 sati sa slobodnim vikendima i zato to cijenimo možda više nego drugi.

Konstantno učenje i stvaranje

Aida uvijek izgleda besprijekorno. Pitali smo je koliko vremena posvećuje svom fizičkom izgledu.

– Trudim se uvijek biti njegovana i zaista vodim računa. Ipak, mnogo toga zavisi od genetike što mi itekako ide u prilog. Ne koristim nikakve skupe tretmane kreme ili masaže.Voda i sapun su i dalje in u mojim ritualima. Dobro mlijeko za skidanje šminke i nećete vjerovati bademova krema kojoj sam vjerna cijeli svoj život. Volim prirodno, jer sam se kroz posao zasitila teške šminke koja je svakodnevna u mom životu. Šminkam se uvijek, osim na moru i izletu, ali svaka prilika ima određeni tretman. Volim i lijepa i mirisna ulja za tijelo. Zapravo uvijek volim da oko mene sve miriše.

Dugoročne planove nema. Nastavlja predano raditi svoj posao, te se konstantno usavršavati.

Mi planiramo, Bog određuje. Naravno, na profesionalnom planu želim i nove projekte i konstantno učenje i stvaranje. Poslovne stvari će uvijek biti dostupne javnosti, a privatno sam ostvarena žena. Imam divnu porodicu, svoje momke, s kojima sada idem do njihovog cilja, jer misija supruga i mene je da Ali i Din budu dobri i vrijedni ljudi. A, da bi bili takvi moraju odrastati u zdravoj i sretnoj porodici što se mi itekako trudimo da im osiguramo.