Aleksandra IVANKOVIĆ: Kreacije koje slave autentičnost

Home » Aleksandra IVANKOVIĆ: Kreacije koje slave autentičnost

Pokretanje vlastitog biznisa za uspješnu arhitekticu i dizajnericu bio je rezultat vlastite spoznaje o životu tokom angažmana u Bangkoku. Danas u studiju Imaginarium  kreativnost izražava kroz odjevne i druge forme, čuvajući tradiciju, te prateći potrebe savremenog čovjeka…

Piše: Zana KOLOŠ-MULABDIĆ

Arhitektica i dizajnerica Aleksandra Ivanković, vlasnica i osnivačica studija Imaginarium bila je potpuno svjesna rizika  u koji se upušta otvarajući vlastiti studio prije pet godina.Iako je imala posao u birou u Banja Luci, odlučila se na korak van sistema. Presudan je bio, kaže, odlazak na Tajland.

– Radila sam kao asistent na Arhitektonskom fakultetu prestižnog Silpakorn univerziteta u Bangkoku. Iskustva i naučeno doveli su me do stava o tome šta je  smisao djelovanja pojedinca kroz život. Spoznaja  da većina ljudi, kojima sam tamo bila okružena, odmara kroz rad utjecala je na mene. Ako bi satima radili na arhitektonskom projektu, odmarali su svirajući, pjevajući, slikanjem ili izradom rukotvorina. Pasivni su bili samo tokom spavanja. Takav način funkcionisanja moguć je samo izborom i stavom, što sam lično iskusila – priča Aleksandra, dodajući da postavivši takve temelje, nije bilo teško odlučiti se za  pustolovine preduzetništva..

 – Postavite cilj prema kojem idete učeći usput. Put vijuga i iznova vas vodi kroz nove avanture.

Iako je znanje pretočila u različite forme, naglašava kako je kao djevojčica  maštala da bude modni kreator, a završila studij arhitekture..

– Različiti ručni radovi su bili način da  ispoljim  kreativnost i pronađem mir. Na to sve volim prirodu i sav živi svijet. Sve je to rezultiralo kolekcijama. Forme odjeće su često arhitektonične. Materijali su prirodni, ornamenti tradicionalni, a sve prilagođeno potrebama savremenog čovjeka. I ženska i muška kolekcija su oslobađajuće i veoma ugodne, a pri tom ističu autentičnost.

Kolekcija Zmijanje design je ono čemu se posebno posvetila, jer su joj tradicija i njeno očuvanje  visoko na listi prioriteta …

– Oduvijek imamo potrebu za pripadnošću, a odjeća je prvo i vidljivo koje poprima  tu formu. Projektom ZMIJANJE.design većinom putem odjeće željela sam da se prisjetimo tradicije. Prethodno sam radila na digitalizaciji šema zmijanjskog veza, koji je od 2014. godine upisan na UNESCO  Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa od svjetskog značaja. Uskoro predstavljamo i novu kolekciju, nastalu u saradnji sa Tekstilnim odsjekom Univerziteta u Bihaću, gdje su studentice, uz profesoricu Dejlu Ramić, dizajnirale modele na temu zmijanjskog veza.

Ideja je da se u budućnosti digitalizuju sve dostupne šeme veza. Uz stalni angažman u vlastitoj firmi u ovim izazovnim vremenima, Aleksandra je i majka četvoro djece… Pitamo je za slobodne trenutke..

– Majku sretnom čine sretna djeca. Vrijeme izdvajam za njih, ali se trudim da spavam dovoljno, jedem kvalitetno uz fizičku aktivnost. Da budem zadovoljna izgledom, da čitam, pjevam i radim. Djeca brzo rastu. Pratiti ih na tom putu je neizmjerna sreća i mir.