Ogledala u enterijeru

 „Ako je dobro postavljeno, ogledalo može vizuelno udvostručiti veličinu prostorije, dati dozu dramatičnosti ili odrediti stil uređenja“    

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh „Biro 387“ Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Detalji su ono što naš dom čini posebnim. Upravo jedan takav detalj čini da neki prostor vizuelno proširimo ili vještački osvijetlimo. Naravno, riječ je o ogledalima. Bilo da se radi o velikim ili malim, uokvirenim ili bez rama, ogledala su zasigurno jedan od najčešćih dekorativnih elemenata sa kojima dizajner enterijera ili arhitekta može riješiti neke probleme u enterijeru.

Ako je dobro postavljeno, ogledalo može vizuelno udvostručiti veličinu prostorije, dati dozu dramatičnosti ili odrediti stil uređenja. Različite veličine, oblici i dizajn samo naglašavaju njihovu svestranost. Dobro ih je koristiti u malim i relativno tamnim prostorijama. Pomoću njih možete vizuelno proširiti enterijer, ali i učiniti ga svjetlijim – ako nema dovoljno prirodnog svjetla. Naročito često upotrebljavaju se u modernim enterijerima naglašavajući sofisticiranost linija i oblika i dajući prostoru dodatne dimenzije i vizure. Jedino na šta trebate obratiti pažnju kod odabira ogledala je njegova dimenzija i pozicija. Veličina ogledala određuje njegovu sliku i ono što se u njemu reflektira. Ako postavite veliko ogledalo nasuprot praznog zida, tek da bi popunili prazninu, nećete postići nikakav efekat. Pobrinite se da ono reflektira nešto vrijedno pažnje. Ukoliko nije moguće refleksijom obuhvatiti neki dio namještaja, slike i slično, namjestite ogledalo da reflektira neki dobar pogled kroz prozor ili moćan luster. Najčešće ogledala koristimo u hodnicima i predsobljima. To su obično uske i tamne prostorije, a dodavanjem ogledala, taj efekat se gubi i prostorija dobiva drugačiji karakter.

Najveća prednost ogledala je što ljudskom oko izgledaju skoro kao da ih nema. Ogledala ne moraju nužno biti okačena na zid. Ukoliko je okvir dovoljno velik i stabilan, možete ih jednostavno nasloniti na zid. Ukoliko je okvir masivan i dekorativan, na zidu ono može izgledati kao umjetnine, a mogu se međusobno i kombinirati. Nije nužno da morate imati samo jedno ogledalo na zidu. Možete ih postaviti u setu po nekoliko, različitih oblika i veličina.

Ono što u dizajnu enterijera zvuči kao pravilo, da manji prostori zahtijevaju manje komade namještaja i obratno, sa ogledalom to nije slučaj. Naprotiv, čak i mali prostori sa velikim ogledalima, postižu efektan utisak proširenja prostora. Što je prostorija manja to će veliko ogledalo izgledati bolje. Ukoliko ogledala kombinirate s drugim dekorativnim elementima, moguće je dobiti različite stilove uređenja. Pa, tako nekoliko ukrasnih svijeća, u čaši ili staklenoj vazi, prostoru donose dozu romantizma. Postavljena da reflektuju svjetlost sa stropa ili poda, dat će vašem enterijeru dozu mističnosti. Eksperimentirajte i sami otkrijte gdje će u vašem domu najbolje izgledati.

Dekoracija ogledalima je jednostavna i ne previše skupa varijanta uređenja enterijera. Naravno, antikvitetno ogledalo može biti veoma skupo, jer je, u stvari, umjetničko djelo, ali izrada ogledala koja oponašaju staro mogu biti prilično pristupačna. Ogledala u ukrašenim okvirima bit će dobra opcija za uređenje enterijera u klasičnom stilu, vintage enterijeru, rokokoa i art nouveaua.

Ogledala mogu biti moderna, tradicionalna, klasična – gotovo sve. Sve zavisi od rama. Razmislite koji efekat želite da stvorite odabirom ogledala. Prelijepo ogledalo sa bogatim okvirom imat će daleko drugačiji efekat na prostoriju od jednostavnog rama. Tu su i okrugla ogledala, zatamnjena stakla i starinska ogledala sa nesavršenostima koja mogu uveliko doprinijeti izgledu prostora. Također, u posljednje vrijeme, dodaje se i pozadinsko svjetlo koje još više naglašava efekat ogledala.

Ogledala se mogu naći i kao dio namještaja, kao naprimjer vrata ormara ili čelo ladice neke komode.

Bilo da se odlučite za ono koje stoji na zidu u raskošnom ramu, ili kao decentan dodatak toaletnoj komodi, ogledalo je ukras koji krasi svaki dom. Budite kreativni, maštoviti i učinite vaš dom interesantnim, a vaš stil  odvažnim i smjelim.