Muhamed Hadžović: Počastvovan sam ulogom kralja Tvrtka I

Popularni bh. glumac, angažiran i uspješan širom regije, izuzetno je skroman u najavama svega što ga očekuje i što je napravio dosad. Uloge u TV serijama, filmovima, predstave matičnog pozorišta, te nagrade obilježile su period koji je iza njega. I nema stajanja…

Piše: Zana Kološ-Mulabdić

Muhamed Hadžović jedan je od najangažiranijih i najuspješnijih bh. glumaca. Zbog toga, kako kaže, teško nalazi slobodno vrijeme za sebe. Ističe kako je svjestan da se u životu sve u trenutku može promijeniti, pa nije od onih koji pompezno najavljuju nove projekte, iako ih je mnogo.

Posljednja u nizu izuzetnih uloga koje je tumačio je lik kralja Tvrtka I u predstavi Ljetopis Kralja Tvrtka I, prvom teatarskom projektu sa ovom tematikom u BiH…

– U vremenu kada se zapostavlja sve ono što je suštinski važno za jedan narod, projekat poput ovog predstavlja vrstu otpora takvom ponašanju za kojom svaki građanin ove zemlje osjeća potrebu. Ovo djelo Jasmina Imamovića kao polazna tačka, u režiji  Dine Mustafića za glumca je  iskustvo koje će pamtiti cijeli život, naglašava Muhamed, dodajući kako u historiji naše zemlje kralj Tvrtko I Kotromanić  predstavljao izuzetno važnu ličnost.

 Simbol ujedinjenja

– On je simbol ujedinjenja, što je mogao postići samo utjecajan i moćan vladar. Tumačiti lik ključne ličnosti za historiju jednog naroda, a zapravo i nemati mnogo informacija o njegovom životu, može biti veoma izazovno. Osjećam se istinski počastvovano. Iako sam od početka svjestan društvene važnosti ove predstave, mogu reći da me reakcije publike, nakon svakog igranja, ponovo podsjete. A, potom i na činjenicu da ovakvih projekata gotovo da i nema. Narod smo koji ima bogatu historiju i talentirane pojedince, koji za kulturu mogu mnogo učiniti.

Koprodukcijska televizijska serija Močvara, u kojoj tumači lik Saleta jedna je od najgledanijih na Balkanu. Za njega osim profesionalnog izazova donosi mnogo više…

– Lik Saleta, koji igram, je zaštitnik porodice Karan, koja je suprotstavljena porodici Garčević.  U priči se susreću dva potpuno različita svijeta koji se bore za uspon na društvenoj ljestvici. Za mene ovo nije samo još jedan projekat u nizu, kako iz profesionalnih razloga, tako i zbog činjenice da sam  radio sa scenaristicom Milenom Marković, rediteljem Olegom Novkovićem i kolegama poput Marka Janketića, Milošta Timotijevića, Katarine Marković i drugih. Često mi se javljaju gledatelji putem društvenih mreža sa pozitivnim kritikama, a tu je i moja nominacija na ovogodišnjem SFF-a za najbolju epizodnu ulogu.

Rad na filmu Zaliv koji je počeo u martu ove godine nastavit će se ujesen, čemu se Muhamed posebno raduje…

– To je ljubavna priča koja počinje nekoliko dana pred početak Prvog svjetskog rata na području Perasta i Kotora u Crnoj Gori. Saradnja s crnogorskim rediteljem Draškom Đurovićem i drugim članovima ekipe za mene je velika čast. Također, radujem se i premijeri filma Praznik rada, reditelja Pjera Žalice, u kojem sam imao glavnu ulogu, a koji bi trebao biti prikazan u okviru ovogodišnjeg SFF-a.

Ponosni domaćin

Kao član ansambla Kamernog teatra 55 naglašava kako predstave matične kuće nižu uspjehe, a  uspješno se organiziraju i teatarski festivali. Posljednja u nizu nagrada koju je Muhamed dobio u ovom segmentu  umjetničkog izraza je priznanje za najboljeg glumca na Festivalu glumca BiH u Konjicu, za ulogu u predstavi Schindlerov lift…

– Ljetni period je u svijetu televizijske i filmske produkcije aktivan. Ne sjećam kada sam posljednji put bio na odmoru, koji nije podrazumijevao neku vrstu profesionalnih obaveza. Tako je i tokom festivala, poput SFF-a, koji zahtijevaju naše prisustvo na važnim događajima. Inače, SFF je prije svega festival mog grada. Sretan sam i osjećam se kao ponosni domaćin. Osim za razvoj filmske industrije Sarajevo Film Festival pozitivno utječe na percepciju Bosne i Hercegovine na međunarodnom nivou,  stvarajući osjećaj zajedništva i pripadnosti, što nam je izuzetno potrebno.