Dawood – drvena priča

Home » Dawood – drvena priča

“Dugo vremena mi je trebalo da objasnim ljudima da drvene naočale nisu maketa, ili drveni rekvizit, već pravi proizvod, kao i svake druge naočale, samo izrađene od drveta. Danas pravim naočale od svih standardnih materijala od kojih se i prave naočale, ali i onih koji nisu standard u toj industriji”

Damir Bajraktarević je tridesetpetogodišnji lunetijer (franc. lunetier) iz Sarajeva. Lunetijerstvo je zanat izrade naočala, a izvedenica je iz francuskog jezika, jer je ovaj posao, u kontekstu samostalnih proizvođača naočala, najrašireniji u Francuskoj. S obzirom na to da je prvi i jedini proizvođač naočala u BiH, dao je sebi slobodu da upravo ovaj termin uvrsti u naš jezik.

 

– Magistar sam iz oblasti marketinga, ali nikad nisam radio u toj struci, jer sam uvijek želio da rezultati mog rada budu opipljivi. Kao i većina ljudi u ovoj sredini, školovao sam se da ispoštujem društvene norme, ali bez ikakvog konkretnijeg cilja i smisla. Imao sam sreću da sam uvijek volio preuređivati, modificirati stvari oko sebe, pa je moj put do lunetijerstva bio logičan slijed događaja.

 Sve počinje dizajnom

Već osam godina izrađuje Dawood naočale – koje su osvojile mnoge ljubitelje dobrih naočala.

– Više od 20 godina sviram gitaru i uvijek sam bio fasciniran dobrim instrumentima. U jednom trenutku, odlučio sam napraviti sebi jednu. Godinu sam istraživao proces izrade gitare, od potrebnih alata, mašina do vrsta drveta i njihovih karakteristika. Kupio sam osnovne alate potrebne za obradu drveta i krenuo u avanturu. Zvuči otrcano, ali stvarno je tako bilo, zaljubio sam se u drvo i rad s drvetom i odlučio da mi to bude glavno zanimanje. Nakon nekog vremena shvatio sam da je lokalno tržište izuzetno malo za skupe instrumente ručne izrade. Poslije nekoliko upita da napravim gitaru kupcima u inostranstvu, uvidio sam da su troškovi slanja gitare mnogo skupi zbog njenih dimenzija, pa je to kupcima bilo neisplativo. Razmišljao sam, šta bih mogao napraviti, da se može staviti u kovertu, poslati na kraj svijeta, a da troškovi slanja ne budu veliki za kupca. Tražio sam proizvod koji će biti luksuzan, i nešto što ne može izraditi svaki stolar. Drvene naočale bile su idealan izbor. Tako je počela Dawood – drvena priča. Dugo vremena mi je trebalo da objasnim ljudima da drvene naočale nisu maketa, ili drveni rekvizit, već pravi proizvod, kao i svake druge naočale, samo izrađene od drveta. Danas pravim naočale od svih standardnih materijala od kojih se i prave naočale, ali i onih koji nisu standard u toj industriji.

Proces izrade naočala sastoji se od više od 15 faza, a sve počinje dizajnom. Sve Dawood naočale dizajnira sam, s tim da su nekoliko modela radovi njegovih prijatelja – product dizajnera.

– Sve počinje sa 2D dizajnom, koji je najbolje rješenje od nekoliko varijacija iste skice. Ova faza može biti gotova za nekoliko sati, a nekad se danima vraćam na neki detalj, konturu na okviru, kako bih bio zadovoljan dizajnom. Nakon prve faze, u posebnom softveru se izrađuje 3D model, od kojeg se pravi nekoliko prototipa. Tek kada prototip zadovolji sve tražene norme, kreće se u izradu tog modela. Bilo bi predugo da opisujem sve faze detaljno, ali ću navesti samo neke. Pripremljeni sirovi material se izrezuje u grubi oblik naočala, koji se kasnije oblikuje, brusi, obrađuje zaštitnim premazima i polira. Pošto se radi o proizvodu koji zahtijeva savršenu simetriju i preciznost izrade, ukoliko se napravi greška u kasnijim fazama izrade, taj okvir se smatra škartom i ne ide u prodaju. U prvih nekoliko godina rada, bacio sam više od stotinu okvira, jer nisu zadovoljile moje kriterije. Danas je to rijedak slučaj, ali desi se…

Linija luksuznih proizvoda

Privatno, pored naočala, uradio je mnogo drvenih projekata, ali to su uglavnom bili lični izazovi, jer ne voli izrađivati stvari koje se mogu vidjeti na svakom ćošku.

– Probno sam počeo sa drvenim wall artom, izradom 3D drvenih apstraktnih zidnih slika, i reakcije su odlične. Plan je u dogledno vrijeme, pored Dawood eyewear, pokrenuti i drugu liniju drvenih luksuznih proizvoda koji će ukrašavati domove, ali isključivo proizvode koje nećete moći naći u drugim prodavnicama kućnog asesoara.