Salata s kvinojom

Tabbouleh salad. Traditional middle eastern or arab dish. Levantine vegetarian salad with parsley, mint, bulgur, tomato. Top view

Ljetne osvježavajuće salate

Sastojci:

– 160 g kvinoje

– 400 ml vode

– 3 kašike nasjeckanog peršuna

– 3 mlada luka

– 300 g paradajza

Za salatni preljev

– 60 ml maslinovog ulja

– 1 češanj bijelog luka

– 1 kašičica narezanog bosiljka

– ½ kašičice limunovog soka

– ½ kašičice soli

– crni biber mljeveni

Priprema:

 U vodu stavite quinou, te kuhajte 15 minuta, a zatim je ostavite da se ohladi. Dodajte joj nasjeckani peršun, mladi luk narezan na kolutiće i paradajz na kockice. Pomiješajte maslinovo ulje s bijelim lukom, narezanim bosiljkom, limunovim sokom, soli i biberom. Prelijte preko quinoe i povrća, pa promiješajte. Listove zelene salate narežite na trakice.

 

Posluživanje

 

Salatu stavite u posudu ili tanjir za posluživanje i preko nje stavite salatu od quinoe. Po salati rasporedite masline narezane na ploške i poslužite.