Jedan radni dan sa Aidom Salkić

Home » Jedan radni dan sa Aidom Salkić

Aida Salkić je osnivačica i direktorica PR Agencije Beyond Consulting i ekspertkinja za strateške komunikacije – s više od deset godina iskustva u upravljanju odnosima s javnošću za neke od vodećih kompanija u regionu. Posjeduje bogato iskustvo u odnosima s javnošću i korporativne društvene odgovornosti, a posebno se fokusira na praktičnu primjenu u CSR praksi. Stručnjakinja je za upravljanje događajima, kriznu komunikaciju, odnose s medijima i upravljanje lokalnim zajednicama. Organizirala je nekoliko događaja kao što je Samit100 – koji okuplja lidere jugoistočne Evrope. Njena vizija razvoja je u jačanju PR profesije, što je moguće samo kroz udruživanje profesionalaca i zajedničko djelovanje. Smatra da je neophodna transformacija prilagođena modernom dobu, generaciji Z koja postavlja potpuno nove standarde, dok PR mora ostati proces strateške komunikacije kako bi se izgradili uzajamni odnosi između organizacije i javnosti

Foto: Muamer Kolar

7:00

– Budim se u sedam i nakon brzog spremanja vozim djecu u vrtić i školu. Jedna od značajnih prednosti života u manjim sredinama je to što ništa nije predaleko, a nema ni saobraćajne gužve, pa mi to uveliko olakšava kretanje.

8:00

– Prednost mog posla je to što mogu sama organizirati vrijeme i zato moji jutarnji rituali počinju u osam sati. Nakon jutarnjeg spremanja uz kafu i brzi doručak, pregledam mailove i završavam hitne obaveze.

10:00

– U deset sam na briefingu s kolegicom, gdje rasporedimo zadatke i prioritete za taj dan. Veliko je olakšanje imati tim na koji se mogu osloniti, a posebno u ovom poslu koji je dinamičan i gdje su rokovi kratki.

11:00

– Počinju sastanci s klijentima, a kako sa svakom od njih volim posvetiti posebno, najčešće odvojim nekoliko sati za razmjenu ideja i pravljenja mjesečnih planova komunikacije. Imam sreću da radim s izvanrednim ljudima koji – ne samo da su uspješni u svom poslu nego svako od njih kreira posebnu dodanu vrijednost i za klijente. Jedan takav je XYLLION, vlasnik projekta ROOF GARDENS, a s Amilom i Sumejom najviše volim sjesti u Greenpark Space tehnološki centar na Trebeviću s najljepšim pogledom na Sarajevo. Tu dobivamo inspiraciju za cijelu radnu sedmicu.

13:00

– Vrijeme za pauzu volim provesti s dragim osobama, a ponekad je to i prilika za ugodan poslovni sastanak ili jednostavno moje vrijeme da saberem misli. Pauzu često koristim i za obavljanje administrativnih poslova, ali i brzi shopping.

15:00

– Iako cijeli dan pratim mailove i odgovaram na pozive, iza 15 sati sjednem u miru da sve detaljno pogledam i odradim ono sa to do liste. Najčešće je to pisanje tekstova, planiranje i organiziranje eventa ili kreiranje strategije, a nastojimo svakodnevno održavati kontakte i s medijima, što je vjerujem ključ uspješne komunikacije.

17:00

– Kasno poslijepodne mi već opada koncentracija i polako krećem kući. U vožnji je uvijek gužva, pa usput obavim još neki bitan poziv.

18:00 

– Ovo vrijeme je rezervirano za porodicu, kuhanje, rezimiranje dana i posjeta ili poziv roditeljima.

20:00

– Ugodna šetnja ili kafa s prijateljima najbolji je odmor i omiljeni dio dana.

21:00

– Rituali uspavljivanja djece i mentalni odmor. Moj mozak najbolje radi navečer, pa nerijetko sate pred spavanje iskoristim za rad u kućnom miru. Vrijeme pandemije i ograničenog kretanja i mene su naučili da koristim benefite rada od kuće i da se prilagodim novom normalnom – tako da su ovi sati često i najproduktivniji.

23:30

– Prije spavanja obavezno pogledam kalendar za sutra – da ne bih nešto zaboravila, te čitam.