Tuzla, grad slanih Panonskih jezera

Home » Tuzla, grad slanih Panonskih jezera

Slana Panonska jezera, brojni trgovi i parkovi, bogata historija, kao i ukusna hrana, čine Tuzlu atraktivnom turističkom destinacijom. Ovdje će vas dočekati ljupki domaćini, a grad će vas oduševiti brojnim atrakcijama, kao i bogatim kulturnim znamenitostima i zabavnim sadržajima.

Foto: Vedran Živković

U uskoj, ali dugoj dolini, zagrljena obroncima Majevice na nadmorskoj visini od 239 metara ugnijezdila se Tuzla. Mnoštvo izvora slane vode odredilo je sudbinu ovog grada. U početku je to bilo sojeničko naselje iz neolita, a kroz prahistorijske i historijske periode ovdje se odvijao život  te je s kontinuitetom življenja ovaj grad jedno od najstarijih naselja u Evropi.

Panonska jezera

Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. To su jezera u kojima se nalazi mineralima bogata slana voda, koja se slanim bunarima crpi ispod zemlje. Salinitet vode odgovara morskoj vodi i iznosi 30-40 gr./l. Pored užitka u kupanju u vodi, ova voda ima i ljekovita svojstva, pogotovo u liječenju steriliteta, reumatskih i disajnih oboljenja. Unutar kompleksa nalaze se plaže i uređeni prostori za zabavu djece i prostor za fitnes. U zimskom periodu ovdje se vrijeme provodi na klizalištu Panonika, a u sklopu kompleksa je i Arheološki park- neolitsko sojeničko naselje i Geološki muzej.

Oni koji žele uploviti u prošlost i na trenutak osjetiti kako se nekada ovdje živjelo ili otkriti nešto više o kulturnim vrijednostima i tradiciji naroda koji žive u Tuzli i ostalom području sjeveroistočne Bosne, mogu posjetiti Muzej istočne Bosne Tuzla, a vrijedni obilaska su i Međunarodna galerija portreta Tuzla, Međunarodni atelje Ismet Mujezinović, kao i Dom književnosti.

Značajni spomenici

Ako se pitate pored kojih značajnih spomenika bi mogli napraviti fotografije za dugo sjećanje na Tuzlu, predlažemo da se uputite ka Gradskom parku, u kojem centralno mjesto zauzima spomenik prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića. Osim toga, na tuzlanskom Korzu svakako trebate pozirati pored spomenika posvećenih tuzlanskim velikanima, Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću.

Atraktivni gradski trgovi

Ako se uputite u večernju šetnju Tuzlom, pažnju će vam privući omladina skupljena na Trgu Slobode, najvećem trgu u BiH, koja se uz muziku iz obližnjih kafića druži do jutarnjih sati. Trg Slobode je mjesto na kojem se nalaze kulturno-historijski spomenici iz gotovo svih razdoblja historije. Uz kafu, ukusne slastice i šum fontane ovdje ćete maksimalno uživati. Turistička ponuda grada obogaćena je i Solnim trgom, Centralno mjesto na Solnom trgu je fontana, poklon grada Ravene, izgrađena u obliku stilizirane neolitske posude za iskuhavanje soli. Oko ovih trgova se nižu desetine uskih, granitom popločanih uličica, uvijek punih života i mladosti.

Kako biste najlakše obišli Tuzlu i njene znamenitosti, predlažemo voćnju turističkim vozićem, koji vozi putnike od Trga slobode, preko uže gradske jezgre, do Gradskog parka, u kojem centralno mjesto zauzima spomenik prvom bosanskom kralju, Tvrtku I Kotromaniću, pa se vožnja nastavlja do Panonskih jezera i brojnih drugih zanimljivih lokacija u Tuzli.

Kulturno-historijske zanimljivosti:

Trg Kapija

Čaršijska, Džindijska, Turalibegova i Mejdanska džamija

Franjevački samostan i crkva sv. Petra i Pavla

Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice

Međunarodni atelje Ismet Mujezinović

Međunarodna galerija portreta

Aktivni odmor:

Biciklizam

Planinarenje

Plivanje

Ribolov

Najzanimljiviji događaji:

– Međunarodni festival umjetnosti mladih „Kaleidoskop“

– Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“

– Bijenale Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine

– Tuzlanski pozorišni dani

– TKT Fest – Dani akademskog teatra

– Tuzla Film Festival

Info:

Turistička zajednica grada Tuzle

www.tztz.ba

E-mail: info@tztz.ba

Telefon: +387 35 257 499

Facebook:  https://www.facebook.com/tzgradatuzla

Instagram: @tuzlatourism